Slik plukker du sikker matsopp i skogen

Lokal og kortreist mat har blitt veldig populært, men få tør å plukke sopp. To finnmarkinger ønsker å endre det.

Øst-Europeere får sjokk når de ser god matsopp råtne i norske skogen. Rune Somby i Statens naturoppsyn (SNO) tror flere vil begynne å plukke sopp hvis de lærer å kjenne igjen spiselige sopparter.

Rune Somby i Statens naturoppsyn (SNO) tror flere vil begynne å plukke sopp hvis de lærer å kjenne igjen spiselige sopparter og lærer gjerne bort det han kan. FOTO: KSENIA NOVIKOVA/NRK

Østeuropeere får sjokk når de ser råtten matsopp i norske skoger: Hvorfor plukker ikke nordmenn sopp?

Sopptur med Rune Somby

Rune Somby (SNO) kan en del om sopp, og deler gjerne kunnskapen.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Rune Somby i Statens naturoppsyn mener å vite hvorfor.

Folk flest er litt redde. De fleste kan ikke så mye om de ulike soppene som finnes i skogen, annet enn at man kan få soppforgiftning og nyresvikt av å spise selvplukket giftig sopp.

I Norge har vi mellom 50 og 75 forskjellige matsopp, mange av disse har giftige dobbeltgjengere. Derfor bør man aldri spise sopp man er usikker på.

Enklere enn man frykter

Undertegnede journalist har sendt mange mistenksomme blikk mot soppgryta til mor, etter at hun har vært på skogstur og kommet hjem med sine soppfunn.

Nå viser det seg at man ikke trenger all verden med kunnskap for plukke sopp til middagen.

– Man bør begynne med å plukke en soppart som er enkel å kjenne igjen og lett skille fra andre sopp. Rørsopp er en slik sopp i Finnmark. Det varierer noe etter hvor man er, sier Somby.

UT.no har tidligere laget en oversikt over åtte matsopp som er enkle å kjenne igjen og vanskelige å forveksle. Utdypende informasjon finner du på hjemmesiden til Norges sopp- og nyttevekstforbund.

Deilig med fløte

Geir Kåre Henriksen

Geir Kåre Henriksen arrangerer kurs for sopp-nybeginnere.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Rune Somby har alliert seg med Geir Kåre Henriksen som er koordinator på Kultursenteret Sisa.

Sammen arrangerer de soppturer for pensjonister, ungdom, asylsøkere, svaksynte folk og alle andre som kunne tenke seg å lære mer om sopp.

– Jeg vil at flere skal kunne plukke sopp. Nå har det blitt veldig populært med lokal mat, men mange ignorer skogens matkammer på grunn av manglende kunnskap, tror Henriksen.

I Finnmark er det et fantastisk soppår i år og det tar omtrent ti minutter å fylle bøtta med matsopp som kremler og rørsopp. Ifølge Henriksen trenger man ikke å være en stor kokk for å tilbrede soppen heller.

Han finner frem gryte og primus for å illustrere.

Soppgryte

Henriksens oppskrift er utrolig enkel: Stek løk og sopp, tilsett fløte og pepper, kok opp og nyt.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Man steker soppen med løk og skvetter på med fløte og pepper. Resultatet blir en deilig soppstuing, så kan man eksperimentere med å tilsette flere grønnsaker og bær. Det viktigste er å ikke ha med for sterke smaker som utkonkurrerer soppen, sier Henriksen.

NRK Mat gir deg flere soppoppskrifter: