Skuffet over at Tana-avtalen ble vedtatt

Den omstridte avtalen om laksefiske i Tanavassdraget mellom Norge og Finland ble godkjent av Stortinget tirsdag.

Kirsti Bergstø

Stortingsrepresentant Kirsti Bergstø fra Finnmark SV var blant mindretallet på 49 som stemte mot Tanaavtalen i Stortinget. 59 stemte for.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Jeg er veldig skuffet. Skuffet over at Høyre og Frp fikk med seg KrF og Venstre om å godkjenne avtalen. En avtale som har vakt stor debatt, er sterkt kritisert og mangler lokal forankring, Det er alvorlig, sier Kirsti Bergstø, stortingsrepresentant for Finnmark SV.

Tirsdag vedtok et flertall i Stortinget å slutte seg til avtalen mellom Norge og Finland om fisket i Tanavassdraget.

Finnmark Frps Jan-Henrik Fredriksen brøt med egen partigruppe og stemte imot avtalen. Han har vært saksordfører i saken, men mener lokalsamfunnene ikke har vært hørt. Han har ønsket seg nye forhandlinger.

Kun Høyres Laila Davidsen stemte for avtalen blant finnmarksrepresentantene.

Laila Davidsen

Laila Davidsen (H).

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

– Dette er en god avtale for Norge og laksen. Det handler om at man må redusere fisketrykket i Tanaelva. Elva er truet og da må man ta grep. Flertallet på Stortinget så at dette var det beste grepet, sier Davidsen.

Må involvere lokale rettighetshavere

I vedtaket fra Stortinget fikk Høyre med en forpliktelse om at regjeringen må involvere lokale rettighetshavere og samer som urfolk i forvaltningen av fisket i elva.

– Det er det lokalbefolkningne har lagt vekt på. De påpeker at de ikke har blitt hørt. Tilleggsforslaget er for å imøtekomme de som hevder at de ikke har vært involvert. Det er viktig at de ivaretas i oppfølgingen, sier Høyre-politikeren.

Ville ikke utsettee

Davidsen mener det ikke er noe poeng i å utsette saken og gå til nye forhandlinger med Finland, som tidligere har godkjent avtalen.

– Man kunne sagt opp avtalene, men det ville fått store konsekvsner for laksestammen, og det er den mest berørte parten. Det er den man skal sikre en god forvaltning av, slik at også fremtidige generasjoner får fiske. Stortinget ønsket ikke å spille russisk rulett med laksen. Vi har allerede forhandlet i fem år. Vi mener det er en god avtale, og at finlenderne ikke ville gitt mer. Det er finlenderne som reduserer fisket mest, ikke Norge, sier hun.