Hopp til innhold

Sea Shepherd: – Vi følger med på hvalskipet som ligger til kai

Hvalskipet Winter Bay fullastet med 1.800 tonn hvalkjøtt ligger til kai i Tromsø. Sea Shepherd bekrefter at de følger med på aktiviteten til skipet.

Sea Shepherd om bord

Sea Shepherd er i Tromsø for å reparere en generator, og for å ta om bord to personer som skal være med skipet videre.

Foto: Rune Andreassen / NRK

Mandag ankret Sea Shepherd i Tromsø, på grunn av problemer med en generator og for å hente om bord to personer. Kystvakten holder seg tett på skipet, fordi miljøorganisasjonen ikke hadde varslet ankomst innen de gitte tidsfristene.

I Tromsø ligger også frakteskipet Winter Bay fullastet med 1.800 tonn hvalkjøtt for levering i Japan. Frakteskipet venter på klarsignal fra russiske myndigheter til å gå gjennom Polhavet i kjølvannet av en russisk isbryter.

Her skal det være snakk om finnhvalkjøtt, som er fanget ved Island. Dette er kjøtt som ikke er lov å fange i Norge, og det har ikke vært gjort siden 1980-tallet.

kaptein Lockhart Maclean i Sea Shepherd

Kaptein Lockhart Maclean i Sea Shepherds Sam Simon.

Foto: Rune Andreassen / NRK

Til NRK bekrefter kapteinen på Sam Simon at de også følger med på aktiviteten til Winter Bay.

– Vi filmer og dokumenterer det de gjør, og det har vi gjort over en lengre periode, sier kaptein Lockhart Maclean i Sea Shepherd crewet til NRK.

– Kommer dere til å gjøre noen fysiske anstøt i internasjonale farvann?

– Det er ikke vår intensjon, sier Maclean.

– Burde ikke få forlate havnen

Flere personer i Facebook-gruppen «Stop Sea Shepherd Violence!» har uttrykt frykt for at den egentlige intensjonen til Sea Shepherd er å følge etter Winter Bay ut i internasjonalt farvann.

Blant annet skrives det (oversatt fra engelsk):

«Skal de ødelegge for norsk hvalfangst eller skal de følge Winter Bay, som er lastet med hvalkjøtt fra Island og som skal til Japan? Hmm. Bli i farvannet rundt kysten og ta sjanser med norske myndigheter eller ta Winter Bay når hun når internasjonale farvann?»

«Hvis de har tenkt å trakassere Winter Bay for å levere hvalkjøtt fra Island til Japan, burde ikke Sam Simon få lov til å forlate havnen. Det ville vært en skandale hvis Norge slapp disse terroristene fri slik at de kan forstyrre virksomheten til et nærliggende nordisk land»

«Jeg synes Sea Shepherd gjorde det veldig klart hvorfor de der, og den eneste måten å unngå det på er å holde de igjen»

Sam Simon og kystvakta

Sea Shepherds skip Sam Simon ble tett fulgt av kystvakta da de ankom Tromsø mandag kveld.

Foto: Geir Magne Ditlefsen

Klar over Winter Bay

Politiet i Tromsø forteller at de er klar over situasjonen.

– Vi er klar over at Winter Bay ligger til kai, og vet hva den har om bord, sier politimester Ole B. Sæverud i Troms politidistrikt til NRK.

Han forteller at de følger med på Sea Shepherds opphold i området, og at de kjenner organisasjonens historie fra tidligere.

– Vi har gjort våre vurderinger av eventuelle tiltak som politiet vurderer å sette inn, men vi ønsker ikke å gå inn på detaljer, sier Sæverud.

Politiet var om bord i skipet mandag kveld, og det har ikke vært noen problemer så langt i forbindelse med Sea Shepherd.