Mener Sea Shepherds aksjoner ikke har noe med miljøvern å gjøre

Kraftige reaksjoner mot at den omstridte miljøorganisasjonen Sea Shepherd mandag kveld la til kai i Tromsø.

Sam Simon

Miljøorganisasjonen Sea Shepherds skip «Sam Simon» ankom Tromsø mandag kveld.

Foto: Stian Jørgensen

«Sam Simon», et av den amerikanske miljøorganisasjonen Sea Shepherds aksjonsskip, ankom Tromsø mandag kveld. Organisasjonen aksjonerer for å avsløre og konfrontere virksomheter på havet som de mener er ulovlig eller miljømessig urimelig.

Sam simon til Tromsø

Her er skipet «Sam Simon» på vei inn mot Tromsø mandag ettermiddag.

Foto: Skjermdump / marinetraffic.com

Naturvernforbundet reagerer sterkt på at skipet ankret i Tromsø, og frykter for hvalfangstskutene i området.

– Forrige gang skip fra organisasjonen var i Norge ble flere hvalskuter forsøkt senket. Sea Sheperd er ikke velkommen til Tromsø eller Nord-Norge for den saks skyld, sier fylkesleder i Naturvernforbundet i Troms, Silje Lundberg.

Silje Lundberg

Fylkesleder i Naturvernforbundet i Troms, Silje Lundberg, mener hval er miljøvennlig.

Foto: Pressefoto

Hun mener Sea Shepherd burde snu med én gang.

– Norsk hvalfangst gir oss miljøvennlig og kortreist mat, som norsk miljøbevegelse støtter. Sea Shepherd burde snu skipet med en gang og komme seg vekk, sier Lundberg.

Ingen mistanke om sabotasje

Kystvakta forteller til Nordlys at skipet har ankret i Tromsø for å få ordnet med en generator.

– Det foreligger ingen mistanke om at skipet har uredelige hensikter og skipet har så langt gjort alt etter boka og respondert på våre hendelser, sier vaktsjef i Kystvakten, Eirik Hansen til Nordlys.

Etter det NRK vet skal skipet også ta ombord to mannskap før veien går videre.

En rekke sabotasjeaksjoner

Sea Shepherd sto bak flere sabotasjeaksjoner mot norske hvalskuter på 90-tallet.

3. juledag 1992 ble hvalskuta Nybræna forsøkt senket i Steine i Lofoten. Den canadiske hvalfangstmotstanderen Paul Watson og organisasjonen hans Sea Shepherd stod bak.

I mai 1996 ble hvalskuta Elin Torill forsøkt senket ved Mortsund i Lofoten. Bunnventilen ble åpnet og vann trengte inn i båten. Det var det andre sabotasjeforsøket mot båten. Første gang var fem år tidligere samtidig som Nybræna ble forsøkt senket av Sea Shepherd.

Året etter i 1997 sank Steinar Bastesens hvalskute "Morild" i Brønnøysund. Politiet utelukket sabotasje – men Sea Shepherd tar likevel på seg æren for at skuta gikk ned.

Sea Shepherd

Skipet ble fulgt inn i havna i Tromsø av Kystvakta.

Foto: Stian Jørgensen

Annonsert flytting

Sea Shepherd har tidligere annonsert at de vil flytte sin aktivitet fra Sørishavet, og sende flåten nordover for å hindre islandsk og norsk hvalfangst i Nordatlanteren.

Naturvernforbundet i Troms mener aksjonene til miljøorganisasjonen ikke er særlig miljøvennlig.

– Vår fulle støtte ligger hos de norske hvalfangerne, som driver en bærekraftig høsting av ressursene i havet. Sea Shepherd sine tidligere sabotasjeaksjoner mot norsk hvalfangst har ingenting med miljøvern å gjøre, sier Lundberg.

– Vågehvalen har levd hele sitt liv i det fri, før den ender som mat for oss. Så med mindre du er veggis, håper jeg du velger vågehval som middagsmat, og med god samvittighet. Den er produsert langt mer miljøvennlig enn både gris og okse, og er i tillegg en viktig del av kystkulturen her nord, avslutter fylkeslederen.