Hopp til innhold

Saviomuseet stiller ut nyinnkjøpt samling

Den største private samlingen med John Savios kunst, til en verdi av fem millioner kroner, har «kommet hjem» til Finnmark. I dag åpner Saviomuseet utstillinga med de nyankomne verkene.

Med rundt 490 kunstverk som før tilhørte den private kunstsamleren Niels Christian Bang i Hønefoss, har Saviomuseet i Kirkenes nesten fordoblet samlingen sin.

Nå har bildene til pioneren innen samisk kunst blitt sortert og et utvalg blir presentert for publikum for første gang onsdag kveld.

– Det har vært mye jobb, men det betyr mye å få disse verkene til hit. De har stor betydning for videre forskning og formidling av kunsten og livshistorien til Savio, forteller museumsleder Liv Svaleng.

Det tok mange år, mengder med bobleplast, og en biltur på 3 682 kilometer – men nå er John Savios kunst omsider å finne i Sør-Varanger hvor kunstneren ble født.

Den største private samlingen med John Savios kunst, til en verdi på fem millioner kroner, har kommet til Saviomuseet i Finnmark.

En kjapp innføring i kunstnerlegendens liv.

Samlet i over 50 år

Det er Niels Christian Bang i Hønefoss som eide verdens største samling av John Savios kunst. Han har samlet Savios kunst i over 50 år, og har hatt over 500 kunstverk i samlingen. I 2002 solgte han 62 tegninger til Saviomuseet, og i fjor også resten av kolleksjonen.

– Jeg mener at beste sted for denne samlingen er Saviomuseet. Mange mennesker vil få glede av den der og det er grunnen til at jeg har inngått en salgsavtalen, har Bang uttalt tidligere.

Bangs interesse for John Savio begynte da han så en utstilling med hans kunst i Tromsø museum i 1962. Like etter fant han en avisannonse hvor en dame i Oslo ville selge noen tresnitt av Savio.

– Jeg kjøpte disse tresnittene og sånn begynte det. Siden har det bare spunnet på seg. Det har vært både en morsom og givende hobby, for å si det slik.

Hobbysamlingen ble til slutt solgt for fem millioner kroner.

Kunstner John Savio og verket Gánda ja nieida

Kunstner John Andreas Savio og verket Gánda ja nieida (Gutt og jente) som er et av Savios mest kjente bilder.

Foto: Saviomuseet

Uvisst antall Savio-verk

Saviomuseet i Kirkenes ble etablert i 1994 og har siden tilegnet seg en tilnærmet komplett samling av Savios grafiske verk. Hvor mye kunst Savio etterlot seg er imidlertid ukjent.

Allerede på middelskolen viste han seg som en rutinert tegner og solgte bilder til interesserte for en rimelig penge, ifølge Store norske leksikon. I voksen alder skal Savio ha slitt med økonomien og gått ofte fra dør til dør for å selge tresnittene sine.

Til tross for kritikerroste utstillinger i utlandet, rakk Savio ikke å få et gjennombrudd i Norge i sin korte levetid. Utstillinger var det lite av; man kun om et par i Tromsø (1930 og 1932). Da Savio døde i Oslo bare 36 år gammel, var det ingen dødsannonser, nekrolog eller notis om dødsfallet i avisene, ifølge forfatter Asbjørn Jaklin.

I ettertid har Savio gått inn i historien som en av de største samiske kunstnerne gjennom tidene, og turister fra både inn- og utland kommer for å se hans arbeid.