Hopp til innhold

Nå er store deler av kunstnerlegendens verk «kommet hjem»

Det tok mange år, mengder med bobleplast, og en biltur på 3 682 kilometer – men nå er John Savios kunst omsider å finne der den hører til, melder Ságat.

John Andreas Savio, foto

KUNSTNERLEGENDE: John Andreas Savio (1902 – 1938) fra Bugøyfjord i Sør-Varanger. Han var den første samen som tok utdanning i billedkunst. Savio ble 36 år.

Foto: Saviomuseet

I lengre tid har rundt 490 John Savio-kunstverk vært i den private kunstsamleren Niels Christian Bangs hende i Hønefoss på Østlandet.

Men ikke nå lenger, melder avisa Ságat (ekstern lenke).

Saviomusé-ansatte Liv Astrid Kvammen og Kirsti Jerijärvi har ifølge avisa nylig foretatt en lengre biltur mellom Kirkenes og Hønefoss med bil og hentet samlingen tilbake til John Savios hjemkommune, Sør-Varanger.

Ifølge Google Maps utgjør dette en veiavstand på over 362 mil tur-retur, når man kjører gjennom Sverige og Finland, noe Kvammen og Jerijärvi gjorde.

Bobleplast-bonanza

Savio-kunsten som nå å finne på Saviomuseet i Kirkenes, teller blant annet 25 malerier og 42 såkalte fargetresnitt.

Noen skisser er også med i samlingen.

Muséansatte Liv Astrid Kvammen uttaler til Ságat at pakkingen av kunsten var et omfattende arbeid da det gikk med enorme menger bobleplast, og selve bilturen foregikk ganske pent.

– Dette var en svært verdifull last. Det hadde virkelig vært leit om vi skulle skade noen av arbeidene, sier hun til avisa.

Ønsker velkommen til utstilling

Fra Saviomuseets side starter nå arbeidet med å plukke ut hvilke kunstverk som skal stilles ut for publikum.

Det planlegges en egen Savio-utstilling fra slutten av juni i år til september. Utstillingen legges til Grenselandsmuseet i Kirkenes.

Saviomuseet har fra tidligere 389 verk av John Savio som er i Sør-Varanger kommunes eie.

Gánda ja Nieida

UNIK KUNST: «Gánda ja Nieida» (Gutt og jente) er et av Savios aller mest kjente bilder.

Foto: Saviomuseet

Korte nyheter

 • Samiske nasjonaljoiken er vedtatt.

  Den samiske nasjonaljojken «Sámiid eatnan duoddariid» av Áillohaš - Nils-Aslak Valkeapää ble vedtatt i dag, lørdag, under Samerådets 22. konferanse i Váhtjer/Gällivare.

  Ifølge symbolkomiteen skal nasjonalsangen kunne synges både uten tekst og med en del av teksten eller med hele teksten. Jojken skal også tilpasses alle samiske språk og jojk-tradisjoner. Utvalget mener at Áillohaš jojk tydelig formidler samenes kjærlighet til Sápmi.

  Samekonferansen 2022 vedtar samernes nasjonaljojk
  Foto: Nelly Anna Karolina Engström / NRK
 • Sofia Jannok er tildelt Samerådets hederspris

  Musikern, aktivisten og æresdoktoren Sofia Jannopk er tildelt Samerådets hederspris. Prisen er utdelt til Jannok 13. august 2022 i forbindelse med Samerådets konferanse i Gällivare/Váhtjer, skriver Samerådet i ett pressemeddelande.

  Jannok kunne ikke delta på prisutdelingen selv, så den som tok i mot prisen var hennes tante og gudmor Kristina Utsi.

  Samerådets hederspris deles ut hvert fjerde år til en person, organisasjon, forening eller institusjon som arbeider utrettelig for det samiske folket. Prisen kan deles ut for arbeid som har styrket samholdet i det samiske samfunnet, hjulpet det samiske folket med å bevare og verne om tradisjoner, levesett, tenkemåte, språk eller annen immateriell tradisjon, eller for arbeidet som har bevart og fremmet de overnevnte temaene også i det moderne samfunnet.

  Den forrige hedersprisen ble delt ut i 2017 til Ole Henrik Magga i Trondheim.

  Sofia Jannok i Repparfjord.
  Foto: Blackstar multimedia
 • Savnet 3-åring funnet

  Den tre år gamle jenta som kom bort fra foreldrene sine ved Tastadåsen i Kvæfjord i Troms, er funnet i god behold.

  Hun ble lokalisert i terrenget fra lufta av luftambulansen, opplyser politiet på Twitter.

  Jenta forsvant i et utemarksområde omkring klokken 12 lørdag, da hun var på tur med foreldrene. En rekke ressurser bidro i søket.