Nå er store deler av kunstnerlegendens verk «kommet hjem»

Det tok mange år, mengder med bobleplast, og en biltur på 3 682 kilometer – men nå er John Savios kunst omsider å finne der den hører til, melder Ságat.

John Andreas Savio, foto

KUNSTNERLEGENDE: John Andreas Savio (1902 – 1938) fra Bugøyfjord i Sør-Varanger. Han var den første samen som tok utdanning i billedkunst. Savio ble 36 år.

Foto: Saviomuseet

I lengre tid har rundt 490 John Savio-kunstverk vært i den private kunstsamleren Niels Christian Bangs hende i Hønefoss på Østlandet.

Men ikke nå lenger, melder avisa Ságat (ekstern lenke).

Saviomusé-ansatte Liv Astrid Kvammen og Kirsti Jerijärvi har ifølge avisa nylig foretatt en lengre biltur mellom Kirkenes og Hønefoss med bil og hentet samlingen tilbake til John Savios hjemkommune, Sør-Varanger.

Ifølge Google Maps utgjør dette en veiavstand på over 362 mil tur-retur, når man kjører gjennom Sverige og Finland, noe Kvammen og Jerijärvi gjorde.

Bobleplast-bonanza

Savio-kunsten som nå å finne på Saviomuseet i Kirkenes, teller blant annet 25 malerier og 42 såkalte fargetresnitt.

Noen skisser er også med i samlingen.

Muséansatte Liv Astrid Kvammen uttaler til Ságat at pakkingen av kunsten var et omfattende arbeid da det gikk med enorme menger bobleplast, og selve bilturen foregikk ganske pent.

– Dette var en svært verdifull last. Det hadde virkelig vært leit om vi skulle skade noen av arbeidene, sier hun til avisa.

Ønsker velkommen til utstilling

Fra Saviomuseets side starter nå arbeidet med å plukke ut hvilke kunstverk som skal stilles ut for publikum.

Det planlegges en egen Savio-utstilling fra slutten av juni i år til september. Utstillingen legges til Grenselandsmuseet i Kirkenes.

Saviomuseet har fra tidligere 389 verk av John Savio som er i Sør-Varanger kommunes eie.

Gánda ja Nieida

UNIK KUNST: «Gánda ja Nieida» (Gutt og jente) er et av Savios aller mest kjente bilder.

Foto: Saviomuseet