Hopp til innhold

Sakkyndige sår tvil om psykose

Rettssaken etter trippeldrapet går for femte dag. Sakkyndige ser med tvil på om tiltalte var psykotisk i handlingsøyeblikket, og har diskutert muligheten for at han simulerer symptomene.

Vitneboksen i rettssal 8
Foto: Håvard Gulldahl / NRK

Rettssaken etter trippeldrapene på Tomasjord i mars er i sin femte dag.

I går hørte vi fra sakkyndige for rusmidler at tiltalte hadde røkt hasj i dagene før drapene .

I dag kommer sakkyndige for psykiatri, og det er forventet at dette blir den avgjørende bevisførselen for aktoratet.

– Han er ikke i sin egen verden

Like før halv elleve inntok den første av to psykiatrisk sakkyndige (se bilde under) vitneboksen. De to har fulgt saken, snakket med tiltalte etter drapene og gjennomgått sakens dokumenter, og redegjør for hvordan de faglig vurderer tiltalte og hans mentale tilstand.

I løpet av gjennomgangen forklarte Andreas Hamnes at de oppfatter motstridende elementer i at tiltalte har endret sine uttalelser om hasjbruk siden han ble tatt, og at hans oppførsel ikke stemmer fullt ut overens med de symptomene han sier at han har.

– Slik vi har sett opptak av tiltalte, er det ikke en autentisk mann i sin egen verden. Han er oppmerksom på flere detaljer rundt seg. Da er han i så fall virkelighetsforankret. Det er per definisjon ikke psykotisk.

Og senere:

– Fordi det har fremkommet opplysninger med motstridende info, så vil vi understreke muligheten for at han simulerer, og at det han selv beskriver har fått svekket kraft.

Likevel konkluderer de med at tiltalte var psykotisk, medisinsk sett, da han drepte:

– Vi antar at han var psykotisk i gjerningen og at de psykotiske symptomer, i medisinsk forstand, ble utløst av inntak av cannabis i tiden før drapene, sa Hamnes, og understreket at de var svært i tvil om denne konklusjonen.

Et vanskelig begrep

Hamnes har tidligere redegjort for at «psykose» er et vanskelig begrep i rettssaker.

Det er forskjell på «psykose» i medisinsk og juridisk forstand.

Spesialist i psykiatri Andreas Hamnes, sakkyndig i saken

Han sa at medisinsk kalles det «psykose» uansett om det er rusutløst eller ikke. Men juridisk må psykosesymptomene vare over en viss tid dersom det er rus som er årsaken til dem, før man kan kalle det en psykose.

– Slik vi tolker gjeldene rettspraksis, må symptomene vare over én måned før det er en «rusutløst psykose» juridisk sett, redegjorde Hamnes.

Fryktet selv tilbakefall

Dagen startet med en gjennomgang av journalføringer fra Rusklinikken og Åsgård sykehus i Tromsø, hvor tiltalte var innlagt høsten 2008. Rent praktisk betyr dette at hele journalen eller de delene av den som anses som relevant må leses opp i retten. Det er tidkrevende, men det er slik rettssystemet er lagt opp.

Mye av det som står i journalene har allerede kommet fram i andre sammenhenger, men enkelte detaljer er ikke hørt før. For eksempel har tiltalte fortalt til de ansatte på rusklinikken at han hadde innsikt i egen tilstand:

«Han er redd for at han ikke skal komme tilbake hvis han blir psykotisk. Redd for at han skal begynne å røyke igjen fordi han liker det. Har erfaring med at han får stemmer i hodet umiddelbart etter at han begynner å røyke igjen.»

Vi følger saken fortløpende fra rettssalen.

De sakkyndige i trippeldraps-rettssaken

De sakkyndige. Tidligere har vi hørt fra professor i medisin Jørg Mørland og avdelingssjef Trond Oskar Aamo (nr 3 og 4 fra venstre). I dag får vi høre psykiaterne Andreas Hamnes og Steinar Nilsen (1 og 2 fra venstre).

Foto: Håvard Gulldahl / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark