– Det er jo verre enn å reise til Syden, sier Ruth Sigurdsen om den framtidige veien til postkassen.
Sigurdsen bor i Reinfjorden i Kvænangen kommune i Nord-Troms. Sammen med de andre innbyggerne i den veiløse bygden må hun reise langt for å hente posten fra 1. april.
Da må innbyggerne reise til Burfjord for å hente blant annet regninger og medisin. Fordi de er avhengige av en hurtigbåt som kun har én avgang om dagen – tidlig om morgenen fra Reinfjorden, med retur sent på ettermiddagen – kan turen ta opp mot tolv timer.
– Det er hensynsløst å tre ting over hodet på folk. Plutselig står du der, helt forvirret og skjønner ingenting av samfunnet lengre. I gamle dager het det «Posten skal fram», men nå skal ikke posten fram, sier Sigurdsen.
Den nye digitaletidsalderen betyr slutten for mange ting. Blant annet må Posten tenke nytt når folk ikke lenger sender brev per post lengre.
Foto: Andre BendixenTror ikke Kvænangen er unik
Tidligere denne måneden klarte flere veiløse bygder i Nordland å finne en løsning på postdistribusjon, men foreløpig har man ikke funnet en alternativ i nabofylket.
Stortingsrepresentant og medlem av Stortingets transport- og kommunikasjonskomité, Sverre Myrli, tror også andre distrikt må forberede seg på nye postrutiner i framtiden.
– Bygdene i Kvænangen kan være starten på noe som kan ramme flere steder, sier Myrli.
Ap-politikeren mener det de har blitt forespeilet i de veiløse bygdene i Kvænangen er litt vel ekstremt.
– Sånn kan vi ikke ha det. Det må kunne finnes en løsning, for det går en hurtigbåt hit flere ganger i uka. Da er det bare vrangvilje av Posten og myndighetene om de i framtiden ikke kan finne en løsning for å få brakt posten ut dit folk bor.
Stortingspolitiker Sverre Myrli (Ap) tror at flere distrikter må vente seg en endring på postfronten.
Foto: Andre Bendixen / NRK– Flere hundre tusen kroner hvert år
I Norge har folk vært vant til å hente post i postkassa, selv om man bor i distriktene. Men nå har samfunnet blitt mer og mer digitalt, og mye post sendes elektronisk.
Posten sier de må ta grep, fordi det er kostnadskrevende å levere post til de små veiløse bygdene. De må effektivisere sin postdistribusjon innenfor de kostnadsrammene de har.
– Det er snakk om flere hundre tusen kroner hvert år. Da må vi se på muligheter for å kutte kostnader, sier pressesjef i Posten, John Eckhoff.
De gjør det de kan for å gjøre hverdagen lettere.
– Vi ser at det påvirker veldig mange, og at mange har sterke meninger om Posten. Men vi prøver å begrense ulempene ved å finne løsninger som vi antar skaper minst mulig ulempe når vi først må gjøre endringer, sier pressesjefen.
Men det kan få store konsekvenser for butikkeieren på øya Spildra i Kvænangen.
Rita Isaksen er svært kritisk til Posten sine planer. Hun må stenge butikken i bygda for å hente posten i Burfjord. En reise som tar nesten et helt døgn.
Foto: Andre Bendixen / NRKMå stenge butikken for å hente post
Rita Isaksen driver butikken på Spildra. Hun er avhengig av posten for å ta imot lokale varer og for å sende kontanter, regnskap og regninger.
Hun mener at Posten sin planlagte postløsning vil gi store ulemper for dem.
Blant annet må Isaksen selv stenge butikken for å hente posten.
– Vi har bare båt to ganger i uka. Må man bruke en av dagene i uka for å hente posten, så blir det vanskelig, sier butikkeieren.
– Jeg kjenner at det gjør vondt, rett og slett. Det er ikke greit.
Postombæring i distriktene er for kostbart for Posten. De vil derfor at innbyggerne skal reise til Burtfjord for å hente posten.
Foto: Andre Bendixen / NRK