Hopp til innhold

Pågrepet for å ha fløyet drone på Svalbard – russisk pass funnet under ransaking

En russisk statsborger ble mandag pågrepet i Hammerfest for å ha fløyet drone på Svalbard. Mannen benekter å ha forbindelser til Russlands president.

Båten til den pågrepne lagt til i Hammerfest

Dette er mannens båt som politiet har ransaket.

Foto: Allan Klo / NRK

Den russisk statsborgeren og forretningsmannen Andrej Jakunin er arrestert i Hammerfest. The Barents Observer skriver at mannen er sønnen til en nær Putin-alliert.

Dagbladet omtalte saken først og melder at varetektsfengslingen ankes.

Mannen ble pågrepet i en båt i Hammerfest mandag. Denne båten er registrert inn flere plasser på norskekysten.

– Politiet har fått medhold til varetektsfengsling av en 47 år gammel russisk statsborger i to uker. Mannen har russisk og britisk statsborgerskap, sier politiadvokat Anja Mikkelsen Indbjør til NRK.

Les også Kritiserer Norge etter dronepågripelsene: – Har opptrådt veldig naivt

Norsk-russiske grensa ved Storskog

Han er siktet for overtredelse av sanksjonsloven paragraf 4 for å ha flydd drone over norsk territorium på Svalbard. Siktelsen mener det har skjedd flyvning i perioden fra juli i sommer til 16. oktober, og at dette også kan ha skjedd flere andre steder i Norge.

PÅ SVALBARD: Den siktede mannen ble pågrepet av politiet på en båt i Hammerfest onsdag. På båtens konto på Facebook er det publisert en rekke bilder fra Svalbard tidligere denne måneden. NRK kjenner ikke identiteten til personen på bildet som er tatt i Van Mijenfjorden, Nordenskiöld Land nasjonalpark.

PÅ SVALBARD: Den siktede mannen ble pågrepet av politiet på en båt i Hammerfest onsdag. På båtens konto på Facebook er det publisert en rekke bilder fra Svalbard tidligere denne måneden. NRK kjenner ikke identiteten til personen på bildet som er tatt i Van Mijenfjorden, Nordenskiöld Land nasjonalpark.

Foto: SKJERMDUMP FRA BÅTENS FACEBOOK-SIDE

– Politiet pågrep mannen den 17. oktober i Hammerfest og har tatt beslag i droner og elektroniske enheter som er til teknisk gjennomgang. Innholdet fra dronene er av stor betydning for saken.

Mannens forsvarer har hittil ikke svart på NRKs henvendelser.

Har erkjent forholdet

Jakunin har erkjent å ha fløyet drone på Svalbard. Sysselmesteren på Svalbard er orientert om saken.

– Politiet begjærte varetektsfengsling med grunnlag i unndragelsesfaren og fikk medhold av retten til det. Saken etterforskes av politiet og det er for tidlig å si noe ytterligere før vi har fått gjennomgått beslagene, sier Indbjør.

Mannens forsvarer er Jens Bernhard Herstad. Han har så langt ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Presseteamet til 47-åringen benekter overfor VG at han forbindelser til den russiske presidenten eller russiske myndigheter.

De sier mannen var på ferie om bord på en båt som har seilt rundt Svalbard i perioder siden juli.

«Han brukte en hobbydrone under sin ferietur til Svalbard sent i august. Han er lidenskapelig opptatt av natur, fotografi og ekstremsport» skriver presseteamet til VG.

Nettavisen The Insider har tidligere sitert Jakunin på at han aldri har stemt på Putin, og at han er motstander av krigen i Ukraina.

Les også Russisk mann pågrepet på Tromsø lufthavn

Fant russisk pass i båt

Jakunin har bostedsadresse i Italia. Siktede har anført at han skal anses som britisk statsborger og ikke russisk.

Retten synes da det er rart at mannen reiser med sitt russiske pass, noe som tilsier at han anses som russisk i lovens forstand.

Jakunin forklarte i avhør at det russiske passet hans lå i Storbritannia eller Italia, men under ransaking fant politiet passet i lugaren på båten til mannen.

Dette er den sjuende russeren som er pågrepet i Norge de siste ukene.

Les også Russer hadde tre pass – fengsles for å fly med drone i Norge

Passkontroll Storskog

PST tar over etterforskning

Riksadvokaten har besluttet at PST skal ha et sentralisert etterforskningsansvar når det gjelder ulovlig droneaktivitet på landsbasis. Dette for en sikre en helhetlig undersøkelse av de ulike hendelsene.

Hedvig Moe, assisterende PST-sjef, sier at sabotasjetrusselen er mer reell nå.

– Slik vi ser det har Russland mer å vinne enn å tape ved å drive etterretningsvirksomhet i Norge, sier hun.

Hun sier Norge forsøker å gjøre det vanskeligere for Russland å drive denne virksomheten.

– Vi kan stå overfor en mer offensiv bruk av digitale virkemidler. At man bryter seg inn i datanettverk og har mer offensiv bruk av menneskelige kilder, sier Moe.

– Vi sier nei til det

Landsmøtet til Fagforbundet

– Ikke akseptabelt.

Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa på landsmøtet til Fagforbundet onsdag:

– Selvfølgelig er det ikke akseptabelt at utenlandsk etterretning flyr droner over norske flyplasser. Russere har ikke lov å fly droner i Norge.

– Vi vil ikke ha noe av at noen flyr denne typen farkoster over viktige installasjoner i Norge. Vi sier nei til det, vi kommer til å forfølge det og stoppe det! sa Støre.

Han la til at det ikke foreligger noen direkte trussel mot Norge, men at situasjonen er alvorlig.

Statsministeren beskrev Russland som et militarisert, radikalisert og på mange måter totalitært samfunn. Krigen i Ukraina har han vondt for å se en snarlig løsning på.

Les også Seks russere pågrepet på en uke: – På jakt etter infrastruktur og personer

p4N8eW42hi4