Hopp til innhold

Russisk mann pågrepet på Tromsø lufthavn

En russisk mann er varetektsfengslet i to uker siktet for å ha fløyet drone i Norge. PST sier de har undersøkt flere mistenkelige hendelser den siste tida.

Tromsø lufthavn Langnes 15. oktober 2022.

En russisk 51-åring ble fredag pågrepet på Tromsø lufthavn. Nå er han siktet for ulovlig droneflyvning.

Foto: Knut Anders Finnset / NRK

– Det er gjort beslag i en drone, en del minnekort, en mobiltelefon og andre lagringsmedier, som vi nå jobber med å åpne og gjennomgå, sier politiadvokat Jacob Bergh til NRK.

Lørdag ettermiddag ble mannen fremstilt for varetektsfengsling i fire uker.

Nord-Troms og Senja tingrett har besluttet at to uker er tilstrekkelig for å gjennomgå beslagene som er foretatt.

Troms politidistrikt ble fredag morgen tipset om at det var observert en person som sto og fotograferte ved Tromsø lufthavn på Langnes. Det var en av de ansatte på flyplassen som varslet politiet.

Tromsø politistasjon

En 51 år gammel russisk statsborger bosatt i Russland er siktet for ulovlig droneflyvning i Norge. Han sitter i varetekt i Tromsø.

Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK

Tok bilder av Bell-helikopter

Politiet rykket ut, og etter samtaler med den russiske 51-åringen ble han pågrepet, forteller Bergh.

– Vi har sett litt på den åpne kamerarullen på et handholdt kamera. Der er det bilder fra flyplassen ved kirkenes og et av forsvarets Bell-helikoptre, som var på Høybuktmoen.

– Hvilken agenda mener dere at mannen hadde?

– Det er altfor tidlig å si, det prøver vi å få belyst gjennom avhør og gjennomgang av beslagene, blant annet mobiltelefonen.

Hvorfor er PST koblet inn i saken?

– Det er hovedsakelig fordi det står i politiloven at PST skal etterforske overtredelser av loven som har forbudet om at russere ikke kan fly droner i Norge.

Ola Larsen

Advokat Ola Larsen forsvarer den russiske statsborgeren.

Foto: Privat

Begjærte seg løslatt

Mannen har opplyst til politiet at han kom til Norge via Storskog torsdag og var på vei til Svalbard.

Han har ifølge kjennelsen til Nord-Troms og Senja tingrett erkjent å ha flydd med drone over Kirkenes.

Bildene som ble lagt fram i tingretten viser også et Bell-helikopter i lufta over Kirkenes.

Retten bemerker at det ikke er opplyst for retten at slik billedtaking er forbudt.

Russerens forsvarer er Ola Larsen.

– Siktede har avgitt forklaring, vært i fengslingsmøte og begjært seg løslatt. Noen ytterligere kommentar ønsker vi ikke å gi på nåværende tidspunkt, sier han.

Overtredelse av sanksjonsloven og dens forskrifter har en strafferamme på tre år.

Les også Russer arrestert: Tatt med to droner på Storskog

Norsk-russiske grensa ved Storskog

Pågripelse nummer to

Dette er den andre pågripelsen denne uka. Torsdag ble en russisk statsborger pågrepet på grensepasseringen på Storskog i Finnmark. Også han skal ha flydd drone i Norge.

På grunn av sanksjonene mot Russland, er all flyvirksomhet i Norge forbudt for russere. Det gjelder også flyvning med droner.

– Vi ser ingen sammenheng mellom disse to sakene, sier politiadvokat Jacob Bergh.

Kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken.

Trond Hugubakken, PST.

Foto: PST

Trond Hugubakken er kommunikasjonsdirektør i Politiets sikkerhetstjeneste, PST.

Inntil videre er det lokalt politi som har ansvar for de to sakene i Troms og Finnmark, men det kan komme til et punkt der PST overtar etterforskningen.

– Vi ønsker å avdekke om det er snakk om ulovlig etterretningsvirksomhet i Norge eller om det er tilforlatelig aktivitet.

Han sier det har vært flere mistenkelige hendelser den siste tiden. Men det har ikke vært noen flere pågripelser så langt.

– Det er flere mistenkelige hendelser, uten at jeg vil gå nærmere inn på det. Det er hendelser vi har fått tips om, og som vi undersøker nærmere.

Hvor viktig er det med tips nå?

– Det er svært viktig, det er veldig nyttig at folk som ser ting de opplever som mistenkelige, og som de ikke er vant til å se, tar kontakt med politi, så vi kan få undersøkt dette.

Tromsø flyplass langnes

Tromsø lufthavn Langnes.

– Tett samarbeid

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier lørdag at hun er kjent med at saken i Tromsø, som er under etterforsking.

Det er for tidlig å si hva som ligger bak denne saken, men nå gjør politiet en god jobb. Det er riktig og viktig at vi slår hardt ned på forsøk på å bryte norsk lov og gjøre ulovlige ting i Norge. Det er ingen som har uærlige hensikter som skal føle seg trygge på at de ikke blir tatt nå.

– Hvor god er kontrollen på hva folk har med seg inn til Norge?

Etter det jeg får opplyst så kontrolleres alle som reiser inn til Norge over Storskog. Så kan ikke jeg gå inn på hva slags kontroll denne personer har gått gjennom, det er det politiet som må kommentere.

Hun sier videre at det er vanlig med god kontroll på Storskog, men at det i den sikkerhetssituasjonen vi nå befinner oss i, har vært viktig for regjeringen å styrke årvåkenheten og beredskapen og kontroller, både på Storskog og knyttet til fartøy som skal legge til havn i Norge.

Vi har et forbud for russere å fly droner, det er det viktig at vi overholder og håndhever det regelverket. Det er viktig at sanksjonene mot Russland blir opprettholdt.

Emilie Enger Mehl

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) roser politiet for årvåkenheten i forbindelse med pågripelsen av den russiske mannen med drone ved flyplassen i Tromsø.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

– Har rutiner

Harald Kvam er pressetalsperson i Avinor:

Det ble observert en person med det som viste seg å være en drone og da kontakter Avinor alltid politiet. Det har vi rutiner på. Det er ulovlig å fly drone innenfor fem kilometer av norske flyplasser og det er noe både vi og politiet tar veldig alvorlig, da hovedsakelig på grunn av flysikkerheten.

Hva kan være interessant for en russer å filme med drone der?

– Det ønsker jeg ikke å gå inn i detaljer på hva som kan være årsaken til at noen filmer med drone. Det må politiet eventuelt kommentere nærmere når de har etterforsket saken.

Hva skjedde videre da dere kontaktet politiet?

– Jeg kjenner ikke detaljene i hvordan dette forløp, men vi identifiserte personen og kontaktet politiet, slik at de kom og fikk pågrepet ham. Nå har de sendt ut pressemelding på dette i etterkant at dette er en person som er pågrepet.

Harald N. Kvam, kommunikasjonssjef Oslo lufthavn

Harald Kvam er pressetalsperson i Avinor.

Foto: OSL

Minnet russere om droneforbudet i Norge

Fredag kveld la det russiske generalkonsulatet i Kirkenes ut en melding på Facebook med påminnelsen til sine borgere om at det ikke er lov å bruke droner i Norge.

Konsulatet skrev at forbudet gjaldt fra 28. februar i år, og at det gjelder både fastlandet, Svalbard, Jan Mayen og i luftrommet over norsk territorialfarvann.

Det russiske generalkonsulatet i Kirkenes

Russlands generalkonsulat i Kirkenes minnet russiske borgere om droneforbudet fredag kveld.

Foto: Kristina Kalinina / NRK