Hopp til innhold

Russ tar grep for å unngå grove russelåter – men russen nasjonalt vil ikke gjøre det samme

Etter en massiv debatt har russen i Alta bestemt seg for å innføre retningslinjer for russelåter. – Lite realistisk at det grove språket vil opphøre, mener russens hovedstyre.

En russegjeng i Alta bestilte russelåt med teksten "jævla hore, sett deg ned på kne". Nå har russestyret ved Alta videregående skole laget retningslinjer for å hindre at dette skjer fremover.

En russegjeng i Alta bestilte en russelåt med teksten «jævla hore, sett deg ned på kne». Nå har russestyret ved Alta videregående skole (på bildet) laget retningslinjer for å hindre at dette skjer igjen.

Foto: Marita Mørtsell

Debatten om grove tekster i russelåter har stormet den siste uken, og nå har Alta-russen tatt grep.

Russ som skal bestille russelåter de neste årene får derfor noen begrensninger.

I de nye retningslinjene som Alta-russen presenterer står det:

  • Kommende russelåter får ikke inneholde ordet «hore», verken direkte eller indirekte. Indirekte måte inkluderer også andre språk.
  • Kommende russelåter kan ikke oppfordre til eller bagatellisere vold eller seksuelle overgrep»

Tok tak i kommentarfelt

– Vi måtte finne ut hva som gikk igjen i debatten. Det var særlig bruken av ordet hore og det å bagatellisere seksuelle overgrep og vold. Da var det naturlig for oss å ta tak i nettopp disse to punktene, sier årets russepresident i Alta, Emil W. Jensen.

Russepresident i Alta, Emil W. Jensen, er en av de som står bak de nye retningslinjene. Han mener at det ble viktig å ta grep i en økende debatt.

Russepresident i Alta, Emil W. Jensen, er en av dem som står bak de nye retningslinjene. Han mener at det ble viktig å ta grep etter det som har blitt en stor debatt om russelåter de siste ukene.

Foto: Marita Mørtsell

Retningslinjene vil tre i kraft neste år, med et mål om å skape en holdningsendring.

Brudd på retningslinjene vil føre til at russ ikke får lov å delta på interne kåringer.

– Vi skulle gjerne sagt at retningslinjene gjelder for årets russ også, men det blir vanskelig når det bare er én uke igjen av russetiden. Vi gjør det vi kan i år, så gir vi stafettpinnen videre, sier Jensen.

– Lite realistisk, mener russens hovedstyre

Russens hovedstyre i Norge berømmer initiativet, men kommer selv ikke til å ta i bruk retningslinjene.

Pressesjef i hovedstyret, Francis Kelleher, mener det ikke er realistisk at russelåtenes grove språk vil opphøre over natten.

Han mener ansvaret for grovt språk ligger hos russeprodusentene, og ikke hos russen selv. Nå er han bekymret for at de nye retningslinjene vil virke mot sin hensikt.

– Fast bestemte regler for russelåter kan skape en motreaksjon, hvor det blir enda grovere tekster. Det er en tradisjon å ha skjellsord i russelåtene sine, og det tror jeg vil fortsette selv om reglene har blitt skrevet ned, sier Kelleher.

Francis Kelleher er pressesjef i Russens Hovedstyre. Han roser intiativet om retningslinjer, men tviler på at språket i russelåter blir mindre grovt. Kanskje tvert i mot?

Francis Kelleher er pressesjef i Russens Hovedstyre. Han roser initiativet om retningslinjer, men tviler på at språket i russelåter blir mindre grovt.

Foto: Oscar Figved Sørensen

– På tide

Russen i Alta er derimot ikke like skeptisk.

Russepresident Emil W. Jensen kan fortelle om mange positive tilbakemeldinger.

– De aller fleste har fått med seg den pågående debatten, og jeg tror de fleste er enige i at noe må gjøres. Det vil alltid være noen som er uenige, men de aller fleste mener det er på tide å gjøre noe, sier han.

Det er etter debatten om russelåter den siste uken at styret i Alta-russen nå tar grep.

Statsminister Erna Solberg sier man må være tydelige på at det ikke er greit å synge om noe som høres ut som voldtekt eller overgrep.

Også i sosiale medier har menn og kvinner engasjert seg. Nyhetsstrømmer har florert av rosa ballonger med skriften «Ei hore!».

Kampanjen #ikkebareensang brukte også profilbilder for å rette oppmerksomheten mot språket som brukes mot jenter i dag.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark