Hopp til innhold

Politisk navnekaos i Nord-Norge

Regionreformens mest kaotiske diskusjon handler om alt annet enn politikk. Politikerne i Finnmark og Troms har foreløpig lansert minst fem forskjellige navn på sitt nye fylke.

Felles fylkesting i Troms og Finnmark

Fylkestingene i Troms og Finnmark møtte opp med dobbelt så mange representanter i Kirkenes under det historiske fylkestinget tirsdag. Her ser vi fylkesvaraordfører Irene Dahl (V), fylkesordfører Knut Werner Hansen (Ap) i Troms, fylkesordfører Ragnhild Vassvik Kalstad (Ap) i Finnmark, fylkesvaraordfører Tarjei Jensen Bech (Ap) i Finnmark, fylkesadvokat Ada Molne Kjøllesdal i Finnmark og fylkesadvokat Kjell Melø i Troms.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Kjært barn har mange navn. Verre er det når to individer skal bli en siamesisk tvilling.

Tirsdag formiddag møtte de tvangssammenslåtte fylkestingene i Troms og Finnmark, alternativt Finnmark og Troms, for første gang i et historisk drøftingsmøte.

Den viktigste diskusjonen: Hva i alle dager skal de hete?

Allerede før møteplanen ble vedtatt, startet kaoset. X antall forskjellige forslag har blitt kastet ut i media i forkant, men flere representanter tok til orde for å ikke gjøre et endelig vedtak. Flere andre mente det motsatte. Arbeiderpartiet avbrøt fylkestinget for å avholde gruppemøte.

Felles fylkesting i Troms og Finnmark

Selv om det er steile fronter, foregår felles fylkesting mellom Troms og Finnmark på en god måte. Hammeren er sjeldent brukt av ordstyrer.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Navnefiske

Etter gruppemøtet ble endelig møteplanen vedtatt. Da fylkestinget kom til halvtimen som var satt av til diskusjonen om navn – og antall medlemmer i fylkestinget – måtte diskusjonen avbrytes på grunn av lunsj.

Flere forskjellige navn ble lansert i løpet av debatten før lunsj. Claus Jørstad (Frp) fra Finnmark har allerede forslått navnet Nordlys fylke i media.

– Dette favner hele regionen. Det er et sterkt navn, som gir internasjonal oppmerksomhet, sier han.

– Gode prosesser og ting må modnes. Jeg lurer på om det å fiske opp et navn og hive det ut i media er beskrivelse av hvordan en god prosess er? spør Torbjørn Bongo (Ap) fra Troms.

Det er ikke bare navn som det er het debatt om. Det er også oppgavene de store fylkeskommunene skal håndtere i fremtiden. Troms og Finnmark SV har sendt ut en pressemelding hvor de krever å ta over de fleste av oppgavene til Fylkesmannen.

Det er også kamp om antall representanter som skal velges til det tvangssammenslåtte fylkestinget. Finnmark Arbeiderparti ønsker minst 57 representanter, men starter gjerne en diskusjon om flere. Troms SV ønsker 71. Fremskrittspartiet ønsker 45.

Fylkestinget i Troms og Finnmark

Hvor mange skal sitte i det nye fylkestinget i Finnmark og Troms? Hva skal de hete? Hvor skal de holde hus? Hvilke oppgaver skal de ha? Dette er alle viktige spørsmål for fylkestingspolitikerne i Troms og Finnmark.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Oslo-angst

Det mange frykter er at fylkestingene i nord ikke skal være voksne nok for å ta avgjørelsen om navn. Neste frykt er at det skal bli søringer som bestemmer.

– Noe av det vi liker aller minst i nord er at vi må vente på hva de mener om oss i Oslo. Da er det en ganske tragisk inngang hvis vi skulle ende opp med en prosess hvor vi må sende ting til Oslo for avgjørelser, sier fylkesrådsleder Willy Ørnebakk (Ap) i Troms til NRK.

Regjeringens representant på møtet, statssekretær Anne Karin Olli fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet, forventet uenighet. Hun opplevde det samme i Sogn og Fjordane, samt Hordaland.

– Dette er et drøftingsmøte og folk må kunne komme med sitt syn. Men når man først skjønner at dette er alvor, bretter man opp ermene og er konstruktive, tror Olli, som selv er fra Finnmark.

Tirsdag 31. oktober var det et historisk møte i Kirkenes, mellom fylkestingene i Finnmark og Troms.
Fylkestingene i Finnmark og Troms drøfter navnet på den nye storregionen i nord.
Sammenslåing av Finnmark og Troms

Denne videoen viser hvor stort fylke Finnmark og Troms, alternativt Troms og Finnmark, blir etter sammenslåing.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark