Politiet har gjort nye avhør i Vålnes-saken

To nye avhør er gjort på bakgrunn av tips etter NRK-serie.

Per Vålnes

PER OG ÉN AV HUNDENE: Per Vålnes hadde flere hunder av rasen dogo canario. Flere av dem ble funnet drept etter at Per ble meldt savnet.

Foto: Privat

– Det er nå gjennomført avhør av to personer som har kommet med ny informasjon i Vålnes-saken.

Det sier politioverbetjent Katrine Grimnes til NRK.

Hun presiserer at det ikke er iverksatt noen ny etterforskning, så langt.

Det skjer ti år etter at Per Vålnes ble meldt savnet i Balsfjord i Troms. Det er en potensielt stor, uløst krimgåte som politiet har brukt mye ressurser på, men ikke kommet til bunns i.

Per Vålnes

Per Vålnes drev blant annet på med hundeoppdrett. Han ble meldt savnet 1. desember 2011 og er ikke sett siden.

Foto: Privat

Tre personer ble siktet for mulig drap, men de ble sluppet fri igjen. Per i dag er ingen tiltalt eller dømt.

Etter at NRK har slapp de fire første episodene av dokumentarserien om Vålnes-saken i november, har politiet fått mellom 15-20 tips i saken.

Det er på bakgrunn av disse at politiet nå har foretatt to nye avhør, bekrefter Grimnes overfor NRK.

Politiet har ikke ønsket å kommentere innholdet i tipsene utover at de omhandler litt forskjellige tema og litt forskjellige personer.

Har du tips i saken kan du ringe politiet på 02800.

Ble aldri funnet

Det er ti år siden hundeoppdretteren Per Vålnes forsvant sporløst fra sitt hjem i Balsfjord kommune.

26. november 2011 feiret han 50-årsdagen sin. Det er den siste sikre observasjonen av Per Vålnes. 1. desember samme år ble han meldt savnet til politiet.

Det ble satt i gang en større leteaksjon etter den savnede. Så dukket det opp tips som vekket politiets mistanke om at Vålnes kunne ha blitt drept.

Tre personer ble siktet for drap. Pers tidligere samboer, hennes kjæreste og en venn av paret.

Men de ble aldri tiltalt. Siktelsene mot de tre ble frafalt og saken henlagt etter bevisets stilling. De tre ble sluppet fri etter 12,5 måneder i varetektsfengsel.

En henleggelse på grunn av «bevisets stilling» skjer når bevisene ikke er sterke nok til domfellelse. De tidligere siktede er da å regne som uskyldig, men saken kan gjenåpnes.

Per Vålnes er aldri funnet, og han er heller ikke offisielt erklært død.

Per Vålnes meldes savnet i desember 2011, og bilen hans blir funnet forlatt på et øde sted. Familie og venner aner at noe ikke stemmer.

Per Vålnes meldes savnet i desember 2011, og bilen hans blir funnet forlatt på et øde sted. Familie og venner aner at noe ikke stemmer.

– Ta kontakt med politiet

I dokumentarserien møter man blant annet den pensjonerte drapsetterforskeren Nils Arne Mehammer, som er tilbake for å gå i kalde spor.

Den tidligere etterforskningslederen i Kripos har aldri gitt opp tanken om at saken kan løses.

– Det er fullt mulig at folk kan sitte på informasjon som de ikke tror er viktig. Jeg vil jo si at de bør ta kontakt med politiet, og la politiet få lov å avgjøre hva som kan være viktig og ikke viktig. Og det skjer jo fra tid til annen at folk tenker: «Nei, dette er ikke så viktig. Dette vet de sikkert», og så blir det bare med den tanken, sier Nils Arne Mehammer til NRK.