Hopp til innhold

Pilotstreiken: Utvider dispensasjonen for Svalbard

Alle SAS-fly til og fra Svalbard går som normalt neste uke. SAS-pilotene gav søndag kveld dispensasjon fra streiken, for å sikre Svalbard tilgang til kritisk personell og utstyr.

SAS-fly Longyearbyen

Et SAS-fly på Svalbard lufthavn, Longyearbyen, sommeren 2021.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

SAS-pilotene utvider dispensasjonen for Svalbard. Det opplyser SAS Pilot Group i en pressemelding søndag kveld.

Flere hundre flypassasjerer, både turister og fastboende, har vært strandet i Longyearbyen i snart ei uke på grunn av pilotstreiken i SAS.

Tidligere søndag gav SAS-pilotene dispensasjon for én flygning mandag.

Søndag kveld opplyser SAS Pilot Group at de har gitt SAS beskjed om at det innvilges dispensasjon for alle planlagte SAS-flyginger til og fra Svalbard i neste uke, til og med søndag 17. juli.

«Pilotene har hatt tett dialog med Sysselmesteren på Svalbard om Svalbards spesielle situasjon, og ønsker å gi forutsigbarhet og trygghet for befolkningen på Svalbard. Dispensasjonen bidrar til å sikre Svalbard tilgang til kritisk personell og utstyr», skriver Roger Klokset, leder for SAS-pilotene, pressemeldingen.

Ifølge Klokset jobber pilotforeningen fortsatt med å kartlegge alternativ transport til og fra Longyearbyen, men gav likevel dispensasjon.

– Vi fant det hensiktsmessig å innvilge dispensasjon for alle SAS-flyginger til og fra Svalbard fram til neste søndag, for å gi forutsigbarhet og trygghet for Svalbard-samfunnet, sier Klokset til NRK.

Roger Klokset, leder i Norske SAS-flygeres forening

Roger Klokset, leder for SAS-pilotene, bekrefter dispensasjon for Svalbard de neste dagene.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Skal sikre tilgang på kritisk personell og utstyr

SAS-pilotene har tidligere gjort unntak fra streiken slik at strandede charterturister i helga har blitt flydd hjem fra flere steder i Europa.

Men unntaket gjaldt ikke Svalbard.

– For oss er det en veldig vanskelig situasjon, og jeg er bekymret for samfunnsfunksjonene. Vi har kritisk helsepersonell som må fraktes opp til Svalbard og ned igjen. Vi har blant annet sykepleiere og personell på redningshelikopter som nå er på fastlandet, fortalte assisterende sysselmester Sølvi Elvedahl til NRK tidligere i helga.

Lørdag sendte hun derfor melding til SAS om at det ble gjort unntak for Svalbard.

SAS fulgte opp forespørselen fra Sysselmesteren og ba pilotenes fagforeninger om dispensasjon. Søndag ettermiddag gav pilotene dispensasjon for én flygning, for å sikre tilgang til kritisk personell og utstyr på øygruppa.

Tvungen lønnsnemnd?

Noen timer senere ble dispensasjonen ytterligere utvidet. Nå vil alle SAS-flyginger til og fra Svalbard den neste uka gå som normalt.

– Fra pilotforeningenes side har vi henstilt til SAS at kritisk personell og utstyr som er viktig for samfunnet der oppe blir prioritert. Men hvordan selskapet har tenkt å løse det i praksis får bli opp til dem. Det vi sørger for, er at vi stiller med piloter som blir tatt ut av streiken for å operere disse flygingene som normalt i én uke, sier Klokset til NRK.

Sysselmesteren har uttrykt bekymring for de neste dagene, blant annet fordi man stod i fare for å ikke få fraktet samfunnskritisk personell og utstyr. Er det faren for tvungen lønnsnemnd som egentlig ligger bak dispensasjonen for Svalbard?

–Vi skal ikke utelukke at dette kunne ha utviklet seg til noe som kunne ha gått i den retning. Men det har ikke vært noe snakk og diskusjon om tvungen lønnsnemnd i dette spørsmålet så langt. Det var mer en forståelse for at en langvarig streik etterhvert vil føre til en vanskelig situasjon for befolkningen på Svalbard, sier Klokset.

Les også Evakuerer streikefaste flypassasjerer på Svalbard med cruiseskip

Mer enn 1000 flyginger kansellert i Norge

900 SAS-piloter gikk mandag 4. juli ut i streik, og siden da har over tusen flyginger i Norge blitt kansellert.

På Svalbard har flere hundre fastboende og turister blitt rammet av pilotstreiken.

De siste dagene har det kun vært Norwegian som har flydd ordinære ruter til og fra øygruppa. Første ledige billett er i slutten av juli, viser oversikten på Norwegians egen nettside.

Svalbard lufthavn

Nylandede passasjerer på Svalbard lufthavn, Longyearbyen

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Assisterende sysselmester Sølvi Elvedahl bekrefter at det har vært vanskelig å finne alternativ transport til fastlandet.

– Vi forsøker å se på andre løsninger, men det er vanskelig her oppe. Vi er 100 mil fra nærmeste knutepunkt, Tromsø. Det er en del private flyselskap som tilbyr muligheter, men det er veldig dyrt og få seter. Der er også skip som kan ta folk med til fastlandet, men det tar tid, sa Elvedahl til NRK tidligere i helga.

Les også Jenny (24) på Svalbard når ikke time i helsevesenet: – Får ikke ny time før i høst

Les også Flystreiken isolerer Svalbard: – ​​​​​​​ For oss er det krise