Hopp til innhold

Jenny på Svalbard rekker ikke behandlingstime på grunn av pilotstreik - får ikke ny time før i høst

Innbyggere og turister på Svalbard fortviler over pilotstreiken, som rammer øygruppa hardt. Statsforvalteren i Troms og Finnmark ber nasjonale myndigheter se etter alternativer for å frakte personell og livsviktige medisiner til og fra Nord-Norge.

Jenny Samuline Kvalheim Johnsby

For Jenny på Svalbard er neste ledige flybillett med Norwegian i slutten av juli. Det er for sent.

Foto: Privat

Jenny Samuline Kvalheim Johnsby (24) i Longyearbyen på Svalbard har en behandlingstime i helsevesenet på fastlandet neste mandag.

Om hun ikke når den, vil hun ikke kunne få en ny time før til høsten.

– Det er en viktig time. Jeg er ganske fortvilet. Nå som SAS streiker, har vi kun Norwegian å forholde oss til, forteller Johnsby.

Problemet er at neste ledige avgang med Norwegian fra Longyearbyen til fastlandet er 25. juli.

Jeg kjenner til mange fortvilte sjeler her oppe som gjerne skulle kommet seg ned og hjem (til fastlandet, journ anm).

Ifølge 24-åringen er det for tiden en trykket stemning på øygruppa.

– Det er verst for de som er syke og som skulle reist til behandling. Men det blir første mann til mølla for de med penger som kan kjøpe Norwegian-billetter, sier hun.

Johnsby har vært i dialog med Pasientreiser, som ikke kunne hjelpe henne.

Lokalstyret på Svalbard oppfordrer folk som har legetime på fastlandet og som er berørte av streiken, til å kontakt helsevesenet.

Les også Flystreiken isolerer Svalbard: – ​​​​​​​ For oss er det krise

Svalbard lufthavn

Far og sønn strandet på Svalbard: – Legetime om tre dager

– Svalbard er ikke som en normal europeisk by, hvor du kan ombooke til et annet fly, til tog eller noe annet, sier Andrew Skafte, som er på ferie i Longyearbyen med sin far. Skafte er opprinnelig dansk, men bor i Los Angeles i USA.

Nå er de strandet i Longyearbyen, og frykter konsekvensene.

– Jeg har en hjertesykdom og trenger medisin. Faren min er 81 år og trenger å få hjertet sitt sjekket. Han har en legetime om tre dager, forteller Skafte.

De beskriver situasjonen som håpløs, siden flyet deres er innstilt, og det ikke er mulig å få tak i nye billetter.

Tenkte du på at det kunne være problematisk å reise til Svalbard når du har hjerteproblemer?

– Vi visste ikke at SAS kom til å streike. Vi hadde også trodd at det kunne blitt sendt et ekstra fly for å hjelpe oss, siden vi ikke kan komme oss bort på en annen måte, sier Skafte.

Dette står striden om i pilotstreiken

Pilotene streiker fordi de frykter tap av opparbeidede arbeidsvilkår dersom de søker jobb i SAS' nye datterselskaper. Slik har utviklingen vært de siste årene.

Kreftsyk kvinne fikk reise med charterfly

Per Brochmann er administrerende direktør for Hurtigruten Svalbard, og forteller om en trasig situasjon for både fastboende og turister.

– Folk er desperate. De ringer rundt og spør om det er noen som kan hjelpe, sier Brochmann.

Torsdag fikk de ordnet plass på et charterfly til Oslo for en kreftsyk kvinne, som skulle til behandling i Tromsø.

– Vi får håpe hun får billetten dekket av Pasientreiser. Vi er glade for å kunne hjelpe, men det skal jo ikke være sånn som det er nå, sier Brochmann.

Sysselmesteren: – Trasig situasjon

Assisterende sysselmester på Svalbard, Sølvi Elvedahl, hadde torsdag møte i beredskapsrådet på Svalbard, men også møte med Pasientreiser.

Ifølge Elvedal vil Pasientreiser forsøke å skaffe flyseter til pasienter som har behandlingstime på fastlandet, men at det er opp til helsevesenet å prioritere disse.

Sysselmesteren kun kan ordne samfunnskritiske reiser, eller når det er fare for liv og helse, sier Elvedahl, som daglig oppdaterer sentrale myndigheter om situasjonen.

– Det er en trasig situasjonen, uansett om det gjelder turister eller pasienter.

Reiselivet: – Ingen andre alternativer enn fly

Ifølge Visit Svalbard har SAS ni ukentlige avganger mellom Longyearbyen og fastlandet, men som nå er innstilt.

– Det er fortvilende at vi igjen blir kastet ut i et kaos. Forrige gang var det en pandemi og nå er det en streik som rammer lokalsamfunnet, sier daglig leder i Visit Svalbard, Ronny Brunvoll.

Ronny Brunvoll, daglig leder i Visit Svalbard

– Vi var inne i en god vintersesong, som gikk rett inn i en god sommersesong. Hvis dette vedvarer så får det store økonomiske konsekvenser for enkelte bedrifter, sier Ronny Brunvoll i Visit Svalbard.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

Han forteller at de ansatte i turistinformasjonen er i jevnlig kontakt med strandede turister, men at det er lite de kan gjøre for å hjelpe.

– Vi har ikke noe å gi dem fordi situasjonen er som den er. Det er ingen andre alternativer enn fly. Turistene må bare sørge for å skaffe seg videre overnatting og følge med på nyhetene, konstaterer Brunvoll.

– Helsetilbudet i Nord-Norge blir dårligere

Pilotstreiken i SAS får også konsekvenser for helsetilbudet i Nord-Norge.

Ifølge statsforvalter i Troms og Finnmark, Elisabeth Vik Aspaker, sliter sykehusene i nord med å få nøkkelpersonell på jobb.

Det, og livsviktige medisiner som ikke kommer frem i tide, er hennes største bekymring i forbindelse med pilotstreiken.

– Vi ber nå om at nasjonale myndigheter ser etter alternative måter å frakte både helsepersonell og livsviktige medisiner nordover på.

Hun viser til at Nord-Norge er i en spesiell situasjon og at sykehusene rapporterer om etterslep av behandlinger som følge av pandemien. Det kan føre til at befolkningen igjen opplever at behandlingene blir utsatt, denne gangen på grunn av streiken, sier statsforvalteren.

– Helsetilbudet i Nord-Norge blir dårligere enn i resten av landet, hvor man kan reise på andre måter og ikke behøver å avlyse behandlinger.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark