Hopp til innhold

Statsforvalteren vil vurdere å søke om fly-dispensasjon for helsepersonell

Statsforvalter i Troms og Finnmark, Elisabeth Vik Aspaker, vurderer å be om dispensasjon for at ferierende helsepersonell kan bli fraktet med fly fra Oslo til jobb i Tromsø og Kirkenes. Ikke fare for liv og helse i helsetjenesten, mener Helsetilsynet.

Elisabeth Vik Aspaker

BEKYMRET: Statsforvalter Elisabeth Vik Aspaker.

Foto: Tonje Hareland

Statsforvalteren i nord fikk fredag rapport fra alle sykehusene i Nord-Norge om status for hvordan pilotstreiken i SAS påvirker helsevesenet.

– Lapper sammen

– Vi hører at man har klart å lappe sammen vaktlister, takket være at helsearbeidere som er på jobb tar ekstra vakter. De strekker seg ekstra langt for at dette skal kunne gå, sier hun til NRK.

– Vi ser også, og vet, at situasjonen blir mer alvorlig over helga dersom streiken fortsetter.

Neste rapport fra Aspakers kontor til Helsetilsynet blir sendt på mandag.

– Og så er det til syvende og sist tilsynet som må ta en avgjørelse på om situasjonen i helsevesenet i nord er forsvarlig eller ei.

Statens helsetilsyn vurderte i dag, fredag, at det ikke er fare for liv og helse i helsetjenesten som følge av den pågående arbeidskonflikten i SAS i dag og i helgen.

Tidligere denne uka var det hastemøte mellom statsforvalteren i Troms og Finnmark, statsforvalteren i Nordland, Helse Nord, Fylkeslegen og Statens helsetilsyn om konsekvensene den pågående pilotstreiken har for helsetilbudet i nord.

UNN Tromsø

Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

Foto: UNN

Ferierende helsepersonell

Aspaker sier fredag at de ikke har konkrete opplysninger om at operasjoner er blitt utsatt i Troms og Finnmark som følge av streiken.

Men de har ikke oversikt over om helsepersonell på ferie vil klare å komme seg hjem – og på jobb.

– Om streiken fortsetter til over helga vil vi be nasjonale myndigheter om å søke dispensasjon for å kunne sette opp fly fra Oslo til Tromsø og fra Oslo til Kirkenes for å få ferierende helsepersonell på jobb igjen.

– Det gjør vi fordi slitasjen på helsepersonellet som er på jobb er økende for hver dag som går. Da er det viktig å få tilbake helsepersonell fra ferie som kan avlaste de som nå jobber døgnet rundt, avslutter hun.

– Spesielt

Leder i Norsk sykepleieforbund Lill Sverresdatter Larsen synes det er spesielt at statsforvalteren vil be om dispensasjon.

Hun viser til at det aldri har vært snakk om at statsforvalteren vil gripe inn i noen av Sykepleierforbundets streiker, som ofte går til tvungen lønnsnemnd.

– Det vil i så fall skape en presedens som vi vil følge opp, skriver hun i en SMS.

Larsen skriver videre at dette viser alvorligheten i sykepleiermangelen.