Hopp til innhold

Beate får ikke bli sykepleier – regjeringen varsler endringer

Regjeringen vil etter påske legge frem en ny stortingsmelding. Rekrutteringssituasjonen fører til at de må ta hensyn til karakterkravet, bekrefter Oddmund Hoel (Sp) til NRK.

Beate Marie Nilsen har tatt fatt på vgs-matten for å forbedre karakteren hun fikk på slutten av nittitallet.

DRØM: Beate Nilsen har et stort ønske om å bli sykepleier. Nå kan drømmen bli virkelighet.

Foto: Privat

Siden høsten 2018 har søkere til sykepleier- og lærerutdanningen, med generell studiekompetanse, måtte hatt karakter tre eller bedre i matematikk og norsk.

Samtidig står en rekke studieplasser tomme over hele landet. Studieplasser som studenter som ikke innfrir karakterkravet gjerne skulle hatt.

Nå varsler regjeringen endring i opptakssystemet, som kan komme de som ikke innfrir karakterkravet til gode.

Oddmund Hoel på besøk på UiT - Norges arktiske universitet i Harstad

KLAR BESKJED: Beate Nilsen ga forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel klar beskjed om hva som stopper hennes sykepleierdrøm.

Foto: Henrik Einangshaug / NRK

– Vi har fått et system som gjør at unge folk bruker for lang tid på å komme i gang med utdanning, og dermed for lang tid på å komme ut i arbeidslivet.

– Det er viktig for oss å gjøre om systemet, slik at de kommer fortere i gang med utdanningene de har lyst på, og dermed fortere ut i arbeidslivet.

Det sier forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) til NRK.

Oddmund Hoel på besøk på UiT - Norges arktiske universitet i Harstad

BESØK: Oddmund Hoel var torsdag på besøk i Harstad. Der varslet han at ny stortingsmelding er like rundt hjørnet.

Foto: Henrik Einangshaug / NRK

Endringer

Like etter påske vil statsråd Hoel og regjeringen legge frem en ny stortingsmelding.

Overlevering av forslag til nye opptaksrav til høyere utdanning

ENDRINGER: Utvalgsleder Marianne Aasen overleverer utvalgets innstilling til forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp).

Dette skjer over et år etter at daværende forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) mottok opptaksutvalgets rapport.

Utvalget foreslo blant annet å fjerne alle tilleggspoeng og særskilte karakterkrav.

– Opptaksutvalget gjorde en veldig god jobb – kom med mange gode forslag. Vi har vurdert alle sammen i stortingsmeldingen, sier Hoel.

– Flere universiteter ba i vinter om fritak fra karakterkravet i matte og norsk. Er det håp for dem?

– Vi avklarer hva regjeringen mener om karakterkravene i meldingen som kommer.

– Vi har en rekrutteringssituasjon når det gjelder sykepleier- og lærerutdanningene som nå er sånn at vi må ta hensyn til det. Vi må sørge for at vi rekrutterer nok lærere og sykepleiere fremover.

Oddmund Hoel på besøk på UiT - Norges arktiske universitet i Harstad

LEDIGE PLASSER: Ved studiestart sist høst, stod 44 av 70 studieplasser tomme på UiT i Harstad. UiT måtte avvise søkere grunnet karakterkravet.

Foto: Henrik Einangshaug / NRK

Sp-politikeren er ikke i tvil om viktigheten av stortingsmeldingen som nå kommer er for utdanningssektoren.

– Det er en sak som har konsekvenser for over halvparten av de ungdomskullene som kommer – over halvparten skal inn i høyere utdanning, sier Hoel, som er stolt over at snart legger frem stortingsmeldingen.

Regjeringen vil 5. april legge frem to nye stortingsmelding: en om opptak til høyere utdanning og en om profesjonsutdanningene.

Les også – Dumt å bli fratatt muligheten til å komme inn på drømmestudiet

Elever på Bjørknes

Kom ikke inn

Høsten 2023 klarte hele 21 av 36 studietilbud for sykepleiere å ikke fylle opp studieplassene de tilbød, ifølge Khrono. I alt sto 815 av 5323 planlagte studieplasser ledige.

I fjor høst fortalte NRK historien om hvordan en toer i matte fra 1999 setter en stopper for Beate Nilsens drøm om å bli sykepleier, og som gjorde at hun i fjor vår sa opp jobben som styrer i Nordfold barnehage i Steigen i Nordland.

Les også Karakterkrav stopper Beates (43) sykepleierdrøm

Beate Nilsen

Dette til tross for at hun hadde bestått medikamentregning.

Under statsrådens besøk i Harstad var Nilsen med digitalt på Teams, hvor hun ga klart uttrykk for hva hun tenkte da hun ikke kom inn.

– Jeg ble litt provosert. Jeg prøvde på en variant med at «kan jeg ikke bare begynne på studiet i hvert fall. Stryker jeg på medikamentregning, så får dere bare hive meg ut», fortsatte Nilsen, som heller ikke da fikk positiv tilbakemelding grunnet karakterkravet.

Beate Nilsen

KRYSSER FINGRENE: Beate håper regjeringen snur, og nå fjerner karakterkravet i norsk og matematikk.

Foto: Privat

Statsråd Hoel lot seg imponere over innsatsen til Beate:

– Jeg har nok knapt møtt på noen som har gjort så iherdige forsøk på å komme seg inn på sykepleier som det du har gjort, sa Hoel til Beate mot slutten av samtalen.

Hoel erkjenner at karakterkravene fører til at motiverte folk som vil bli sykepleiere og lærere, slik som Beate, blir holdt unna.

– Argumentene på den andre siden er at vi må ha kvalitet i utdanningene på dem som går ut. Det her er definitivt historier som er viktige stemmer i den debatten, så det gjør inntrykk, sier Hoel til NRK etter møtet med Beate.

Fratatt alle verv: Utelukker ikke gjenvalg

Amundsen som er fratatt alle verv i FrP utelukker ikke å stille til gjenvalg.

Viserektor ved UiT – Norges arktiske universitet, Rikke Gürgens Gjærum

VEKK: Noe må gjøres, mener viserektor ved UiT – Norges arktiske universitet, Rikke Gürgens Gjærum, som vil ha vekk karakterkravet.

Foto: Henrik Einangshaug / NRK

Ikke bærekraftig

Viserektor ved UiT – Norges arktiske universitet, Rikke Gürgens Gjærum, forteller at Beates historie ikke er unik, og er klar på hva de mener må gjøres.

– Jeg vil ha vekk karakterkravene. Jeg vil at man med bestått videregående skole skal kunne komme inn på lærer og sykepleie, så skal vi sørge for at de er gode når de går ut.

Statsråd Hoel erkjenner at noe må gjøres.

– Det må åpenbart gjøres noe med rekrutteringen, både til sykepleier- og lærerutdanningen. Da er det en lang rekke ulike virkemidler som må til, sier Hoel, og forteller at karakterkravene er et av flere momenter som de ser på.

Les også Foreslår å betale folk for å bo i Nord-Norge: – Jeg hadde ikke flyttet

Thea Follestad

Les også Beskylder politikerne for å ikke forstå tall – innrømmer at de var lite pedagogiske

Kommunedirektør Stig Tore Johnsen på Rådhuset i Tromsø