Hopp til innhold

Ny TIL-drakt med stikk til VM i Qatar

Tromsø idrettslag fortsetter kampanjen mot sportsvasking og VM i Qatar, og lanserer verdens første fotballdrakt med QR-kode.

Ruben Yttergård Jenssen

SPORTSVASKING: Tromsø-spiller Ruben Yttergård Jenssen viser fram den nye TIL-drakten, som er verdens første med QR-kode, ifølge klubben. Når du skanner koden kommer du til klubbens temaside om Qatar-VM.

Foto: Tromsø idrettslag

SPORTSVASKING: Tromsø-spiller Ruben Yttergård Jenssen viser fram den nye TIL-drakten, som er verdens første med QR-kode, ifølge klubben. Når du skanner koden kommer du til klubbens temaside om Qatar-VM.

Foto: Tromsø idrettslag

Tromsø Idrettslag går sammen med Amnesty International og Malcolm Bidali om en kampanje for å få fokus på menneskerettigheter i forbindelse med VM Qatar.

Bidali er en tidligere migrantarbeider som ble arrestert i Qatar for å blogge om kritikkverdige forhold.

Klubben ble tidligere i år den første i verden til å gå offisielt ut mot verdensmesterskapet som skal finne sted om nøyaktig ett år, og oppfordret Norges Fotballforbund til boikott.

Fargene fra det qatarske flagget er inkludert i en ny «tredje drakt», som har en innebygd QR-kode. Skanning av koden tar deg til en side Tromsø IL har laget i samarbeid med Amnesty International, som belyser problemene i landet.

Over 15.000 utenlandske statsborgere har dødd i Qatar siden landet ble tildelt verdensmesterskapet.

TILs nye tredje-drakt.

Klubben har i samarbeid med Amnesty laget en temaside for å rette søkelys på de kritikkverdige forholdene ved fotball-VM i Qatar.

Foto: Tromsø idrettslag

Vil fortsette å presse

– Da vi startet debatten 26. februar hadde vi ingen formening om at snøballen fra nord skulle vokse seg så stor. Det ble diskusjoner i alle verdenshjørner og det ble satt et voldsomt fokus på FIFA og myndighetene i Qatar, sier Øyvind Alapnes, direktør i Tromsø Idrettslag i en pressemelding.

Dessverre har det ledet mest til ord og få handlinger. Vi har en plikt til å legge ytterligere press på dem som ikke respekterer menneskerettigheter og bedriver sportsvasking.

Mandag hadde klubben pressekonferanse på Alfheim, der nyheten om samarbeidet og drakten ble presentert. Ifølge klubben er den såkalte «tredje drakten» den første i verden til å ha en innebygd QR-kode.

I november ble to NRK-journalister arrestert etter å ha intervjuet VM-sjefen da de var på reportasjereise i landet. I etterkant har kritikken haglet både mot FIFA (det internasjonale fotballforbundet) og Qatar fra en rekke land.

– Vi føler det er vår plikt å si fra. Om ikke vi med en sterk stemme snakker for de som ikke høres, hvem skal da gjøre det? Mange i fotballen lar seg forlede av penger og lukker øynene til hvor pengene kommer fra, sier Alapnes og fortsetter:

– Dermed er det mange som ikke tør å si fra. Vi må tørre å stille oss spørsmålet: «Er det ok at noen må dø for at «laget mitt» skal ha sportslig suksess?

Ut mot «sportsvasking»

TIL skal bruke drakten når de spiller sin siste seriekamp for sesongen mot Viking søndag.

Klubben skal sammen med Amnesty International også arrangere et seminar i Oslo, der fokuset vil være skyggesiden av VM i Qatar, i tillegg til fenomenet «sportsvasking».

Malcolm Bidali har jobbet i Qatar.

Malcolm Bidali er en tidligere migrantarbeider som ble arrestert i Qatar for å blogge om kritikkverdige forhold. Nå samarbeider han med TIL og Amnesty for å rette søkelys på mesterskapet som skal finne sted i 2022.

Foto: Tromsø idrettslag

– Det er gledelig at Tromsø IL fortsetter å legge trykk på situasjonen i Qatar. Slike initiativer fra idretten har vært og er fortsatt utrolig viktig for å belyse de vanskelige arbeidsforholdene til migrantarbeiderne. Fotballen er en nødvendig del av løsningen, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge.

Målet med aksjonen er å fortsette å holde presset på FIFA og Qatar oppe.

– Qatar må ikke lykkes med sportsvaskingen. Flunkende nye stadioner med digre flomlys og vakre mål må ikke blende oss slik at vi ikke ser det som skjer i skyggen. Sammen skal Tromsø og Amnesty vri flomlysene mot dem som bygget stadionene, voktet spillerbussene og serverte sultne supportere, sier Egenæs.

Fotballforbundet er kjent med kampanjen, og er invitert til seminaret. De har også godkjent bruk av den nye drakten.