Hopp til innhold

Ble pågrepet etter intervju med VM-sjefen

Halvor Ekeland sier de hadde en lang prat med VM-sjefen H.E. Hassan Al Thawadi rett før arrestasjonen. Kringkastingssjefen kaller Qatars reaksjonen absurd.

HADDE MØTT VM-SJEFEN: Her forteller Halvor Ekeland om hva som skjedde forut for arrestasjonen i Qatar.

Onsdag morgen landet NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani på Oslo lufthavn etter å ha sittet arrestert på reportasjereise i Qatar.

De skulle egentlig reist hjem søndag, men ble arrestert og satt i varetekt 32 timer.

Utenriksdepartementet har kalt inn Qatars ambassadør for å forklare seg.

Pågripelsen skjedde på hotellet søndag kveld etter at NRK-journalistene var tilbake fra et intervju med VM-sjef H.E. Hassan Al Thawadi.

– Vi hadde vært på en seremoni i forbindelse med at det var ett år til VM startet. Deretter gikk vi rett videre til et intervju med VM-sjefen, og hadde en lang prat med ham, forteller Halvor Ekeland og fortsetter:

– Vi kom tilbake til hotellet klokken 12 lokal tid, og tar ut alt utstyret vårt. Etter at vi er ferdige med det kommer det fem-seks personer bort til oss og presenterer seg, og viser fram kortene sine. De sier de er fra politiet og at vi skal være med til politistasjonen.

Han sier de var trøtte og slitne etter en lang dag da de kom til politistasjonen litt etter midnatt natt til mandag.

FORKLARER: NRK-journalisten ble spurt om det Qatar hever er bakgrunnen for pågripelsen.

Avhør i åtte timer

– Det begynner med avhør. Vi sitter på hvert vårt rom, vi vet at vi er i nærheten av hverandre, men det er avhør som pågår i cirka åtte timer. En og en blir avhørt, den andre sitter bare og venter, forteller Ekeland.

Han sier det kom en person som fortalte at han hadde sett på saken.

– Han sier at det ikke ser bra ut, og at han har lyst til å sende den videre til videre varetektsfengsling. Så går vi ned til en enhet for etterforskning, forteller han.

Han sier han blir kastet på en glattcelle, og blir sittende der et par timer med en del andre.

Celle med 10–12 andre

Ekeland sier det aldri var noen trusler eller vold. Han sier de ble behandlet bra, men at opplevelsen likevel er tøff.

– Det er kaldt, vi er sultne og tørste og slitne, men vi kommer oss gjennom de pratene vi skal ha der. Så går vi tilbake og blir satt inn på en glattcelle med en 10–12 andre personer, inne på et lite område.

Han sier de fikk anledning til å fortelle sin historie, men at det var vanskelig å forstå hva som skjedde.

– Det går noen timer, vi ligger og prøver å få sove litt. De kommer inn og skal ha oss til å skrive under på et papir vi ikke vet hva er, men vi skriver under, forteller han.

Litt senere får de beskjed om at de er løslatt.

– Et par timer senere kommer de og henter oss og sier «her er bagasjen deres, der er døra, vær så god».

Fotojournalist Lokman Ghorbani sier de var nysgjerrige på kamerautstyret.

– De har tatt alt utstyr. Alle var nysgjerrige på utstyret, på oppdraget, hvorfor vi er der, hva som ble sagt, hvilke bilder som ble brukt og så videre. De var nysgjerrige. Bortsett fra det var de hyggelige, sier Ghorbani.

FORTELLER: Halvor Ekeland fortalte om cellen de ble kastet på.

Qatar hevder de gikk på privat område

I en pressemelding opplyser myndighetene i Qatar at journalistene ble arrestert fordi de filmet på et privat område.

«Et NRK-team ble i morgentimene 22. november varetektsfengslet for å ha tatt seg inn på privat eiendom og filmet uten tillatelse. Myndighetene arresterte dem på hotellet deres etter en klage fra eieren av eiendommen som de ulovlig hadde tatt seg inn på,» står det i pressemeldingen.

De skriver at journalistene ble løslatt uten siktelse eller tiltale 23. november. De hevder den norske ambassaden og NRK-ledere ble oppdatert på situasjonen.

«Som i nesten ethvert land er uberettiget ferdsel på andres eiendom ulovlig etter qatarsk lov, og det var journalistene fullt klar over da de entret eiendommen», skriver myndighetene i pressemeldingen.

HJEMME: NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani tas imot av kolleger og familie på Oslo lufthavn.

Kringkastingssjef: Absurd

På pressekonferansen ble kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen spurt om det Qatar sier om bakgrunnen for arrestasjon.

– Bestrider dere uttalelsen fra Qatar?

– De henta tillatelse fra de som var ledere på området. Jeg kan fortsatt si at de har opptrådt på en måte som jeg mener NRK-journalister skal opptre, svarte Eriksen.

Ekeland sier de fikk muntlig tillatelse på stedet.

– Vi opplevde at vi spurte om lov, men vi har ikke noen skriftlig tillatelse, sier han.

Eriksen mener uansett at en arrestasjon ikke står i forhold til hva journalistene er anklaget for – nemlig å ha beveget seg på et privat område.

– Dette viser hvor absurd det er, sier han, og påpeker at de ikke har fått noe formelt grunnlag for hvorfor de ble arrestert

– Hvis qatarske myndigheter mener de har vært på siden eller brutt noe av dette, er det ingen forholdsmessighet i å kaste noen på glattcelle. Det hører ingensteds hjemme, og er bare egnet til en nedkjølende effekt for journalister... At her skal man være forsiktig med å drive uavhengig journalistikk, sier Eriksen.

Det er visumkrav når man reiser. Sportsredaktør Egil Sundvor ble spurt om hvilke begrensninger som lå i avtalen med qatarske myndigheter.

– Det er noen begrensninger. De er først og fremst retta til privat grunn. Ellers så er det på åpen gate og offentlig at man får lov til å filme, sier Sundvor.

Eriksen mener pressemeldingen fra Qatar er vanskelig å forholde seg til.

– Dette er et angrep på oppdraget: Fri og uavhengige medier, journalister som kan jobbe under rammer sånn at vi kan fortelle det som skjer, er grunnleggende. Det er min fullstendige overbevisning at de har opptrådt på en måte som forventes av en NRK-journalist ute på oppdrag. Jeg står her med en stolthet, sier han.

Før sommeren var det debatt om boikott. Thor Gjermund Eriksen ble spurt om det vurderes på nytt nå?

– Disse dagene er bunnpunktet i engasjementet rundt fotball-VM. Det skaper et bilde som ikke sporer til entusiasme. Jeg opplevde det ikke som en debatt om norske medier skal boikotte VM. Verden blir ikke et bedre sted om journalister holder seg borte, mener Eriksen.

Pressekonferanse etter Qatar

PRESSEKONFERANSEN: Se hele pressekonferansen med NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani, kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og sportsredaktør Egil Sundvor.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger