Hopp til innhold

Norske forskere skal bo i telt i 40 minusgrader i Antarktis

Målet er å finne ut om de «norske» innsjøene som befinner seg 3,5 kilometer under isen i Dronning Maud Land har blitt påvirket av klimaendringene.

Ice Grav 2013

I denne campen kan det bli ned til 40 minusgrader. Her skal forskerne tilbringe to måneder framover.

Foto: Monica Våtvik / Norsk Polarinstitutt

Neste uke reiser to forskere fra Tromsø sammen med fem andre fra Danmark og Storbritannia til Antarktis hvor de skal bo i telt i flere måneder.

Her skal de se nærmere på de fire store innsjøene under den tykke isen i Dronning Maud Land.

– Det er sommer i Antarktis, så det er sol, men veldig kaldt. Anslagsvis minus 30–40 grader, forteller seniorforsker ved Norsk Polarinstitutt, Kenny Matsuoka.

Campen ligger fire-fem timer med fly unna den norske forskningsstasjonen Troll, hvor det bor rundt 30 personer i sommermånedene. Matsuoka har vært i Antarktis flere ganger, og vet å være godt forberedt.

– Vi har med oss dobbel sovepose og varme klær, så jeg tror det skal gå fint. Vi er vant til å være i slike temperaturer, så vi føler ikke at det er så ille. Det blir sikkert gøy, sier han.

Kenny Matsuoka

Seniorforsker ved Norsk Polarinstitutt, Kenny Matsuoka, reiser snart på sin tiende tur til Antarktis. Her fra et tidligere prosjekt, om bord i et snøkjøretøy.

Foto: Peter Leopold / Norsk Polarinstitutt

I området de norske og utenlandske forskerne skal oppholde seg er det verken yrende dyre- eller folkeliv. Det er de syv.

– Jeg skal filme litt, fordi jeg ønsker å vise livet i Antarktis. Den fine naturen og folkene som jobber der, det er et lite eventyr. I flere måneder skal jeg bare se puddersnø og is, sier han.

Ice-iskoller Sastrugier - skavler

I ledige stunder planlegger Kenny Matsuoka og de andre forskerne både fotturer og skiturer. Matsuoka har også planer om å bruke deler av fritiden til å filme.

Foto: Peter Leopold / Norsk Polarinstitutt

Nesten like stor som Vostokinnsjøen

Men hovedplanen for de to månedene er å finne ut mer om de underjordiske innsjøene som har fått navnet Recovery Lakes.

Det var amerikanske forskere som oppdaget sjøene ved hjelp av satellittdata for ti år siden.

I anledning det internasjonale polaråret 2007–2009 var en rekke norske og amerikanske forskere der for å kartlegge innsjøene.

Denne gangen skal forskerne se om det er blitt noen endringer i innsjøene de siste fem årene, etter at forskere fra Norsk Polarinstitutt oppdaget at vannlandskapet under Antarktis er dynamisk. Det tar ikke klimamodeller hensyn til.

radar fly sørpolen

Det spesielle flyet bruker radar for å finne subglasiale innsjøer og lag i isen.

Foto: Norsk Polarinstitutt

I areal er Recovery Lakes nesten like stor som Vostokinnsjøen, som ble oppdaget av russiske forskere i 1996.

Prøveanalyser fra vannet i Vostokinnsjøen har vist at det faktisk er flere tusen levende organismer i dette vannet. Matsuoka forteller at de fortsatt vet lite om liv i Recovery Lakes.

– Vi skal utforske om det er likt som i Vostok, men vi skal ikke bore oss ned. Vi flyr over området med flybårne radarer, og det vil være starten på å utforske framtiden, sier han.

Sørpolen ikke satelitt

Den sorte sirkelen viser det 'sorte hullet' på Sørpolen, hvor det mangler konkrete satellittbilder.

Foto: Norsk Polarinstitutt

Måle gravitasjon nær Sørpolen

Forskningsprosjektet er en del av en større målekampanje kalt PolarGap, og European Space Agency (ESA) har finansiert store deler av prosjektet. Årsaken er at forskerne også skal måle gravitasjon nær Sørpolen som ikke dekkes av satellittobservasjoner.

– Det er 1500 kilometer i en sirkel rundt Sørpolen som satellittbanene ikke når. Vi håper målingene vil gi ny informasjon om de underjordiske sjøene og gravitasjonsfeltet nær Sørpolen som er viktig for globale anvendelser av satellittdata, sier Matsuoka.