Hopp til innhold

Norsk-russisk operastjerne kan ikke snakke med vennene om politikk

Den norsk-russiske verdensstjerna får oppfylt sin største drøm når hun nå synger på Den Norske Opera. Men privat føler hun sorg og sjokk over det som skjer i Ukraina.

Lilly Jørstad

For første gang synger den norsk – russisk operastjernen Lilly Jørstad på «Den Norske Opera». Samtidig må hun leve med sorgen over fødelandets krigføring i Ukraina.

Foto: Knut-Sverre Horn/NRK

Det er første gang jeg synger for det norske publikumet på en operascene. Jeg har drømt om dette veldig lenge. Det er som å komme hjem.

Det sier en strålende opplagt Lilly Jørstad. Hun er nå i gang forestillingene på operakomedien «Barberen i Sevilla», der hun har en av hovedrollene som den unge, vakre Rosina.

Lilly Jørstad

Lilly Jørstad har stått på scener over hele verden. Her er hun i La Scala i Italia.

Foto: Marco Brecsia & Rudy Amisano

Føler sorg og sjokk over krigshandlingene i Ukraina

Uten koronarestriksjoner og med familie fra Vadsø, kjæreste og gode venner til stede, har operadebuten i Norge fått en strålende start for operastjernen.

– Munnbindet er borte, og publikum har vært med fra første akkord. Det er masse applaus og latter.

Men midt i gleden må Jørstad også forholde seg til fødelandets brutale krigføring i Ukraina. Som svært mange russiskfødte har hun nære bindinger til det krigsherjede landet.

– Situasjonen er veldig vanskelig for meg. Men jeg kan ikke la mitt private liv påvirke mitt yrkesliv. Da blir det helt håpløst. Og jeg får ikke jobbet bra.

Jørstad forteller at politikk ikke lenger er samtaleemne når hun snakker med russiske venner og kollegaer.

– Noen av dem forstår hva som skjer, men er redde for å snakke om krigen. Mens andre tror på propagandaen til Putin. De er totalt fanget i løgnene som serveres i statsmediene og ellers i det russiske samfunnet, sier hun fortvilt.

Les også Vil redde innbyggertallene i Finnmark med å ta inn flere flyktninger

Honningsvåg, oktober 2020.

Bærer med seg en dramatisk historie

Lilly Jørstad har i flere år har pendlet mellom familien i Vadsø, kjæresten i Bologna og operascener over hele verden.

Men operasangerens historie er like dramatisk som operaene hun fremfører.

Hun er født i Astrakhan i det sørlige Russland, som etterkommer av de såkalte Kola-nordmennene.

På midten av 1800-tallet ble en rekke norske fiskerfamilier lokket av den russiske tsaren til å bygge opp et fiskersamfunn på Kolahalvøya, rett ved den norsk-russiske grensen.

Men etter den russiske revolusjon ble mange Kola-nordmenn henrettet i dødsleirer, og Lillys oldefar Emil Jørstad fra Vadsø, var en av dem.

Mennesker ikke drep hverandre, står det skrevet på steinen ved inngangen til minnelunden Sandormokh. Her ligger norske Emil Jørstad sammen mer 7000 andre uskyldig drepte etter Stalins terror på 1930-tallet.

På minnelunden i Sandormokh ligger oldefaren til Lilly Jørstad, Emil Jørstad, sammen mer 7000 andre uskyldig drepte etter Stalins terror på 1930-tallet.

Foto: Morten Ruud / NRK

Kjempet 11 år for å få norsk pass

Etter oppløsningen av Sovjetunionen fikk etterkommerne av Kola-nordmennene komme tilbake Norge. Lilly Jørstad forlot Russland sammen med sin mor og bror, og kom til Vadsø i 2006.

Allerede da var hun i gang med sin musikkutdanning, og operatalentet fikk etter hvert mange oppdrag og invitasjoner fra utlandet.

Men reisingen gjorde at hun fikk problemer med å kvalifisere til permanent oppholdstillatelse i Norge.

Uten norsk pass fikk hun problemer med alt fra bankforbindelser, studielån og husleiekontrakter til det å krysse landegrenser.

Først i 2017, etter 11 års kamp med Utlendingsdirektoratet, fikk hun omsider norsk statsborgerskap som den aller siste av Kola-nordmennene.

– Den lange ventingen ødela en del muligheter for meg. I mange operakonkurranser ble jeg regnet som russisk, selv om jeg ikke hadde noen formell kontakt med systemet eller institusjonene der. Alt ble lettere da jeg endelig fikk det norske passet, sier Lilly Jørstad.

Fra forestillingen «Barberen i Sevilla» ved Den Norske Opera og Ballett, april 2022.

Lilly Jørstad må legge vekk sorgen over Russlands krigføring når hun går på scenen.

Foto: Erik Berg / DNOB

Opera med ny regi

I ukene fremover er det rollen som Rosina som tar det meste av tiden til operasangeren. Dette er en rolle hun har sunget på operascenene La Scala i Italia og på Wiener Staatsoper i Østerrike.

Jørstad sier det likevel er en helt ny opplevelse å synge den i Norge.

– Det er spesielt for meg å få synge denne operaen hjemme. Dessuten er regien mer moderne enn det jeg er vant med, det er spennende.

NRK forklarer

Fakta om Lilly Jørstad

Fakta om Lilly Jørstad

Lilly Jørstads kunstneriske historie

I 2014 kom hun inn på prestisjeakademiet La Scala i Italia.

Fakta om Lilly Jørstad

2015 debuterte hun på hovedscenen til Teatro alla Scala, der hun for første gang sang Rosina i Barberen i Sevilla. På scenen sto også operalegendene Leo Nucci som Figaro og Ruggero Raimondi som Don Basilio.

Fakta om Lilly Jørstad

Jørstad har også vært Rosina i Barberen i Sevilla ved Wiener Staatsoper i Wien og Bayerische Staatsoper i München.

Fakta om Lilly Jørstad

Hun opptrådt ved operaer i Zürich, Lisboa, Stuttgart, Hamburg, Tokyo, Beijing, Venezia, Amsterdam, Brussel og Milano.

Musikken har alltid vært der

Lilly Jørstad kommer fra en musikerfamilie der både mor og bestemor levde av og for musikken.

Jørstad sier denne felles lidenskapen har gitt dem glede og håp når livet var vanskelig.

Mange av drømmene hennes er også blitt virkelighet gjennom musikken, som det å få synge for det norske operapublikumet.

Det var også bestemors største drøm at jeg skulle synge på operaen i Norge. Nå har jeg fått det til. Og selv om bestemor døde i november i fjor, er hun med meg på scenen hver kveld, sier operastjernen Lilly Jørstad.