Narkotiltalt advokat innrømmer amfetaminbruk

Advokaten nekter for å ha bidratt til å få 87 kilo amfetamin til Tromsø, men i Nord-Troms tingrett innrømmet han flere år med rusmisbruk.

Hasle og Langenes

FORSVARERE: Jon Anders Hasle (til venstre) og Arild Langenes representerer advokaten som forklarte seg i retten på torsdag.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Det jeg skal si nå, er det som er tyngst og vanskeligst for meg. Saken er at jeg i en del år periodevis har tatt kokain eller amfetamin i fylla, sa advokaten i sin forklaring i Nord-Troms tingrett.

Han risikerer flere år i fengsel for å ha bidratt til innføringen av til sammen 87 kilo amfetamin til Tromsø.

– Det verste med denne saken er at mitt misbruk har kommet opp. Det er ufattelig skambelagt. Beskyldningene om at jeg har vært deltaker i stor narkotikakriminalitet er helt absurd. Men at jeg har brukt amfetamin og kokain over en del år, selv om det er begrenset til situasjoner med alkohol, er det like skammelig uansett, sa advokaten videre.

– Ingen i min omgangskrets eller familie som har visst eller mistenkt det.

Advokaten forteller at han har brukt kokain sammen med den andre advokaten som er tiltalt i saken. De gangene han har skaffet narkotika selv, har han kjøpt det hos en Tromsø-mann som også er tiltalt i saken.

Den antatte hovedmannen i saken, en tysker i 40-årene, fortalte i sin forklaring at han har gitt advokaten brukerdoser med amfetamin flere ganger.

Tyskeren sier videre at advokaten ikke har noe med de store amfetaminpartiene å gjøre. Advokaten nekter også straffskyld.

Gode venner

Advokaten fortalte at han møtte tyskeren for første gang i 2011. Ikke lang tid etter startet de et eiendomsprosjekt på advokatens hjemsted.

– Jeg likte han, og han likte meg, og vi ble fort gode venner, forteller han.

De to hadde mye kontakt de kommende årene, både i forbindelse med eiendomsprosjektet, men også som venner. Tyskeren hjalp advokaten med oppussingen av en kjellerleilighet, og advokaten hjalp tyskeren i en sak mot en utleier.

I denne saken har tyskeren innrømmet å stå bak innføringen av de 87 kiloene med amfetamin.

– Jeg var sint på sin han etter at jeg ble pågrepet, men nå er jeg ikke det. Han har gjort noe alvorlig galt. Men jeg mener fortsatt at det han har gjort i denne saken, ikke er beskrivende for ham som person, sier advokaten.

Opprettet kontakt

Det var også advokaten som opprettet kontakt mellom tyskeren og den andre advokaten som er tiltalt i saken. Denne advokaten er tiltalt for salg av amfetamin, og for å ha sagt seg villig til å sørge for at mellom 20 og 30 kilo amfetamin skulle selges i Finnmark.

– Han (tyskeren, journ.anm.) sleit med å finne et sted å bo. Samtidig hadde han møtt noen prostituerte, og de hadde blitt enige om å prøve å leie noe sammen. Han trengte advokathjelp i den forbindelse, forteller advokaten som forklarte seg torsdag.

Den tiltalte tyskeren har selv innrømmet at han ba advokatvennen sin om å sette ham i kontakt med den andre tiltalte advokaten. Han hadde nemlig hørt at vedkommende hadde kjennskap til narkotikamarkedet i Nord-Norge.

Tyskeren har også innrømmet at advokathjelpen egentlig var et skalkeskjul, for å kunne møte den andre advokaten og diskutere narkotikasalg.

– Jeg ser nå hvor sentralt dette er i denne saken, men dersom jeg skulle opprettet kontakt mellom to parter i en narkotikasak, ville jeg ikke ha sendt en e-post, sa advokaten i retten.

Advokaten forteller også at det var han som opprettet kontakt mellom den tiltalte tyskeren og den tiltalte Tromsø-mannen i saken.

– Han (tyskeren journ.anm.) lurte på om jeg visste om noen han kunne kjøpe hasj fra, så jeg ga han nummeret til Tromsø-mannen, forteller advokaten.

Hotelrommet amfetamin

HER STARTET SAKEN: På dette hotellrommet fant politiet 66 kilo amfetamin i september i 2017.

Foto: Politiet

Møte som aldri fant sted

Et annet viktig element i saken er et møte som skal ha funnet sted mellom de to tiltalte advokatene og den tiltalte tyskeren, der de skal ha diskutert narkotikahandel.

– Det møtet har aldri funnet sted, sier advokaten.

Det finnes også bevis på at advokaten hadde kontakt med både den tiltalte tyskeren og hans serbiske fetter på kvelden 10. september 2017. Samme kveld som bilen med amfetamin kom til Tromsø.

Advokaten forklarer det med at han prøvde å få kontakt med tyskeren. Tyskeren hadde en av advokatens biler, og advokaten trengte den fordi sønnen skulle på fotballtrening og kona hadde den andre bilen.