Myrseth: – Det første som slo meg var at nå blir vi slått sammen med Finnmark

Oppturen med stortingsplass til Cecilie Myrseth kom i kjølvannet av at Arbeiderpartiet gjorde sitt dårligste valg på 16 år.

Cecilie Myrseth Ap

Cecilie Myrseth mener Arbeiderpartiet har vært for lite tydelige i å formidle politikken til velgerne, og at dette kan forklare valgnederlaget.

Foto: Marita Andersen / NRK

Når 95 prosent av stemmene er talt opp begynner det å synke inn for de rødgrønne at det ikke blir regjeringsskifte etter stortingsvalget.

Førstekandidat for Arbeiderpartiet i Troms, Cecilie Myrseth, er fornøyd med at det ble plass på Stortinget, både for henne og Lavangen-venninnen Sandra Borch (Sp). Hun legger likevel ikke skjul på at valgresultatet ble en skuffelse.

– Det er for tidlig å si noe om den store årsaken, men dette er altfor dårlig. Vi skulle ønske vi fikk til endring, sier hun til NRK dagen derpå.

Stortingsrepresentanter i Troms

RESULTAT100 % opptaltOppdatert 06.10.2017, kl. 13:04
 1. Cecilie MyrsethNY
  36 år, Arbeiderpartiet
 2. Kent Gudmundsen
  42 år, Høyre
 3. Per-Willy Amundsen
  49 år, Fremskrittspartiet
 4. Sandra BorchNY
  32 år, Senterpartiet
 5. Martin Henriksen
  42 år, Arbeiderpartiet
 6. Utjevningsmandat
  Torgeir Knag Fylkesnes
  42 år, Sosialistisk Venstreparti

Uten å peke på en hovedårsak, mener Myrseth det er åpenbart at forsvarssaken i Troms har vært vanskelig for partiet. Det gjør at hun bekymrer seg for hvordan saken vil utvikle seg på Stortinget. Særlig lurer hun på hvor hardt Venstre og KrF vil presse på i forhandlinger med Høyre og Frp når det kommer til Bardufoss.

Beskjed fra velgerne

Til tross for at Arbeiderpartiet er det største partiet i Troms, får de en nedgang på syv prosentpoeng siden forrige valg. Det er en dobbelt så stor nedgang enn det partiet fikk på landsbasis, der partiet gikk ned 3,4 prosentpoeng. Myrseth mener dette er en beskjed fra velgerne om at partiet ikke har vært tydelige nok.

– Vi har politikken, det og vi har rett medisin. Det er jeg sikker på. Men vi har åpenbart ikke vært tydelige nok, sier hun.

Cecilie og Sandra

Lavangen-venninnene Cecilie Myrseth (Ap) og Sandra Borch (Sp) fikk begge plass på Stortinget.

Foto: Sveinung Åsali / NRK

Konsekvensene for at de rødgrønne ikke klarte å skifte ut regjeringen har hun gjort seg flere tanker rundt. Men det er tre saker som bekymrer Myrseth mest:

– Det første jeg tenkte på i morges var at nå blir vi slått sammen med Finnmark. Troms og Finnmark slås sammen, det er et faktum.

Også den usikre fremtiden til Forsvaret og fiskeriene skaper bekymring i partiet. Men hun ser positivt på at et flertallet på tromsbenken er rødgrønt, og tror dette vil skape et godt samarbeidsklima.

Ingen mirakelkur

Utover i morgentimene er lederskapet til Jonas Gahr Støre et hett tema. Mens enkelte kommentatorer stiller spørsmål til om Støre bør fortsette som leder i Arbeiderpartiet, sier han selv at han vil fortsette:

– Er du leder så er du leder 100%, og det er jeg.

Myrseth sier selv at hun mener Støre er den riktige personen til å lede partiet, og at hun ikke ser poenget i å gå rett på å bytte leder etter valgnedturen.

– Jeg har ikke noe tro på det. Det har vært en tøff prosess, men det finnes ikke noen mirakelkur for å redde partiet. Noen vinner, noen taper, og det har vi gjort. Men nå skal vi se fremover, sier Myrseth, og legger til:

– Men først skal vi slappe av.