– Planene som regjeringen har presentert de siste dagene er så alvorlige for oss at vi ikke har lyst til å gjøre noen ære på dem. Derfor vrengte vi kofta.
Det sa reineier og nestleder i reinbeitedistrikt 4/5B i Sør-Varanger, Elin Magga etter møtet med olje- og energiminister Terje Aasland onsdag kveld.
– Det er jo prisverdig at de ønsker å høre hva vi har å si. Og ministeren sier at regjeringen er interessert i reindrifta sine utfordringer og behov. Men det er veldig vanskelig å ha tillit til dem etter måten de har håndtert Fosen-saken på, sier Magga.
Nestleder i reinbeitedistrikt 4/5B, Elin Magga, vrengte i lag med andre reineiere kofta da de møtte olje- og energiminister Terje Aasland. Dette som en protest mot regjeringas kraftpakke for Finnmark som trolig vil føre til mer tapt beiteland.
Foto: Jo Hermstad Tronsen / NRKUnder en pressekonferanse i Hammerfest tirsdag la regjeringen, med statsminister Jonas Gahr Støre i spissen, frem det de kaller for et kraft og industriløft for Finnmark.
Ap og Sp sier her ja til elektrifisering av Melkøya i Hammerfest, og utbygging av 420 kV-linja fra Skaidi til Hammerfest og deretter østover til Varangerbotn.
I den anledning hadde olje- og energiminister Terje Aasland onsdag invitert reindriftsutøverne i Øst-Finnmark til et dialogmøte i Kirkenes.
– Har ikke mer å gi
Det er ingen tvil om at Aasland og regjeringen er nødt til å sukre pillen om de skal ha en mulighet til å få reineierne til å gå med på å avgi enda mer beiteareal. Den storstilte satsingen på vindkraftanlegg vil, i tillegg til 420 kV-linja, kreve store arealer.
Men her later det til at regjeringen har møtt på kvist.
– Det er ikke dialog som løser saken. Vi trenger beitearealer, sier Magga.
Og hun legger til:
– Alle er så presset på grunn av den bit for bit-politikken som har vært ført over flere år. Det har skjedd så mange ulike typer arealinngrep på så mange forskjellige måter. Ingen av oss har lenger noe å avse. Og det står vi samlet om.
Bildene visere hvor i Troms og Finnmark det har blitt gjort inngrep i naturen siden 1988. Etter-bildet er fra 2018.
Skjermdump: Miljøstatus– Men når vi ser hvordan regjeringen har håndtert Fosen-saken, hvor reindriftas folkerettslige krav ikke er ivaretatt, så er det skremmende. Så her er alt bare svart nå, sier hun.
Under finner oversikten over foreløpige planlagte vindkraftprosjekter i Finnmark:
– Kan bli nødt til å slutte med reindrift
Reineier og leder i Varanger Reinsamelag, Jan Ivvár Smuk, deler Maggas bekymring.
Han frykter at en konsekvens av regjeringens kraftpakke, og da kanskje spesielt 420 kV-linja, kan være at noen må slutte med reindrift.
– Dette kan få store konsekvenser for de reinbeitedistriktene som er berørt. Det kan jo fort hende at enkelte reineiere må slutte. Men det er jo avhengig fra distrikt til distrikt, og fra sak til sak.
– Er du bekymret?
– Ja det er bekymringsfullt. Men alt av arealtap for reindriftsnæringen er jo det.
– Frykter dere å bli overkjørt?
– Nå sa jo statsråden at reindriftsnæringen ikke skal bli overskjørt. Så jeg velger å stole på at staten ikke gjør dette. Men jeg er kanskje litt naiv, sier Smuk.
Leder i Varanger Reinsamelag, Jan Ivvár Smuk, frykter at noen vil måtte legge ned reindrifta som følge av kraftpakken til regjeringa.
Foto: Jo Hermstad Tronsen / NRK– Må finne en «gyllen middelvei»
Regionleder for LO i Troms og Finnmark, Bjørn Johansen, deltok også på møtet med ministeren og reindrifta.
Stikk i strid med Magga og Smuk, mener Johansen at regjeringen i denne saken har vist godt politisk håndverk.
– Regjeringen har sagt at det skal bygges ut betydelig mer vindkraft. Og at elektrifiseringen skal ikke gå ut over næringslivet og befolkningen. Jeg vil skryte av regjeringen. Det er et godt politisk håndverk som er gjort nå, sier Johansen.
Regionleder for LO i Troms og Finnmark, Bjørn Johansen.
Foto: Jo Hermstad Tronsen / NRKOg som regjeringen, har heller ikke LO Troms og Finnmark vært i dialog med reindrifta i forkant av kraftpakken.
Men det lover Johansen å starte med så snart som mulig. Og da med et ekstra fokus på 420 kV-linja til Øst-Finnmark.
– Vi skal i dialog med berørte parter. Det er kjempeviktig at vi i vår region klarer å skape flere bein å stå på. Og for å klare det trenger vi både kraftlinje og mer kraft.
– Finnes det en gyllen middelvei for reindrift og kraftutbygging?
– Det forventer jeg at regjeringen finner en gyllen middelvei på. For vi trenger faktisk den kritiske infrastrukturen som kraft representerer i Finnmark, sier Bjørn Johansen i LO Troms og Finnmark.
– Tydelige tilbakemeldinger
Olje- og energiminister Terje Aasland forteller at det kom fram mange gode innspill under møtet. Og disse vil bli tatt med videre i arbeidet rundt kraftutbyggingen.
– Det kom tilbakemeldinger om alt fra ledningsfremføring og vindkraft, til at det er mye administrasjonsarbeid i det å drive reindrift. Dette på grunn av ulike forhold i samfunnet.
– Tilbakemeldingene var tydelige, og det setter jeg stor pris på. Det gjør arbeider videre enklere, legger Aasland til.
Tror du det er mulig å bygge ut kraftverket og samtidig som man ivaretar reindriften?
– Ja, det tror jeg er mulig. Det er viktig at vi klarer å skape trygghet for reindriftsnæringen i et langsiktige perspektiv. Samtidig må vi legge til rette for kraftutvikling i Finnmark. På denne måten kan vi sikre arbeidsplasser og energisikkerhet.
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) tror det er fullt mulig å kombinere reindrift og kraftutbygging i Finnmark.
Foto: Jo Hermstad Tronsen / NRKGeahča ášši:
Olje -og energiministeren hadde onsdag møte med reinbeitedistriktene for å ta imot innspill til kraftutbyggingen på Melkøya.