Hopp til innhold

Mann tiltalt for å ha utnyttet mindreårig ukrainsk flyktning i Tromsø

Statsadvokaten har nå tatt ut tiltale mot en mann i 20-årene for å ha utnyttet en mindreårig ukrainsk flyktning. Saken er ferdig etterforsket av politiet og tiltalen tas ut kun en måned etter at mannen ble pågrepet og siktet.

Tinghuset i Nord-Troms og Senja Tingrett, som ligger i Tromsø.

Saken er nå ferdig etterforsket og statsadvokaten har tatt ut tiltalte fordi hun mener det er mulig å føre bevis for at tiltalte har gjort det han er siktet for.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Den fornærmede i saken er ei jente under 18 år, som nylig hadde ankommet Norge fra Ukraina.

Mannen i 20-årene skal ha skaffet seg seksuell omgang ved å utnytte at jenta var i en særlig sårbar livssituasjon.

Han skal ha kommet i kontakt med jenta gjennom sosiale medier. Selve møtet mellom de to skal ha funnet sted hjemme hos han.

Politiet fikk melding om hendelsen samme kveld og mannen ble pågrepet kort tid etter i sitt eget hjem. Mannen har vært i varetekt siden pågripelsen. Politiet begjærte han varetektsfengslet på grunn av gjentakelsesfare.

Mannen var opprinnelig også siktet for voldtekt av flyktningen. Denne delen er nå tatt ut av tiltalen.

Statsadvokaten kom frem til at det var ikke bevismessig dekning for å ta ut tiltale for voldtekt, da det ikke er bevis for at det var et voldselement eller truende atferd, sier statsadvokat Trude Kvanli.

Nord-Troms tingrett

Nord-Troms og Senja tingrett vil onsdag morgen ta stilling til om den nye tiltalen skal behandles samtidig med den store overgrepssaken han også er tiltalt for.

Foto: Petter Strøm

Retten tar stilling til den nye tiltalen onsdag

Den tiltalte mannen erkjenner ikke straffskyld i saken, har hans forsvarer Håvard Utstøl Jakobsen tidligere sagt til NRK. Forsvarer vil ikke uttale seg ytterligere til pressen før saken behandles i retten.

Jentas bistandsadvokat Ingunn Tøllefsen skriver i en SMS til NRK at det viktigste for fornærmede er at saken blir forsvarlig behandlet.

Mannen er i tillegg tiltalt i en større overgrepssak, hvor 13 mindreårige ofre er involvert. Denne saken skal behandles i retten denne uka.

Nord-Troms og Senja tingrett vil onsdag morgen ta stilling til om den nye tiltalen skal behandles samtidig med den store overgrepssaken.

Les også Stiller spørsmål ved tryggheten til mindreårige flyktninger

Vasyl Brativnik i ukrainsk forening i Tromsø.

Også tiltalt i en større overgrepssak mot barn

Det er 13 fornærmede i den større overgrepssaken mannen er tiltalt for. Samtlige av dem er mindreårige. Tre av dem er under 14 år.

Også i disse tilfellene skal mannen ha fått kontakt med jentene gjennom sosiale medier, før de har møttes fysisk. Forholdene skal ha skjedd mellom 2016 og sommeren 2020.

Helen Jenssen er bistandsadvokat for fire av de fornærmede.

– Det har vært en stor og omfattende sak å etterforske. Så at vi nå står for retten er en anledning for mine klienter til å få satt et punktum for det som har skjedd, sier hun.

Statsadvokat Trude Kvanli omtaler saken som svært alvorlig.

Det er en alvorlig sak i den forstand at det er flere unge fornærmede. På enkelte av de ulike tiltalepostene er det ei strafferamme på opp til 15 år.

Statsadvokat Trude Kvanli

Statsadvokat Trude Kvanli.

Foto: Pål Hansen / NRK

Politiet sier de skulle vurdert saken annerledes

Mannen var varetektsfengslet i seks uker i august 2020, fordi det var fare for bevisforspillelse. Gjentakelsesfare var ikke nevnt. Sommeren året etter han ble siktet i nok en sak. Også denne gjelder seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år.

Da ble det imidlertid ikke bedt om en ny varetektsfengsling. Det har politiet blitt kritisert for.

Politiet har i ettertid selv sagt at de skulle ønske de vurderte spørsmålet om varetekt annerledes.

Stine Sofies stiftelse mener mannen burde vært i varetekt etter de flere overgrepssakene. Derfor sendte de en anmeldelse av Troms politidistrikt til Spesialenheten for politisaker, for det de mener var en grov tjenestefeil.

Les også Politimesteren i Troms anmeldes for tjenestefeil

Endre Bendixen