Hopp til innhold

17-åring skal ha blitt voldtatt: Stiller spørsmål ved tryggheten til mindreårige flyktninger

En mann er siktet for voldtekt av en flyktning fra Ukraina. Saken sjokkerer lokalsamfunnet. Mannen som er siktet er også tiltalt for ytterligere 11 seksuallovbrudd.

Vasyl Brativnik i ukrainsk forening i Tromsø.

Vasyl Brativnik, talsperson i ukrainsk forening i Tromsø. De møttes søndag etter voldtektssaken der offeret er 17 år gammel ukrainsk flyktning som nettopp har ankommet Norge.

Foto: Knut Anders Finnset / NRK

Vasyl Brativnik, talsperson i ukrainsk forening i Tromsø. De møttes søndag etter voldtektssaken der offeret er 17 år gammel ukrainsk flyktning som nettopp har ankommet Norge.

Foto: Knut Anders Finnset / NRK

Flere spør seg hvordan mannen i 20-årene som er siktet for voldtekt av en 17 år gammel jente som nylig flyktet fra Ukraina til Norge, har kunnet gå fri.

Mannen er nemlig også tiltalt for ytterligere elleve seksuallovbrudd i en annen sak som skal opp for retten i slutten av april. Alle de fornærmede er mindreårige.

Vasyl Brativnik er blant ukrainerne som nå er i ferd med å starte opp den ukrainske foreningen i Tromsø. Han sier gruppen er forferdet over hendelsen.

– Ingen av oss kunne ha sett for oss dette, sier han til NRK.

Nå stiller de spørsmål om de unge flyktningene som kommer til Norge er helt trygge.

Ukrainsk forening Tromsø

Ukrainerne som er i ferd med å starte opp den ukrainske foreningen i Tromsø er sjokkerte over hendelsen.

Foto: Knut Anders Finnset / NRK

De tenkte i utgangspunktet at unge flyktninger som kommer til Norge er helt trygge. At Norge skulle være ett av de tryggeste landene i verden å komme til for en mindreårig.

– Men det ser ut til at vi bør gi bedre informasjon til folk som kommer. For eksempel at man må være varsom med å opprette kontakt med folk du ikke kjenner, sier Brativnik.

Han sier at foreningen gjerne vil bidra til å lage informasjonsmateriell som kan være til hjelp for flyktningene.

– Burde nok vært varetektsfengslet

Erik Ringberg er bistandsadvokat for fem av de fornærmede jentene i denne saken.

Han opplyser at alle de elleve fornærmede i saken som skal opp i retten er mindreårige.

Bistandsadvokat Erik Ringberg

Erik Ringberg representerer fem av de 11 andre jentene som mannen i 20-åra står tiltalt for å begått seksuallovbrudd mot.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Det er en alvorlig tiltale, og det som er ekstra alvorlig er at han kontakter unge jenter og begår handlinger politiet velger å sikte han for etter tiltalen er tatt ut og saken er berammet.

– Mener du han burde være varetektsfengslet helt frem til rettssaken?

– Nå sitter vi på en fasit og det kan se ut som han har gjentatt handlingene han er tiltalt for. Han burde nok vært varetektsfengslet på grunn av gjentakelsesfare. Hvilke vurderinger som er gjort rundt dette må politiet redegjøre for, sier Ringberg.

Mannen i 20-årene ble pågrepet i august 2020.

– Han satt varetektsfengslet i ca. seks uker. Etter det ble han løslatt. Det var ingen forsøk på fengslingsforlengelse etter det. Begrunnelsen for varetektsfengsling var bevisforspillelse, ikke gjentagelsesfare, sier mannens forsvarer Håvard Utstøl Jakobsen.

Troms politidistrikt har i dag ikke hatt mulighet til å svare NRK på spørsmål om hvorfor mannen ble løslatt fra varetekt, og hvorfor de ikke gikk til retten og ba om forlengelse av fengslingen. De varsler at de vil svare på dette på mandag.

Erkjenner ikke straffskyld

Den siktede mannen erkjenner ikke straffskyld i saken som oppstod denne uka. Det opplyser hans forsvarer Håvard Utstøl Jakobsen søndag.

Advokat Håvard Utstøl Jakobsen

Håvard Utstøl Jakobsen er forsvarer for den siktede mannen.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

Statsadvokaten i Troms og Finnmark har blant annet tiltalt mannen for voldtekt til samleie av tre barn under 14 år. De fornærmede skal ha vært mellom 12 og 13 år da forholdene skjedde, ifølge tiltalen.

Mannen har brukt sosiale medier for å oppnå kontakt med ofrene de fornærmede i saken der han er tiltalt, og den siste hendelsen der han har status som siktet.

– Blir en ekstra påkjenning

Helen Jensen er bistandsadvokat for fire av de andre fornærmede jentene i saken der mannen er tiltalt.

– Først og fremst tenker jeg på den stakkars ukrainske jenta som tror hun er i sikkerhet, og så skjer dette. Det kan nok ikke beskrives hvordan hun har det. Og dette øker det følelsesmessige trykket for alle de fornærmede i den andre saken der han er tiltalt, sier Jensen før hun fortsetter:

Helen Jensen

Bistandsadvokat Helen Jensen.

Foto: Privat

– Det er en svært alvorlig sak. Jo yngre du er som offer, jo verre er det. Det sitter i kroppen og sinnet lenge og de blir ikke ferdige med dette før det foreligger dom.

Jensen sier noen av jentene var sårbare fra før og at det de har opplevd har forverret situasjonen deres. Flere har i ettertid hatt behov for oppfølging i barnepsykiatrien i månedsvis.

Hun vil ikke kritisere politiet for at de ikke prøvde å holde mannen varetektsfengslet.

– Man trodde nok han hadde forstått alvoret i saken. Dessverre ser det ut som alle tok feil. Nå legger jeg til grunn at han holdes inne til dommen foreligger, avslutter hun.

– Forbanna og lei meg

Ordfører i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen (Ap), sier han er forbanna for at noe slikt kan skje.

– At denne episoden har oppstått er bare trist, og det gjør meg rasende. Det er helt forferdelig, og aller verst for jenta som er blitt påført dette, sier han til NRK.

Gunnar Wilhelmsen ordfører i Tromsø

Ordfører i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen (Ap).

Foto: Veronica Turnage

– Vi har en flyktningtjeneste som fungerer veldig bra, vi har psykososiale team. Disse instansene er i beredskap hele tiden, forklarer Wilhelmsen.

Som de fleste andre kunne ikke Wilhelmsen ha sett for seg at noe som dette skulle skje. Befolkningen både i Tromsø og i Norge for øvrig har engasjert seg for at ukrainerne som kommer til landet skal bli godt tatt imot.

«La oss i Tromsø kommune vise at vi bryr oss. La oss slå ring om alle som opplever vold og overgrep. Alle skal være trygg i Tromsø kommune!», skriver Wilhelmsen på Facebook.