Hopp til innhold

Fylkesordfører om Unge Høyre-uttalelse: – Forslaget er helt skivebom

Lederen i Unge Høyre vil satse enda mer på sentralisering i hele landet. I Finnmark mener han at man må satse på Alta og Kirkenes. Det reagerer ordførere i Finnmark på.

Hans-Jacob Bønå foran fylkeshuset i Vadsø

Fylkesordføreren i Finnmark er Høyre-politiker. Hans-Jacob Bønå mener at det er tøft av Unge Høyre-lederen å komme med utspill om mer sentralisering, men han mener han bommer totalt med sine uttalelser.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Det er ganske provoserende som utsagnet kommer, men på samme tid ikke veldig overraskende at det kommer fra Unge Høyre i sør, ordfører i Nordkapp kommune, Jan Morten Hansen (Ap) om Unge Høyre-leder Ola Svenneby, som i en VG-artikkel mener at moderpartiet burde tørre gå til valg på mer sentralisering.

Ola Svenning sa i et intervju med VG at det er helt håpløst å ha som mål å opprettholde bosetting i hele Finnmark og i distriktene i resten av landet.

– Det er det dårlige tjenestetilbudet som gjør at folk nå flytter. Jeg mener vi i stedet burde satse på Alta i vest og Kirkenes i øst og at det er der staten satser alle ressursene, sier Unge Høyre-leder Ola Svenneby til VG.

Jan Morten Hansen (Ap) regionleder vest Finnmark - og ordfører i Nordkapp.

Ordfører i Nordkapp kommune, Jan Morgen Hansen (Ap), mener at de som løfter debatten om sentralisering i Finnmark ikke kjenner fylket godt nok.

Foto: Frank Nygård / NRK

Ordføreren i Nordkapp mener at den unge partilederen må sette seg inn i hvor verdiskapningen i landet skjer. Han viser da fiskeri, havbruk og reiseliv som viktige næringsaktører i Finnmark og i hans hjemkommune.

I tillegg påpeker han til den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa for tiden.

– Jeg blir da bekymret at det kommer et sånt utsagn fra Høyre.

Ola Svenneby på Unge Høyres skolevalgvake

Ola Svenning er leder i Unge Høyre. Han får sterk motbør fra politikere i Finnmark for sin uttalelse om mer sentralisering i Finnmark.

Foto: Amanda Iversen Orlich / n649101

– Vi må regionalisere mer

Unge Høyre lederen mener at alle partiene later som om man kan opprettholde tjenestetilbudet i distriktene. Svenning mener at alle partiene lyver når de sier at de skal opprettholde tjenestetilbudet i Distrikts-Norge. Ettersom alle vet at Norge ikke har nok folk eller penger.

– Vi må regionalisere mer, altså satse på noen store regioner i de ulike distriktene. Det er eksempelvis galskap å bygge ut sykehus i Moelv. I stedet burde vi satse på Hamar, Kongsvinger og to steder i Oppland, sier Svenning til VG.

– Dette gjelder ikke Finnmark spesielt, men det er for å anerkjenne det som kommer.

I Dagsnytt 18 på fredag sa Svenning at han har forståelse for at det er behov for bosetting i Finnmark på grunn av sikkerhetsperspektivet, men at man da må prioritere enkelte områder i Finnmark for bosetting.

– Det bør være mer regionalisering og sentralisering i Finnmark.

1 av 5 kvinner har blitt voldtatt i løpet av livet, viser ny rapport. Myndighetene får sterk kritikk.

I Dagsnytt 18 på fredag 8. mars var fraflytting fra distriktene i Finnmark et av temaene.

– Bidrar til høye skatteinntekter til staten

Fylkesordføreren i Finnmark, Hans-Jacob Bønå (H), mener at Unge Høyre-lederen bommer med sitt innspill.

Bønå er som Nordkapp-ordføreren klar på at det er i distriktene verdiene skapes.

Han sier at enda mer sentralisering ikke er veien å gå, og at det er et bomskudd.

– Man må bruke hele landet. Man må slutte å si alt skal til sentrale strøk for å bli bedre, sier fylkesordføreren, som innrømmer at det er tøft at den Unge Høyre-lederen å komme med en slik brakkrakket.

– Men forslaget er helt skivebom fra Svenneby.

Erna Solberg Ola Svenneby på Unge Høyres skolevalgvake.

Leder i Høyre Erna Solberg er ikke enig i uttalelsen om mer sentralisering fra Unge Høyre-leder Ola Svenning.

Foto: AMANDA IVERSEN ORLICH

Støtter ikke Unge Høyre-lederen

Høyre-leder Erna Solberg sier til VG at hun ikke er helt enig i hele virkelighetsbeskrivelsen og alle løsningene til Ola Svenneby.

– Det han sier om distriktspolitikk blir i overkant enkelt og radikalt, og han glemmer mangelen på arbeidskraft, som kanskje er vår mest grunnleggende utfordring i tiden fremover. Det jeg er enig med han i, sier Solberg.

Hans-Jacob Bønå

Hans-Jacob Bønå mener at det bør satses mer på å flytte attraktive arbeidsplasser i staten ut av byene til distriktene.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Flytte oppgaver til distriktene

Hans-Jacob Bønå mener at flere kompetansearbeidsplasser bør flyttes fra sentrale strøk til distriktene for å gjøre det mer attraktivt å flytte ut av byene.

Prisen på flybilletter og bedre regularitet er et moment fylkesordføreren mener også bør justeres for å gjøre det mer praktisk å bo i Finnmark.

– Man ha interessante jobber for han og henne, man må ha et velfungerende samfunnsliv og man må ha skatteinsentiver som gjør at man kan overleve med de ekstreme flyprisene som vi har her oppe i Finnmark, sier Bønå om hvordan man kan reversere fraflyttingen fra Finnmark.

Les også Flere unge kommer tilbake til Honningsvåg: – Jeg tror det er et momentum som er i gang

Marie Heir Linnestad og Simen Fosse med barna Aurora og Ole.

Trenger mer kunnskap

Jan Morten Hansen ønsker ikke å stille i noen debatter innenfor dette temaet før de som deltar i debattene har vært i Finnmark for å se hvor store muligheter som er her oppe.

Ordføreren i Nordkapp kommune mener at de som synser bør se hvilket matfat som man har i Finnmark.

– Vi jobber for et urbant samfunn i Finnmark. Det jobber vi for hver dag. En god start før jeg deltar i debatten kommer hit for å se hvilke muligheter vi har her oppe. Da skal jeg gjerne diskutere videre med dem.

Les også Skyhøye flypriser svir: – Må bidra med mer når de vraker jernbanen

Turbonegro

Les også Helene (26) flyttet nordover som følge av økt satsing på Forsvaret

Helene Sofie Thorkildsen

Les også Håpet i utkanten

Jordmoren i Loppa peker på ultralydbilde