Hopp til innhold

Ledelsen tar avstand fra havneaksjonen: – Det var en ulovlig aksjon

LO og Transportarbeiderforbundet mener blokaden som deres egne medlemmer gjennomførte i Tromsø torsdag, var ulovlig.

Politiet frakter bort

41 havnearbeidere ble fraktet bort av politiet torsdag.

Foto: Christian Nordlund

41 havnearbeidere og fagorganiserte ble kastet på glattcelle på politihuset i Tromsø, etter at sju politifolk kom til Tromsø havn med to politibiler for å fjerne personene som sperret for lasting og lossing av Hurtigruten.

– Det oppleves litt dramatisk med reaksjonene fra politiets side, men sånn totalt sett kom vi fra det med godt humør, sier Ronny Johansen, leder for LO i Tromsø.

Johansen var første person som ble hentet inn av politiet.

Ronny Johansen

Her blir LO-leder i Tromsø, Ronny Johansen fraktet bort av politiet.

Foto: Christian Nordlund

Tar avstand fra aksjonsformen

Ledelsen i LO og i Norsk Transportarbeiderforbund liker ikke at deres medlemmer gikk til blokade i går.

– Det er en sjokkerende opplevelse at vi i 2014 skal oppleve dette i Norge, men selve aksjonsformen tar vi sterkt avstand fra. Det var en ulovlig aksjon og det er ikke veien å gå, sier nestleder i Norsk Transportarbeiderforbund, Terje Samuelsen til NRK.

Leder for LO i Tromsø, Ronny Johansen, forklarer at det de vil ramme er godset som streikebryterne tar av og på Hurtigruten.

– Frustrasjonen er veldig forståelig. Disse provokasjoner som nå gjeninnføres i Tromsø med streikebryteri, som arbeidsgiversiden har oppfordret til, er en klar provokasjon som jeg har veldig stor forståelse for, sier Samuelsen.

Ledelsen i LO og Norsk Transporarbeiderforbund tar avstand fra havneaksjonen.

Villig til å sitte i fengsel

Nor Lines som har tatt inn erstattere for de faste havnearbeiderne sier til NRK at de forholder seg til NHO som benekter at de driver streikebryteri.

De 41 fagorganiserte som ble arrestert torsdag fikk hver 4000 kroner i bot av Tromsø-politiet.

– Saken er så viktig at hvis jeg må sitte i fengsel i ti dager for at folk skal forstå viktigheten av det, så gjør jeg nok det, sier lederen for LO i Tromsø.

Demonstrasjonen er del av en langvarig konflikt om hvem som skal ha rett til å drive laste- og lossearbeid i norske havner.

Bakgrunnen for demonstrasjonene som har vært i Tromsø havn den siste tiden er at 14 havnearbeidere fra Norsk Transportarbeiderforbund i Tromsø er tatt ut i sympatistreik i forbindelse med en tariffkonflikt i Stavanger.

Sympatistreiken har vart siden desember i 2013.