Hopp til innhold

Havnearbeidere demonstrerer for tariffavtale i Risavika

Norsk Transportarbeiderforbund demonstrerer for tariffavtale i Risavika. Demonstrantene har samlet seg foran porten og nekter å flytte seg.

Norsk Transportarbeiderforbund demonstrerer for tariffavtale i Risavika. Demonstrantene har samlet seg foran porten og nekter å flytte seg.

SE VIDEO: Stemningen var spent da Norsk Transportarbeiderforbund brøt loven og sperret inngangen til Risavika havn fredag formiddag.

Transportarbeidernes varslede boikott av havnen i Risavika startet fredag morgen.

Da møtte demonstranter fra Transportarbeiderforbundet fram i Risavika. Ved nitiden stilte demonstrantene seg opp foran porten i innkjørselen til havnen.

– Norsk Transportarbeiderforbund har oppfordret folk til å flytte seg, slik at det skal være en boikott, og ikke en blokade, men grunnplanet er nå så forbanna at de ikke vil etterkomme vårt ønske om at de følge spillereglene.

Les også: Krangler om sjørøveri og sosial dumping i Risavika

Det sier lederen for Stavanger Havnearbeiderfoening Terje Samuelsen til NRK. Han sier aksjonen varer så lenge det er nødvendig.

Demonstrasjon i Risavika

Den lokale ledelsen i Landsorganisasjonen har oppfordret alle fagforeninger til å møte fram for å vise sin støtte til transportarbeiderne i Risavika.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

SISTE:

Ved 10-tiden flyttet demonstrantene seg bort fra porten, slik at trafikken inn og ut fra havnen kan passere.

– Vi aksjonerer så lenge det er nødvendig, inntil bedriften innser den enkle folkeretten det er å få en tariffavtale. Risavika havn baserer i utgangspunktet sitt inntektsnivå på å bruke underbetalte sjøfolk og baserer seg på sosial dumping. Da må vi si stopp, og da vil konsekvensen for bedriften være at de går på tap, sier Samulelsen.

Sosial dumping eller sjørøvervirksomhet

Den lokale ledelsen i Landsorganisasjonen har oppfordret alle fagforeninger til å møte fram for å vise sin støtte til transportarbeiderne i Risavika.

Bakgrunnen for boikotten er at forhandlingene mellom Norsk Transportarbeiderforbund og Risavika Terminal om tariffavtale ikke har ført fram.

Kurt Ommundsen

Kurt Ommundsen, som er administrerende direktør i Risavika Terminal, mener påstandene om sosial dumping er en avsporing.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Arbeidsgiverne i Risavika Terminal har tidligere uttalt at de ser på dette som nærmest en moderne sjørøvervirksomhet.

– Jeg reagerer på at et LO-forbund boikotter et annet LO-forbund. De boikotter våre ansatte, de boikotter de North Sea-ansatte som er organisert i LO-forbundet Industri og Energi. De hevder de har en fortrinnsrett til arbeid i denne havnen, men det blir fastslått i tvistenemnden i 2012 at de ikke har noen fortrinnsrett.

Det sier Kurt Ommundsen som er administrerende direktør i Risavika Terminal. Han mener påstandene om sosial dumping er en avsporing.

– De hevder at vi tillater at skipsmannskapene utfører losse og lastearbeidet. Det er ikke korrekt i det hele tatt. det er en praksis i Risavika, som i de fleste norske havner, at losse og lastearbeiderne på land samarbeider med skipsmannskapene og at de unntaksvis er med i en losse og lasteoperasjon. det skjer for å få en trygg og god og rasjonell operasjon, sier Ommundsen.

– Vil bruke filippinsk mannskap

Transportarbeiderforbundet mener at en tariffavtale er nødvendig for å hindre sosial dumping.

– De vil bruke skipenes mannskaper til å gjøre laste og lossearbeid i stedet for å bruke norske havnearbeidere. De vil bruke filippinsk mannskap som lønnes mye lavere for å spare penger. Det de legger opp til er å drive sosial dumping på norske havner, sier forbundsleder Roger Hansen i Transportarbeiderforbundet.