Smørmangel kan true julebaksten

Mange dagligvarebutikker går tom for fete meieriprodukter. Det kan få konsekvenser for årets julebakst.

Hjelper fett?

Meierismør er et sjeldent syn i butikkhyllene i Troms for tiden.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Om dette blir langvarig så frykter jeg for julebaksten, sier kjøpmann Einar Martinsen på Rema 1000 på Veita-senteret i Tromsø til avisa Nordlys.

Han driver en av ni dagligvarebutikker i Troms avisa har snakket med i dagens papirutgave. Seks av disse forteller at de er gått tom for, eller er i ferd med å gå tom for, meierismør og andre fete meieriprodukter.

Lavkarbo har blitt en farsott i Norge denne høsten. Lavkarbokokebøker ligger høyt på bestselgerlistene.

Det er ikke bare i Troms at det går hardt på de fete meieriproduktene. I hele landet meldes det om tomme smørhyller.

Ketose

Dietten går ut på å spise mer fet mat, som bacon, egg og smør, og kutte drastisk ned på raske karbohydrater, som sukker.

Målet er at kroppen skal gå inn i ketose, en tilstand der kroppen tærer på sine egne fettreserver.

Flere kostholdseksperter, blant dem Fedon Lindberg, har den siste tiden gått ut i media og advart om at lavkarbotrenden har gått for langt. Lavkarbodiettene er også i strid med Folkehelseinstituttets ernæringsråd.

Lavere melkeproduksjon

En lavere melkeproduksjon den siste tiden, kombinert med økt etterspørsel har tømt hyllene.

Kommunikasjonssjef i Tine Nord, Terje Olsen, sier til Nordlys at de tror på at melketilgangen vil normalisere seg snart, og at det da vil bli bedre tilgang på smør og rømme i butikkene.