– Kast badevekta og ukebladdietten

Norges eneste triple mester i bodybuilding, Thomas Stellander (42), mener medienes slankeoppskrifter har lite for seg.

Thomas Stellander

– Start med å få deg en spesialtilpasset diett. Når den sitter, begynner du å trene, råder kroppsbygger Thomas Stellander.

Foto: Privat

– Enkelte dietter passer alltids for noen, men en diett må helst tilpasses deg for at du skal lykkes. Det handler om kjønn, alder, aktivitetsnivå, hva du liker å spise, hvor dyktig du er på kjøkkenet, hva du har av råvarer og hva som passer lommeboka di. I min bransje har jeg aldri sett to dietter som er like. Det gjelder også for folk flest, sier Stellander til NRK.

Han mener fokuset på slanking har feil inngangsvinkel og gal resept.

– Slik rådene blir gitt, er det fort gjort å ramle tilbake til gamle synder og miste motet. Jeg mener man bør starte med å kaste badevekta, slår han fast.

Bodybuilderen drar en historie for å understreke hva han mener:

– La oss si du er en kvinne på 35 år og etablert, men vil gå ned i vekt. Du melder deg på et helsestudio og trener tre ganger i uka. På 16 uker har du en fremgang på 40 prosent og merker at humør og overskudd kommer tilbake. Men så går du på vekta og ser den står stille fordi du samtidig har økt muskelmasse. Da er det lett å gi opp eller og begynne å spise mindre. For som familiemenneske har du ikke tid til å trene mer. Men spiser du mindre, mister du energien – og dermed øker sjansene for frafall. Glem det å sulte deg slank, råder den Sandefjord-bosatte tromsømannen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Spis rett til rett tid

Trippel NM-mester

Thomas Stellander er tre ganger NM-mester i bodybuilding (2000, 2001 og 2002), og blant en få håndfull nordmenn som har hatt bodybuilding som yrke.

Foto: Privat

Da Thomas Stellander var aktiv som bodybuilder, var han en av få nordmenn som levde av sporten. I dag jobber han med å gi kostholds- og treningsråd, og har hatt alt fra eliteseriespillere til privatpersoner på kundelista.

Han har spesielt merket seg lavkarbo-trenden – en diett som handler om å kutte ned på bl.a. brød, spagetti/pasta, ris og poteter.

– Dette er jo nærmest bærebjelken i det norske kostholdet. For det første kan det gjøre folk sliten og trøtte. Da er det viktigere å spise rett type karbohydrater til rett tid. I dag spiser vi dem når vi trenger dem minst, som til middag og kvelds. Karbohydratene hører mer til frokost og etter du har trent. Ta deg heller en salat med kylling eller omelett på de to siste måltidene for dagen.

– Jobb skrittvis

Mister du muskelmasse, mister du forbrenning. Tren alltid muskelaktivitet.

Thomas Stellander, bodybuilder

Han gir følgende råd til folk som vil legge om livsstilen og redusere vekta.

– Start med å få deg en spesieltilpasset diett. Når den sitter, begynner du å trene. Det er viktig å gjøre ting skrittvis – dette er ikke gjort i en fei. Det handler om å bygge opp optimismen og trua på at dette får du til. En personlig trener er lurt fordi da får du trening og kosthold tilpasset deg framfor å bruke en tilfeldig diett eller opplegg du har lest ett sted.

– Hvordan skal man måle sin egen fremgang?

– Se deg gjerne i speilet og føl hvordan du har det. Mål gjerne midjen for å se om du blir smalere, sier bodybuilderen som er 60 centimeter rundt biceps.

– Vær realist

Er man likevel opptatt av vekten, krever det et realistisk forhold til vektreduksjon.

– Det er vanskelig å si noe generelt her fordi jeg har sett folk miste alt fra fem kilo til ingenting i løpet av en uke. Må jeg si noe, vil jeg si maks en kilo uka. Og at du skal spise jevnt. En bil kan ikke gå uten bensin, en ovn kan ikke gi varme uten ved, sier han forbildelig.

– Hva gjør man dersom man ikke får de resultatene man ønsker seg?

– Du må tørre å prøve og feile. Mister du muskelmasse, mister du forbrenning. Tren alltid musklene. Da blir det vanskeligere å legge på seg. Får ikke kroppen næring, begynner den å tære på musklene. Hjernen og kroppen er programmert slik, så muskelaktivitet er det alltid viktig å huske på, avslutter han og legger til:

Ta tiden du trenger for å finne et opplegg du trives med og som er mulig for deg å gjennomføre. Ikke alt passer for alle. Er du ei bestemor på 87, passer kanskje ikke et helsestudio. Men du kan alltids gå en tur i hagen eller i gata.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.