Bjørgen og Johaug tror ikke på lavkarbodiett

Norges langrennshelter Marit Bjørgen og Therese Johaug har liten tro på Björn Ferrys lavkarbodiett. De tror ikke veien til suksess går gjennom egg, bacon, fløte og ost.

Bjørgen og Johaug

Marit Bjørgen og Therese Johaug sier nei til lavkarbo og ja til variert kosthold.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Det høres fryktelig kjedelig ut, spør du meg, ler Marit Bjørgen.

Björn Ferry med OL-gullet

Björn Ferry tok OL-gull på lavkarbodiett.

Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Den svenske skiskytteren Björn Ferry har vakt oppsikt etter at han fortalte om sin karbofattige gulldiett.

Svensken tok nemlig sitt første individuelle OL-gull i Vancouver i 2010 etter å ha vært på lavkarbodiett i sju måneder. Dietten bestod av egg, bacon, fløte og ost.

Han har nettopp gitt ut bok der lavkarbodietten får æren for suksessen.

Les også: OL-vinner er topptrent på lavkarbo

– Viktig med variert kosthold

Marit Bjørgen holder seg imidlertid til karbohydrater i sitt varierte kosthold. Hun påpeker at mot Ferrys ene OL-gull, så tok hun tre gullmedaljer i Vancouver.

– Jeg tror det har gitt bedre resultater, sier Bjørgen, som for tiden forbereder seg til sesongåpningen sammen med Therese Johaug på Valdresflya (se video nederst i saken).

Björn Ferry veier nå 81 kilo, har en fettprosent på 10, er topptrent og har masse muskler.

Men selv om dietten har ført til fremgang for svensken, tror ikke Bjørgens lagvenninne og konkurrent, Therese Johaug, at en lavkarbodiett vil gi henne suksess i langrennssporet.

– Det er viktig for oss som trener så mye å ha et variert kosthold der man får i seg både karbohydrater, proteiner og fett. Suksessoppskriften for min del er et vanlig norsk kosthold, sier Johaug.

Les også: Lavkarbobølgen går

Troen på dietten er altså lav hos to av våre fremste idrettsutøvere. Bjørgen vil likevel ikke utelukke at noen kan ha effekt av den.

– Man må finne ut av hva som fungerer for hver enkelt. Jeg gjør det som fungerer best for meg, så får andre gjøre det som fungerer best for dem, sier hun.

Mer egg og bacon

Det er ikke bare Björn Ferry som er opptatt av lavkarbo. Nordmenn spiser stadig færre karbohydrater.

I fjor økte salget av skivet bacon i Norge med 10 prosent fra året før. Hittil i 20111 har det økt med 10 prosent sammenlignet med i fjor.

Til og med Fedon Lindberg, som i sin tid advarte nordmenn mot å spise for mye brød og poteter, mener folk har blitt for opptatt av lavkarbo.

– Ekstreme lavkarbodietter er ikke balanserte. Men det er heller ikke et kosthold basert på så mye brød som mange nordmenn spiser, legger han til.

Les mer: - Lavkarbo har gått for langt

Video Bjørgen klar for sesongåpning

VIDEO: Bjørgen er klar for sesongåpning.

Siste nytt

 • Haslum-trenaren må gå

  Sten Stockfleth er ferdig som trenar for Haslums eliteserielag i handball, opplyser klubben i ei pressemelding torsdag.

  Stockfleth har leia laget dei siste fire sesongane og hadde opphavleg to år igjen av avtalen sin med Haslum. Den er no avslutta.

  – Styret har sett at klubben gradvis har bevega seg i ei retning som vi ønskjer å forandre, og den forandringa meiner vi må skje no, seier styreleiar Knut Guldbrandsen i ei melding.

  Stockfleth vart informert om avgjerda til klubben torsdag morgon.

  – Det kom litt som eit sjokk, seier han til Budstikka.

  Sten Stockfleth
  Foto: Vidar Ruud / NTB
 • - Positivt at fansen protesterer

  Manchester United-tilhengarar blokkerte begge inngangane til klubbens treningsfelt, slik at spelarane ikkje fekk trene, melder Manchester Evening News.

  Det var ein protest mot klubbeigarane Glazer-familien, som sa ja til at United skulle vere med i den europeiske superligaen.

  – At folk tar seg inn og stiller seg framfor døra til Solskjær og spelarane det utgjer ein skilnad. Eit lite steg rett retning, seier Dag Langerød i united.no til NRK.

  Bilete i sosiale media viser supporterar med store banner ved begge inngangane. Eitt har teksten «Glazer ut,» eit anna «Vi bestemmer når de spelar».

  – Det er protestar eg er veldig positiv til, seier Langerød.

  – Frå klubb til klubb må vi faktisk stole på at ein del i Manchester og omegn orkar å reise til treningsfeltet og seie frå. Laurdag er det varsat ein større protest. Så får vi sjå kor mange som møter opp, seier Langerød.

  – Kva er haldninga i Norge?

  – At Glazes må kjempast mot. Mange trua med å melde seg ut av supporterklubben. Men no er vi over på at vi treng endringar. Kan vi få supporterar inn i styrerommet? Kan ein skrive ting inn i lover og reglar for Premier League? Supporterane må stå på vidare.

  Laster Twitter-innhold
 • 135.000 på billøp

  Det klassiske billøpet Indianapolis 500 vil neste månad bli avvikla med 135.000 tilskodarar. Det blir største publikumstal for noko idrettsarrangement sidan viruspandemien kom.

  Indianapolis Motor Speedway opplyste onsdag at ein i samråd med lokale helsestyresmakter har komme til at 40 prosent av tilskodarkapasiteten kan nyttast under løpet 30. mai.

  Bana i Indianapolis er det største idrettsanlegget i verda, med fleire enn 250.000 sitjeplassar på tribunane og plass til nesten 400.000 menneske innanfor portane.

  IndyCar 500
  Foto: R Brent Smith / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal