Bjørgen og Johaug tror ikke på lavkarbodiett

Norges langrennshelter Marit Bjørgen og Therese Johaug har liten tro på Björn Ferrys lavkarbodiett. De tror ikke veien til suksess går gjennom egg, bacon, fløte og ost.

Bjørgen og Johaug

Marit Bjørgen og Therese Johaug sier nei til lavkarbo og ja til variert kosthold.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Det høres fryktelig kjedelig ut, spør du meg, ler Marit Bjørgen.

Björn Ferry med OL-gullet

Björn Ferry tok OL-gull på lavkarbodiett.

Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Den svenske skiskytteren Björn Ferry har vakt oppsikt etter at han fortalte om sin karbofattige gulldiett.

Svensken tok nemlig sitt første individuelle OL-gull i Vancouver i 2010 etter å ha vært på lavkarbodiett i sju måneder. Dietten bestod av egg, bacon, fløte og ost.

Han har nettopp gitt ut bok der lavkarbodietten får æren for suksessen.

Les også: OL-vinner er topptrent på lavkarbo

– Viktig med variert kosthold

Marit Bjørgen holder seg imidlertid til karbohydrater i sitt varierte kosthold. Hun påpeker at mot Ferrys ene OL-gull, så tok hun tre gullmedaljer i Vancouver.

– Jeg tror det har gitt bedre resultater, sier Bjørgen, som for tiden forbereder seg til sesongåpningen sammen med Therese Johaug på Valdresflya (se video nederst i saken).

Björn Ferry veier nå 81 kilo, har en fettprosent på 10, er topptrent og har masse muskler.

Men selv om dietten har ført til fremgang for svensken, tror ikke Bjørgens lagvenninne og konkurrent, Therese Johaug, at en lavkarbodiett vil gi henne suksess i langrennssporet.

– Det er viktig for oss som trener så mye å ha et variert kosthold der man får i seg både karbohydrater, proteiner og fett. Suksessoppskriften for min del er et vanlig norsk kosthold, sier Johaug.

Les også: Lavkarbobølgen går

Troen på dietten er altså lav hos to av våre fremste idrettsutøvere. Bjørgen vil likevel ikke utelukke at noen kan ha effekt av den.

– Man må finne ut av hva som fungerer for hver enkelt. Jeg gjør det som fungerer best for meg, så får andre gjøre det som fungerer best for dem, sier hun.

Mer egg og bacon

Det er ikke bare Björn Ferry som er opptatt av lavkarbo. Nordmenn spiser stadig færre karbohydrater.

I fjor økte salget av skivet bacon i Norge med 10 prosent fra året før. Hittil i 20111 har det økt med 10 prosent sammenlignet med i fjor.

Til og med Fedon Lindberg, som i sin tid advarte nordmenn mot å spise for mye brød og poteter, mener folk har blitt for opptatt av lavkarbo.

– Ekstreme lavkarbodietter er ikke balanserte. Men det er heller ikke et kosthold basert på så mye brød som mange nordmenn spiser, legger han til.

Les mer: - Lavkarbo har gått for langt

Video Bjørgen klar for sesongåpning

VIDEO: Bjørgen er klar for sesongåpning.

Siste nytt

 • Utelatt fra Sveriges Davos-tropp

  Charlotte Kalla blir ikke å se under verdenscuprennene i langrenn i sveitsiske Davos kommende helg.

  Det er klart etter at Det svenske Skiforbundet offentliggjorde troppen mandag.

  – Vi har i fellesskap lagt en plan som innebærer trening på hjemmebane de neste ti dagene, sier Kallas personlige trener Magnus Ingesson i en pressemelding.

  Kalla ble nummer 39 på ti kilometer fri teknikk på Lillehammer lørdag.

  – Jeg vet jeg har mer å by på, og med en kortere treningsperiode håper jeg at kroppen responderer godt i framtidige konkurranser. Det er bare å like situasjonen, lade opp og komme tilbake, sier Kalla selv.

  Ebba Andersson, Maja Dahlqvist, Anna Dyvik, Johanna Hagström, Moa Hansson, Frida Karlsson, Moa Lundgren, Moa Olsson og Emma Ribom skal representere Sverige på kvinnesiden i Sveits.

  I Davos er det sprint fri teknikk, samt 10 og 15 kilometer fri teknikk på programmet

  Charlotte Kalla
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Utestenger supporter for rasisme

  Brann-supporter er midlertidig utestengt fra klubbens kamper. Vedkommende er anmeldt for å ha kommet med rasistiske tilrop under kampen mot Bodø/Glimt.

  Det opplyser eliteserieklubben på sine nettsider mandag.

  Brann-ledelsen opplyser at den ble gjort kjent med hendelsen underveis i kampen mot Glimt søndag. I etterkant skal det ha vært i dialog med politiet for å få bedre oversikt over hendelsesforløpet.

  «Som de andre klubbene i fotballen tar Brann sterk avstand fra rasisme og diskriminering, noe som markeres før avspark på alle eliteseriekampene. Hendelsen viser nok en gang at kampen mot rasisme og diskriminering fortsatt må stå høyt på agendaen», heter det i pressemeldingen.

  Supporteren er utestengt inntil videre.

  Brann opplyser at klubben vurderer å gå til anmeldelse av supporteren. Vedkommende skal ha kommet med trusler i sosiale medier rettet mot navngitte personer i Brann.

  Brann
  Foto: Marit Hommedal / NTB
 • Europacuptrekninger korona-stengt

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) holder trekningene til mesterligaen, Europaligaen, conferenceligaen og nasjonsligaen bak lukkede dører.

  Det gjelder trekningen av europacupene i sveitsiske Nyon 13. desember, og det gjelder trekningen av gruppene i nasjonsligaen for 2022/23-sesongen i Montreux i Sveits tre dager senere.

  Ingen av trekningene skjer med andre enn Uefas representanter til stede. Det Uefa bestemt, melder nyhetsbyrået DPA mandag.

  Grunnen skal være de strenge reiserestriksjonene sveitsiske myndigheter har satt i gang, etter at omikronvarianten av koronaviruset har spredd seg som ild i tørt gress i Europa den siste tiden.

  I mesterligaen skal åttedelsfinalene bli trukket, mens i Europaligaen og conferenceligaen trekkes innledende runde inn til sluttspillet.

  Bodø/Glimt er ett av lagene som kan være en del av trekningen. Det skjer hvis Glimt ender på 2.-plass i sin gruppe i conferenceligaen. Da vil de trekkes mot lag som ender på 3.-plass i Europaligaen og kjempe om en plass i åttedelsfinalen av conferenceligaen.

  Dersom Glimt vinner sin gruppe, er de direkte kvalifiserte til åttedelsfinalen.

  Bodø/Glimt i i conferenceligaen
  Foto: Photo/Alessandra Tarantino / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal