Hopp til innhold

Korona fikk polarforskerne til å tenke nytt: – Det blir en lang, men spennende tur

Selve forskningen tar egentlig bare ti dager. Likevel må polarforskerne sitte i karantene i to uker, for så å reise med båt i syv uker.

Havforskning i Sørishavet

TIDLIGERE EKSPEDISJON: Formålet med turen er å forske på havstrømmer og det marine økosystemet i Sørishavet i Antarktis.

Foto: Privat

– Det er veldig spennende å prøve ut nye ting som vi ikke har gjort før.

Det sier hav- og polarforsker Tore Hattermann som nå befinner seg på et lasteskip i Ålborg i Danmark. Der skal han og mannskapet være én uke i karantene, etter at de allerede har vært isolert i en uke på hotell.

– Det er vel ingen som sier det er gøy å være alene på et hotellrom og få mat servert utenfor døra. Men det har gått greit, sier Hattermann.

Tore Hattermann

Hav- og polarforsker Tore Hattermann.

Foto: Privat

Grunnen? Antarktis er det eneste kontinentet uten korona. Derfor må det ekstraordinære tiltak til for å unngå at viruset kommer seg til kontinentet.

Mannskapet på fem personer blir med lasteskipet som jevnlig går til Troll i Antarktis for å levere forsyninger. Skipet fyller drivstoff i Cape Town i Sør-Afrika hvor forskere som regel går om bord før siste etappe til Troll. I år er ikke det mulig på grunn av covid-19.

– Det er jo veldig spesielt og det blir en lang, men spennende tur. Ideen er å bruke dette fartøyet for å kunne gjøre forskningsarbeid og marine observasjoner, sier Hattermann.

Det er Polarinstituttet som står bak prosjektet.

– Et viktig pilotprosjekt for landet

Hav- og polarforskerne skal forske på det marine klimaet.

– Dette er et viktig prosjekt for Polarinstituttet, og for landet, å følge med på utviklingen i sørishavet. Der ser vi en begynnende oppvarming som medfører betydelige endringer i det marinen økosystemet.

Det sier direktør ved Norsk Polarinstitutt, Ole Arve Misund. Han håper dette er noe forskerne kan begynne å gjøre årlig.

Ole Arve Misund klar for ny jobb som direktør i Polarinstituttet

Ole Arve Misund er direktør i Polarinstituttet og mener dette er et viktig prosjekt for Norge og verden.

Foto: Elise Holdal / NRK

I 2019 ble det satt ut instrumenter i havet. Nå håper forskerne instrumentene kan gi en pekepinn på hvordan havstrømmen er og hvordan de utvikler seg med tid. Dette skal igjen være en del av et større overvåkningsprosjekt, ifølge Hattermann. I tillegg skal de gjøre egne målinger.

– Selv om ferden tar syv uker vil forskningen ta rundt 10 dager. Men vi har ikke gjort dette før og det er første gang med dette fartøyet, så vi kommer til å bruke tid til å rigge oss opp og teste utstyret. Vi kommer ikke til å kjede oss.

Hattermann håper å få svar på noen av de klassiske klimaspørsmålene.

– Et spørsmål jeg er veldig opptatt av i min forskning er isen i Antarktis og hva det har å si for fremtidig havnivåstigning, sier Hattermann.

Hattermann har jobbet med prosjektet i over ett år og merker nervene begynne å komme.

– Jeg er spent på hvordan det går siden det er mye uforutsette ting som kan skje. Det er det jeg liker med jobben som polarforsker. Man har ikke alltid kontroll på det som skjer, men det er gøy å prøve nye ting.

Koster over 20 millioner

– Vi leier båten i 85 dager og betaler over 20 millioner kroner for det. I tillegg kommer kostnadene for personalet som er i karantene, men det må til for at vi skal kunne drive Troll-stasjonen på helårsbasis, sier Ole Arve Misund.

Havforskning i Sørishavet

Her fra tidligere forskningsekspedisjoner.

Foto: Privat

Han understreker at de har jobbet lenge med smittevernplanen med råd fra smittevernoverlege i Tromsø og det internasjonale samarbeidet i Comnap, «Committee for National Antarctic Operators».

– Det er klart det er krevende for mannskapet våres, men vi har god kontakt med de. Det er dette som gjør at vi er sikre på at vi ikke medbringer smitte til Antarktis.

Mannskapet vil ikke dra til Cape Town, men vil returnere med skipet tilbake til Cape Town og fly tilbake til Norge fra der.

Kong Harald spøkte med dronning Sonja da han fortalte om besøket til Antarktis-stasjonen Troll.

Kong Harald spøkte med dronning Sonja da han fortalte om besøket til Antarktis-stasjonen Troll.