Hopp til innhold

I sjokk over lokale Syria-farere

To unge menn har dratt fra Vadsø og til Syria for å delta i konflikten. For omgivelsene kom beslutningen deres som lyn fra klar himmel.

To unge menn har dratt fra Vadsø og til Syria for å slutte seg til IS. For omgivelsene kom beslutningen deres som lyn fra klar himmel.

Inger Unstad og Geir Vorren kjenner de to Vadsø-mennene som har dratt til Syria. Og de sliter med å forstå hvorfor.

Torsdag ble det kjent at en mann fra Vadsø har reist til Syria, men det viser seg nå at det er to. Begge mennene har vokst opp i Vadsø, og har blant annet vært involvert i idrettsmiljøet i byen.

Geir Vorren

Geir Vorren sliter med å skjønne hvordan to unge menn i Vadsø kunne dra til Syria.

Foto: Tarjei Abelsen

Og de som kjenner de to mennene i 20-årene, sier at det var få tegn som skulle tilsi at de skulle reise til Syria for å kjempe i borgerkrigen i landet.

– Jeg forstod ingenting. Hvis noen skulle spurt meg, ville jeg sagt at han var den siste i denne verden som jeg ville tenkt ville reise, forteller Geir Vorren, som kjenner mennene via friidrettsmiljøet i Vadsø

Har vært kjent i byen

Inger Unstad

Inger Unstad kjenner de to Syria-farerne fra brytemiljøet i Vadsø.

Foto: Tarjei Abelsen

Allerede i februar reiste den første av de to nedover, og i Vadsø har mange visst om dette i lang tid. Begge de to blir beskrevet som snille gutter, og at man aldri hadde venta dette.

– Det er omsorgsfulle unge menn som reiser. Og vi tenker at de skal kjempe for ISIL, men jeg tenker at de skal dit å redde verden. Så tenker vi at de drar til feil plass, men der betyr de noe. Her betydde de ingenting, og det er det som er feilen, sier Inger Unstad i bryteklubben i byen.

– Burde blitt veiledet

De to skal ikke ha vært opptatt av religion da de var yngre. Unstad mener den raske radikaliseringen de to opplevde, bør være en vekker for Vadsø-samfunnet.

– Det er ikke rom for ulikheter i Vadsø. Det er sagt at de plutselig ble religiøs. Da tenker jeg, hva er det for noe? Ingen blir plutselig religiøs, man går gjennom en fase, og da er det ikke et miljø i Vadsø som klarer å veilede de. Det burde det ha vært, sier hun

Ville ikke skyte

Hvilke grupperinger i Syria de to mennene har sluttet seg til, eller hvilke oppgaver de har tatt på seg, kjenner ikke omgangskretsen til, heller ikke om de har deltatt i krigshandlinger.

Uansett sliter man med å tro at de har reist.

– Vi gikk på jakt sammen, og jeg spurte om han ville prøve å skyte. Han turte ikke å røre i børsa. Når det smalt så jeg jo hvordan han reagerte. Han ble livredd. Derfor stemmer ingenting med det bildet jeg har av han med det han kanskje skal gjennom der nede, forteller Vorren.'

Flere nyheter fra Troms og Finnmark