Hopp til innhold

Syriafarer fra Senja må sone to år i fengsel for narkosak

Mannen som er sikta for å ha bortført sin kone og deres fem barn til Syria, må sone to år i fengsel for narkotikasmugling.

Syria-Tyrkia

Kvinnen fra Senja og hennes fem barn ble ført over grensen til Syria mot sin egen vilje.

Foto: NRK Kart

Lagmannsretten har forkastet anken, der han krevde kortere straff, opplyser politijurist Marie Lygre til NRK.

Den 35 år gamle familiefareren av syrisk opprinnelse tok i begynnelsen av august med seg sin norske kone og deres fem mindreårige barn på ferie til Tyrkia. Kort tid etter at de kom til landet, tok han kona og barna med inn i Syria.

Her skal de bli holdt under væpnet vakthold i byen Raqqa, som regnes som hovedstaden til terrorgruppen IS, mens faren fikk terrortrening av gruppen.

Kom hjem sammen

Hele familien kom sammen tilbake til Norge i begynnelsen av september. Mannen ble pågrepet kort tid etter at han landet på Gardermoen.

Årsaken til dette var at han i tingretten var dømt i en sak som omhandlet grov narkotikakriminalitet. Saken ble anket, og mannen tok seg ut av landet før ankesaken skulle opp for lagmannsretten.

Hålogaland lagmannsrett forkastet mannens anke på straffeutmålingen i narkosaken, og han må dermed sone de to årene han ble dømt til i tingretten.

Siktet for frihetsberøvelse

35-åringen sitter varetektsfengslet fordi politiet frykter at mannen vil forsøke å unndra seg soning ved å forlate landet igjen.

Mannen er også siktet for frihetsberøvelse av kona og barna, og er under etterforskning for brudd på terrorloven.

Han har fire ukers frist på seg for å avgjøre om han vil anke til Høyesterett.