Hopp til innhold

PST bekymrer seg over enkeltkrigere

Politiets sikkerhetstjeneste bekymrer seg over IS-rekruttering utenfor etablerte islamistmiljøer. Nå rekrutterer terrororganisasjonen selv fra småsteder som Vadsø i Finnmark.

IS-krigar med flagg i Mosul juni 2014

Ungdom fra hele Norge drar nå til Syria og Irak for å kjempe for IS. Bildet er tatt i Mosul.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

En undersøkelse NRK har gjort viser at de som har latt seg rekruttere som krigere for IS finnes over hele landet. I Vadsø fikk man i dag nyheten om at en ung mann har reist til Syria.

Og det er nettopp den uoversiktlige rekrutteringen og radikaliseringen som foregår på internett som gjør at PSTs terrortrussel gjelder for hele landet.

Lettet ordfører

Rolf Arne Hanssen

Ordfører Rolf Arne Hanssen i Vadsø er glad for at det bare er en enkeltperson i byen som har dratt til Syria.

Foto: Kaspar Fuglesang

Men mens PST frykter enkeltrekrutter uten noe miljø, gleder man seg i Vadsøover at Syria-fareren ser ut til å være alene.

– Jeg fikk høre at det var et enkeltstående tilfelle, men at det ikke er noe miljø. Og det er jo betryggende, sier ordfører i Vadsø, Rolf Arne Hanssen fra SV.

Ordføreren fikk beskjeden om at en mann i 20-årene oppvokst i byen var blitt IS-kriger allerede tidlig i høst. For han kom det som en overraskelse.

– Man skulle jo tro at Vadsø hadde et godt og inkluderende miljø, og at man skulle kunne påvirke i en annen retning, sier ordføreren.

Mannen som har reist fra Vadsø til Syria er ikke flyktning, og har vokst opp i Vadsø.

Frykter stigmatisering

Per Yngve Christensen

Daglig leder Per Yngve Christensen ved Oscarsgata mottak er bekymret for at beboerne blir stigmatisert, etter at en ung mann fra Vadsø har dratt til Syria.

Foto: Stian Strøm

Vadsø kommune er en kommune som tar imot mange innvandrere. Men på asylmottaket har ikke noen erfaringer med radikaliserte beboere.

Nå er man redd for at de likevel kan bli mistenkeliggjort.

– Ja, selvfølgelig, for våre beboere blir assosiert med medieoppslag om folk med fremmedkulturell bakgrunn som reiser. Mange tenker nok automatisk på asylmottaket, fordi vi er synlige i lokalsamfunnet, sier daglig leder på Oscargata asylmottak, Per Yngve Christensen.

God oversikt

PST føler de har god oversikt over hva som beveger seg i Distrikts-Norge, men den terrororganisasjonen IS sin oppfordring om å slå til hvor som helst og det faktum at mye av aktiviteten gjør det umulig å ha full oversikt.

– Man er avhengig av at personer tar ansvar og melder fra dersom de opplever noe de er bekymret for. At skoleverket tar sin del av ansvaret dersom det er tendenser de er bekymret for, sier enhetsleder for PST i Øst-Finnmark Trond Erik Nilsen.