Hopp til innhold

Syriafarer tok familien med til «IS-hovedstad»

Den 35 år gamle syreren bosatt i Troms som blant annet er siktet for frihetsberøvelse etter at han tok med sin kone og sine barn til Syria, tok familien med seg til byen Raqqa.

Syria-Tyrkia

Politiet har opplysninger om at familien har oppholdt seg i såkalte IS-kontrollerte områder.

Foto: NRK Kart

Raqqa regnes som hovedstaden til gruppen IS, den islamske staten, og ifølge flere nyhetsbyråer er byen svært farlig, offentlige henrettelser skjer nærmest daglig.

Lensmann Arnold Nilsen i Lenvik bekrefter at familien har vært i dette området.

– Vi kan bekrefte at vi har opplysninger om at de har oppholdt seg i perioder i såkalte IS-kontrollerte områder. Når det gjelder byen Raqqa er situasjonen slik at vi også der har opplysninger som bekrefter at de over en viss tid også har vært der, sier Nilsen til NRK.

Kan bli siktet for flere lovbrudd

35-åringen som er siktet for frihetsberøvelse av kone og fem barn fra Senja, kan bli siktet for enda flere lovbrudd.

Onsdag møtte han i Hålogaland lagmannsrett i en annen sak der han tidligere er dømt til to års fengsel for brudd på narkotikaloven.

Den 35 år gamle syreren bosatt i Troms som blant annet er siktet for frihetsberøvelse etter at han tok med sin kone og sine barn til Syria, tok familien med seg til byen Raqqa.

Skal ha opptrådt under ulike identiteter

Han forteller videre at de i utgangspunktet etterforsker saken med henblikk på frihetsberøvelse.

–I tillegg etterforsker vi hvor vidt han i Norge kan ha opptrådt under ulike identiteter i forbindelse med søknader fremmet til utlendingsmyndighetene, sier lensmannen.

Arnold Nilsen sier at det ikke kompliserer saken.

– Men det betyr uansett at vi må etterforske om det i tillegg til de øvrige forholdene kan være brudd på utlendingsloven. Det er også sånn når man har flere identiteter at det kan rote til bildet i forhold til registreringer som gjøres hos norske myndigheter, hvis man for eksempel tidligere har hatt straffesaker mot seg under en annen identitet så er det forhold som må ryddes opp i, forteller Nilsen.

Politiet i Lenvik har saksansvaret og saken blir fulgt opp der fra.