Her tyr isbjørnen til gress for å stagge sulten

– Gress og tare gir ikke isbjørnen noe særlig næring, advarer ekspert.

Isbjørn gresser på Nordaustlandet på Svalbard
Foto: Svein Wik

Svein Wik

Svein Wik, som bor i Trøndelag, har besøkt Svalbard mange ganger. Her er han avbildet under en fototur i 2007.

Foto: Privat

Det har vært dårlige isforhold i Barentshavområdet i mange år, noe som har bekymret forskerne ettersom isbjørnbestanden er avhengig av isdekket for å finne mat.

Mange isbjørner har problemer med å finne mat om sommeren, men Svein Wik oppdaget for et par uker siden isbjørnens alternative kosthold på Nordaustlandet på Svalbard.

– Vi så en isbjørnfamilie som hadde slått seg ned i lia og som gresset i flere timer om dagen. Vi var i området over tre dager, og bjørnene hadde denne beiteøkten daglig. Det var veldig spesielt å se et så utpreget rovdyr spise store mengder av gress. Det har jeg aldri sett før.

Spiste tare i fjæra

Svein Wik, som jobber som naturfotograf og reiseleder i Arctic Wildlife Tours AS, har nettopp kommet hjem igjen fra en to uker lang ekspedisjon til nordøstkysten av Svalbard sammen med et turfølge på elleve.

– Vi så også isbjørn som forsynte seg grovt av tare i fjæra, og flere som spiste av restene av en hval. Totalt så vi over 30 bjørner, og de fleste så ut til å være i god form. Vanligvis ser man en del tynne bjørner på denne tiden av året, og forhåpentligvis har mange av dem en større sjanse til å overleve året, sier turguiden.

I tillegg til bjørn fikk toktet også nærkontakt med hvalross. Flokker så store som 50 dyr kom tett innpå båten, forklarer Wik.

Svein Wik og elleve andre på et tokt på Svalbard fikk nærkontakt med hvalross i juli 2016.

SE VIDEO: Svein Wik var nylig på ekspedisjon sammen med elleve andre på Svalbard. Der kom de tilfeldigvis over store hvalross-flokker tett innpå båten.

Isbjørnekspert: – Har ingen nytte

Isbjørnforsker Jon Aars ved Norsk Polarinstitutt sier at det slettes ikke er uvanlig at isbjørn spiser både gress og tare om sommeren. Sistnevnte inneholder blant annet mye stivelse.

Forskerne finner blant annet mye spor av dette i avføringen til isbjørnen.

Jon Aars

Isbjørnforsker Jon Aars sier at det ikke er uvanlig at isbjørn spiser grønt om sommeren. – Isforholdene varierer fra år til år. Ved dårlige isår vil bjørnene tilbringe mer tid på land og mange lider av matmangel.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Men vi vet ikke hvorfor isbjørnen spiser gress og tare. Det gir den ikke noe særlig næring og energi, isbjørnen har ikke samme nytten av dette kostholdet som ku og elg. Isbjørnene spiser kanskje gress for å holde magen i gang, eller for å stagge sultfølelsen. Vi vet at mange isbjørner sulter om sommeren, sier Aars.

Observerer mange tynne dyr

Isbjørnen er avhengig av havisdekket for tilgang til byttedyr, og isforholdene varierer stort fra år til år.

I år har det vært dårlige isforhold, noe som gjør at bjørnene tilbringer mer tid på land der de spiser det de måtte finne, slik som gress og egg fra fugl.

– Sommeren er en hard tid for isbjørnen, og de siste årene har det ikke vært noe is sommerstid på nordvestsiden av Spitsbergen. Det er nå observert mange tynne bjørner og det kan bety at det blir et dårlig år for isbjørnen.