Heftig flørt mellom Troms og Finnmark

De nordligste fylkene holder foreløpig statusen sin hemmelig, men de legger ikke skjul på at det kan bli noe mellom dem med tiden.

Cecilie Myrseth

Cecilie Myrseth (Ap), leder for fylkestinget i Troms, håper på en sammenslåing mellom Troms og Finnmark.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Det er veldig fint at Finnmark er her sammen med oss i dag, sier Cecilie Myrseth (Ap), fylkesrådsleder i Troms.

Regjeringen ønsker å slå sammen de 19 fylkene i Norge til ti regioner. Mandag møttes politikere fra de to nordligste fylkene for å prate ut om de skal bli sammen.

– Jeg tror det kan være veien å gå, sier Jo Inge Hesjevik, leder i Finnmark Høyre.

Finnmark ser noe i Troms

Jo Inge Hesjevik

Jo Inge Hesjevik, leder i Finnmark Høyre, håper på sammenslåing med Troms, men han vil gjerne inngå et samarbeid med Nordland også.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Det er ikke lenge siden finnmarkingene var skeptiske til et forhold med naboen. Men i juni begynte finnmarkingene å se noe interessant i Troms.

– Vi er spente på å høre hva Troms har å fortelle. Foreløpig har diskusjonene handlet om at begge fylkene styres av Arbeiderpartiet. Men jeg tror begge to er tjent med at vi samarbeider mer, sier Hesjevik.

Cecilie Myrseth skulle gjerne ønske at det mulige forholdet til Finnmark fikk litt mer støtte fra regjeringen.

– I Troms har vi et godt tverrpolitisk samarbeid. Vi er positive til å slå oss sammen med Finnmark, men når det er så mange andre fylker som ikke ønsker å slå seg sammen, bør regjeringen komme med noen gulrøtter for å vise at det kan være en styrke å slå seg sammen, sier hun.

Tror på lik fordeling

De som fraråder de to fylkene å finne hverandre frykter at Tromsø vil ende opp med de fleste jobbene. Hesjevik tror de to partene vil dele ting likt mellom seg dersom de blir et par.

– Slik det er nå ligger mange administrative jobber i Oslo. ved å slå sammen fylker, ønsker regjeringen også å flytte disse jobbene ut i regionene. Det vil gi flere arbeidsplasser i nord, sier Jo Inge Hesjevik.

Hvor er Nordland?

Men det er en tredjepart i denne romansen som ikke ønsker å ha noe med de andre å gjøre: Nordland.

Det bekymrer ikke Cecilie Myrseth nevneverdig.

– Jeg forholder meg til at det er Troms og Finnmark som snakker sammen nå, og orker ikke bruke energi på dem som ikke er her.

Jo Inge Hesjevik, drømmer derimot om en trekant med Nordland.

– Jeg håper vi kan få et godt forhold til Troms, men skulle gjerne sett at Nordland var med. Næringslivet i Nordland er likt vårt, så vi kan utvikle oss sammen.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen

Nordnytt: Få siste nytt om været som nå går hardt utover Lavangen

Nordnytt: Få siste nytt om været som nå går hardt utover Lavangen