Hopp til innhold

– Det ville vært billigere å ansette voksne til å gjøre denne jobben

Hannah Tøllefsen (12) tjener 700 kroner timen på å skjære torsketunger. – Det er tradisjon at ungdom gjør denne jobben. Selv om det ville vært billigere å ansette voksne på timelønn, sier pappa og reder Rolf Bjørnar Tøllefsen.

Hannah Tøllefsen, Senja

RASK MED KNIVEN: Både Hannah og broren Vebjørn tjener gode penger på bruket.

Foto: Privat

– Det er artig og motiverende. Og det handler om hvor fort man jobber, sier Hannah Tøllefsen.

12-åringen fra Husøy i Senja fortalte først til Folkebladet om den lønnsomme deltidsjobben på fiskemottaket.

For henne handler livet hennes for tiden om skole og torsk. Når hun er ferdig på skolen venter jobben. Der blir hun gjerne til langt på kvelden.

– Jeg jobber fra etter skolen til så lenge jeg gidder, forteller hun.

En jobb som dufter av fisk. En jobb med ei lønning som kunne vært til en lege eller en advokat.

700 timen

Hannah skjærer torsketunger på fiskebruket. For det får ungdommene 30 kroner kiloen. Det handler med andre ord om å være rask med kniven når tungene skal skjæres av torskens hode. Og Hannah skjærer fort. Veldig fort.

– Det varierer fra dag til dag hva man tjener. Hvor mye båtene leverer, og hvor fort kassene byttes. Men det blir som regel rundt 700 kroner i timen, forteller hun.

Rolf Bjørnar Tøllefsen (H) sitter i kommunestyret i Senja.

Rolf Bjørnar Tøllefsen sier det ville vært billigere å ansette voksne enn barn til å skjære tunger

Foto: Arild Moe/NRK

På en dårlig dag, når ungdommen må vente på at båtene skal komme inn med måsene sirklene over seg, kan det hende det «bare» blir 4–500 kroner timen.

– Men det har ikke vært så mye av det i år, sier Hannah.

Sparer penger

Skreisesongen er fra januar til april. Til tross for at tungeskjæringen er gøy, kan den også være monoton og litt kjedelig. Man gjør jo de samme bevegelsene, hele tiden. Time etter time.

– Men vi står ofte mange der, og kan prate. Jeg liker å høre på musikk mens jeg jobber. Det motiverer meg mest, sier hun.

Men det er ikke bare musikk som holder henne gående.

– Mot slutten av en sesong, når man har stått der i flere måneder, kan man begynne å bli skikkelig lei. Men man motiveres jo av pengene, sier hun.

Pengene spares og settes inn på fond.

– I voksenlivet må jeg investere i bil og leilighet. Det er ganske mange utgifter som skal dekkes om noen år, så jeg sparer pengene. Jeg kjøper av og til klær, telefoner og andre småting, men det er sjelden.

Husøy

Husøy i Senja er et kjent fiskerisamfunn i Troms.

– Lærer om økonomi

Fiskebåtreder og høyrepolitiker Rolf Bjørnar Tøllefsen er Hannahs far. Han tror at nettopp det å tidlig i livet lære seg om økonomi er bra for ungdommen. Ungdommen får mulighet til å legge opp penger tidlig i livet.

– På den måten lærer de å håndtere økonomi. Alle mine tre barn har skåret torsketunger, og de er alle veldig bevisste på økonomien, sier han.

– Billigst med voksne

Tungeskjæring er viktig kulturelt langs kysten. Mange fiskere startet som tungeskjærere. Om hvorvidt det er barnearbeid har vært til diskusjon. Arbeidstilsynet definerer arbeid med fisk som «lett arbeid», som barn under 15 kan utføre.

Den vanlige løsningen for fiskebruk er å gi barn tilgang til område og fisk – men uten arbeidsplikt.

For husøysamfunnet og andre kystsamfunn handler det å slippe til ungdommen om kultur og tradisjon. Og det handler også om å rekruttere ungdom til fiskeriene på et tidlig tidspunkt.

– Man kunne valgt å sette voksne arbeidere til å gjøre jobben. Fiskebruket ville tjent mer penger på å ha folk der på timebetaling. Jeg synes det er flott at tradisjonen om at ungdom skjærer tunger blir tatt vare på, sier Tøllefsen.

Teaterspire

Enn så lenge er det mest teaterverden som har festet grepet om hans egen datter.

Hannah Tøllefsen sier at hun ikke utelukker ei karriere i fiskeriene. Men drømmer mest om å bli sanger og skuespiller.

Hun har kapret hovedrollen i «Ronja Røverdatter» på Kulturhuset i Tromsø. Oppsettet er til høsten, og i mai starter øvingene. Bort med filetkniven, på med kostymer.

Neste måned må derfor pappa Rolf Bjørnar ta med seg hjemmekontoret til Tromsø. Der skal mamma og pappa bytte og bo med Hannah en periode, for å følge henne i det viktige steget i scenedrømmen.

LES OGSÅ:

Flere nyheter fra Troms og Finnmark