Grov bitcoinsvindel i Troms – Nå advarer politiet etter funn av ytterligere 50 millioner

Politiet har funnet ytterligere 50 millioner kroner i bitcoins. Etterforskningen er svært krevende, sier politiadvokaten i Troms.

Trude Kvanli

FØLGER PENGENE: Politiadvokat Trude Kvanli i Troms politidistrikt sier det er en utfordring å finne ut hvem som står bak kontoene.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Tidligere i vår ble en mann fra Troms svindlet for 2,5 millioner kroner etter å ha blitt anbefalt til å investere i kryptovaluta.

Mannen anmeldte saken og politiet valgte å offentliggjøre bitcoinkontoen for å advare andre.

Nå har pengene fra svindelen blitt overført og fordelt på fem nye bitcoinkontoer.

Innestående saldo på disse fem kontoene er omtrent 143 bitcoins. Det tilsvarer i dag i overkant av 50 millioner norske kroner, ifølge politiet.

Advarer publikum

Politiet antar at det finnes flere fornærmede i saken, i tillegg til mannen fra Troms. Nå ber de folk ta kontakt med politet så raskt som mulig dersom man mottar penger fra en av disse kontoene.

– Vi tror hele beløpet på 143 bitcoins stammer fra bedragerier eller andre straffbare handlinger, sier politiadvokat Trude Kvanli i Troms politidistrikt.

– De som er lurt skjønner det ofte ikke før det er for seint. Tid er nøkkelen for å kunne stoppe videre transaksjoner, sier Kvanli.

Økokrim bistår også i saken.

Krevende sak

Kvanli forklarer at det er en svært vanskelig sak. Kryptomarkedet er uregulert og det ikke er knytta navn til kontoene.

– Det virker som et større kriminelt nettverk står bak disse bedrageriene. Vi ønsker å gjøre det så krevende som mulig for dette nettverket å fritt disponere disse midlene, sier Kvanli.

Politiet håper fremdeles at de klarer å tilbakeføre pengene til den fornærmede og avsløre personene bak svindelen. Selv om hun anser det som lite sannsynlig.

Bitcoin

SVINDEL: Kryptovaluta er en betegenelse på digitale betalingsmidler. Den meste kjente er bitcoin.

Foto: Dado Ruvic / Reuters