Hopp til innhold

Gjør gravlunden til et digitalt bibliotek

Sami Kahilakoski vil gi de døde nytt liv ved hjelp av en liten kode.

QR-på gravsteinen

Sami Kahilakoski festet den første QR-koden på sin fars gravstein.

Foto: Privat

QR-kode

QR-koden gir deg tilgang til informasjon om den som ligger begravet der.

Foto: Privat

– Jeg fikk aldri stilt de store spørsmålene til faren min om hans liv før han plutselig døde, sier finske Sami Kahilakoski.

– Rett etter at han døde, ble jeg arbeidsledig. Det var da ideen om å gjøre min fars minne mer levende og tilgjengelig dukket opp, sier Kahilakoski.

For ett år siden begynte Kahilakoski å utvikle en tjeneste kalt QR-memo. Tanken er at du fester en såkalt en QR-kode laget av syrefast, rustfritt stål på gravsteinen. Ved å lese av QR-koden med mobiltelefon, nettbrett eller PC får du tilgang til en lenke til informasjon om den avdøde, som minneord, bilder, videoer og musikk.

Hvor mye informasjon du kan legge ut er tilnærmet ubegrenset, og du kan også redigere informasjonen, uten at utenforstående får tilgang.

Gammel teknologi i ny drakt

QR-kode

Test ut NRK Troms' egen QR-kode!

QR-kode en japansk oppfinnelse fra 1990-tallet og brukes blant annet på emballasjen i matvarene for å gi informasjon om varen i form av todimensjonell strekkode, og har allerede vært i bruk på gravsteinene i USA og i noen andre europeiske land.

– Mobil og data er svært viktig for dagens generasjon. Tenk hvor mye personlig informasjon vi for eksempel har på våre mobiltelefoner. Jeg er sikker på at en slik minneprofil-tjeneste vil bli godt mottatt etter hvert, når folk venner seg til tanken, sier Sami Kahilakoski.

Det er bare noen få uker siden QR-memo kom på markedet i Finland. Inntil videre har det ikke tatt helt av, men Kahilakoski starter lanseringen i hele landet neste uke. Noen bestillinger er allerede kommet helt fra Spania. Kahilakoski skal få hjemmesidene oversatt til engelsk, norsk og svensk, og håper på denne måten å oppnå flere interesserte.

– Tror du på at dette vil slå an i Skandinavia?

– Absolutt! Det er bare snakk om tid. Folk må venne seg til tanken, men markedet er absolutt tilstede. En slik minnetjeneste er kommet for å bli, sier Kahilakoski.