Hopp til innhold

Her får innbyggerne egne el-sykler

I Alta kommune i Finnmark deler dem ut 48 el-sykler til dem som trenger det mest.I Alta kommune i Finnmark deler dem ut 48 el-sykler til dem som trenger det mest.

Det går skikkelig unna i oppoverbakkene når man har en el-sykkel tilgjengelig. I dag dele Sykkelbyen Alta ut 48 sykla til nån av dem som kanskje slit litt ekstra i de lange strekkan.

Her forklarer prosjektledere Gjermund Abrahamsen Wiik hvordan en el-sykkel fungerer. Foto: Kai-Erik Bull.

Torsdag kveld deles 48 el-sykler ut til innbyggere i Alta i Finnmark.

Det vil si at 48 mottakere må betale en egenandel på 4000 kroner, mens resten av sykkelen, til en verdi av 16.000, er sponset av Transnova.

– Det er en vanlig sykkel, men den har en batteripakke og en sensor som hjelper og drar forhjulet, sier prosjektleder Gjermund Abrahamsen Wiik.

Se video om hvordan en slik sykkel fungerer i toppen av artikkelen.

– Kan sykle til jobb oftere

Sykkel

Altaværingene må betale 4000 kroner i egenandel for sykkelen.

Foto: Kai-Erik Bull

Målgruppen for prosjektet er astmatikere, revmatikere, og andre som kunne trenge hjelp til å sykle.

– Jeg er veldig glad i å sykle, men på grunn av dårlig helse så er det ofte at jeg ikke kan sykle. Men med denne her, så kan jeg sykle til jobb oftere, sier Magni Breivik.

Investerer i folkehelsa

Dette er første gang Transnova har gitt en slik støtte. Transnova er et organ etablert av Samferdselsdepartementet, og lagt til Statens vegvesen med årlige bevilgninger over statsbudsjettet.

– For de som har helseutfordringer vil dette være alfa og omega. Men også for dem som bare trenger en liten dytt ut av bilen, kan dette være en god ting. Det er helseeffekten vi uansett er ute etter, og den får du også på en elsykkel, sier Wiik.