Hopp til innhold

Krangel i Senterpartiet etter Melkøya-avgjørelse: – Alle er lynforbanna

Det koker innad i Senterpartiet etter at planene om elektrifisering av Melkøya ble kjent. Medlemmer i nord krever at partiledelsen enten gjør om vedtaket eller går ut av regjering.

Jan Martin Rishaug

Lokallagsleder og ordførerkandidat i Alta Senterparti, Jan Martin Rishaug mener partiledelsen hans har to muligheter – frigi den reserverte krafta eller gå ut av regjering.

Foto: KRISTINA KALININA / NRK

– Der er furore og alle er lynforbanna.

Det sier leder i Alta Senterparti, Jan Martin Rishaug. Han har hatt en travel uke, etter at hans egen partileder Trygve Slagsvold Vedum sammen med statsminister Jonas Gahr Støre og olje- og energiminister Terje Aasland tirsdag fortalte at gassanlegget på Melkøya skal elektrifiseres.

Også den mye omstridte 420 kV-linja mellom Skaidi og Hammerfest skal bygges ut, og deretter linje til Varangerbotn i Øst-Finnmark.

Elektrifiseringa er i strid med Senterpartiets landsmøtevedtak, og reaksjonene har ikke latt vente på seg.

– Jeg har hatt nok med å stagge sinte medlemmer og ikke minst sinte folk som kontakter meg og andre kamerater i Senterpartiet, sier Rishaug.

I ettertid har flere medlemmer truet med å forlate partiet. Også lokallederens eget medlemskap henger i en tynn tråd.

– Den er ganske stram og på bristepunktet, sier Rishaug.

Han og partikollegene i nord krever at partiledelsen gjør om avgjørelsen.

Les også: Regjeringen åpner for elektrifisering av Melkøya

Melkøya
Melkøya

Krever snuoperasjon

Denne uka har det vært flere møter i partiet hvor kritikken mot Melkøya-vedtaket har kommet opp. Onsdag var det sentralstyremøte i Senterpartiet, og i et internt brev TV 2 har omtalt, anklager fylkeslagene i Nord-Norge Vedum for å overkjøre grasrota i partiet.

Torsdag kveld hadde fylkesledelsen i Finnmark et eget møte med alle lokallagene. Der ble det også besluttet å sende et brev til sentralledelsen.

– Det kom mange innspill. Blant annet var det noen som mente at vi skulle melde oss ut av Senterpartiet. Men det er bedre å jobbe mot ledelsen innad, sier ordførerkandidat for Senterpartiet i Sør-Varanger, Kurt Pasvikbamsen Wikan.

– Vi ble til slutt enige om å forfatte et krast brev til sentralledelsen hvor vi krever at de snur i Melkøya-saken.

Støre, Vedum og Aasland på Melkøya

Finansminister og leder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum la fram planene rundt elektrifisering av Melkøya og kraftutbygging i Finnmark under en pressekonferanse i Hammerfest. Nyheten la han fram sammen med statsminister Jonas Gahr Støre og olje- og energiminister Terje Aasland.

Foto: Mads Rønning / nrk

Rishaug i Alta mener det kun er to alternativer for å redde situasjonen innad i partiet.

– Det er enten å frigi 400 megawatt som er reservert til Melkøya, eller så går man ut av regjering.

Nå råder det en frykt for at valgkampen er ødelagt før høstens kommunestyre- og fylkestingsvalg.

Les også: Melder seg ut av Senterpartiet i protest: – Jeg er sjokkert!

Leder i Motvind Finnmark, Tore-Jan Gjerpen
Leder i Motvind Finnmark, Tore-Jan Gjerpen

– Direkte illojalt

Ordførerkandidat i Nordkapp Senterparti, Tor Mikkola, mener avgjørelsen av partiledelsen er illojal.

– Vi har gjort et landsmøtevedtak og vi har skrevet i programmene i Finnmark at vi er imot elektrifisering av Melkøya. Allikevel gjør de et vedtak og Vedum står og forsvarer det vedtaket som leder av Senterpartiet sentralt.

– Det oppfatter jeg som direkte illojalt mot partiet og oss, sier Mikkola.

Han er redd avgjørelsen kan gi store konsekvenser for årets valg.

– For Senterpartiet føles det som at dette betyr at vi ikke kan komme i posisjon i Finnmark.

Tor H. Mikkola

Ordførerkandidat i Nordkapp Senterparti, Tor Mikkola føler seg sviktet av egen partiledelse.

Foto: Trond Odin Myhre Johansen / NRK

Bekymringen deles av partikollega og ordførerkandidat i Porsanger.

– Jeg er selvstendig næringsdrivende og ofrer veldig mye tid og penger på dette, som man nå aldri vil se noe av bortsett fra skitkjeft og en tupp i ræva, sier Jon Nikolaisen.

Jon Nikolaisen

Ordførerkandidat i Porsanger Senterparti, Jon Nikolaisen frykter all tid han har lagt inn i partiet kan være bortkasta før årets valg.

Foto: Per Inge Anthi Åsen / NRK

Tar selvkritikk

Det har vært lite kommentarer ute i offentligheten fra partiledelsen angående konflikten innad i partiet etter avgjørelsen ble presentert i Hammerfest tirsdag.

Fredag sier Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad i Politisk kvarter hos NRK at ledelsen forstår noen av reaksjonene fra sine kolleger i nord.

– Det brevet som kom fra fylkeslederne i nord var selvsagt en kraftig salve å få. Og vi må ta til oss at de synes at prosessen forut har vært altfor dårlig. Det må vi ta selvkritikk på.

Hun er likevel ikke enig i kritikken.

– Men når det gjelder saken og innholdet i saken så mener jeg vi på en måte står ved det landsstyret har vedtatt og stortingsgruppa i ettertid har drøftet, sier Arnstad og forklarer:

Marit Arnstad

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad sier ledelsen tar selvkritikk på hvordan avgjørelsen rundt elektrifisering av Melkøya ble håndtert innad i partiet.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Det kom veldig skjevt ut da det kom en lekkasje i Dagbladet om at vi hadde godtatt Equinors søknad slik den forelå. For det har vi nettopp ikke gjort. Det var nettopp det som på en måte lå i forandringene fra stortingsgruppa sin side og de kravene vi stilte inn mot regjeringsapparatet, sier Arnstad.

Hun presiserer at de ikke har sagt at Melkøya ikke skal elektrifiseres.

– Vi har sagt at det ikke kan elektrifiseres med dagens produksjon og dagens nett i Finnmark. Det står vi også ved i denne avgjørelsen.

Les også: Varsler søksmål mot staten: – Hvordan skal vi overleve?

Nils Mathis Sara, nestleder i reinbeitedistrikt 22. 080823.
Nils Mathis Sara, nestleder i reinbeitedistrikt 22. 080823.

Siste fra Troms og Finnmark