Hopp til innhold

Frykter streifende ulv har tatt opptil 200 rein i Pasvik

Vanskelige jaktforhold har foreløpig berget livet til ulven som har jaktet i tamreinflokkene i Pasvik i Øst-Finnmark de siste månedene. Reineierne frykter svært store tap.

Jørn Monsen (SNO) og reineier Harald Beddari med ulvedrept rein i Pasvik.

EN AV TI: Jørn Monsen fra Statens naturoppsyn og reineier Harald Beddari undersøker kadaveret av en rein som ulven har tatt.

Foto: Magne Asheim / SNO

I alt ti reinkadavre er funnet og dokumentert tatt av ulven siden slutten av november.

I tillegg kommer et par kadavre som er så oppspist at det ikke er mulig å si noe om hvorfor de døde, sier rovviltansvarlig Magne Asheim i Statens Naturoppsyn i Finnmark.

Asheim vil ikke spekulere i hvor mange rein som egentlig er tatt.

– Mange av kadavrene er ganske mye påspist. Det er et bra tegn. Men noen er ikke spist på i det hele tatt, sier Asheim.

– Det kan ligge mange kadavre som ikke blir oppdaget. Ofte er det bare noen få som blir funnet helt tilfeldig.

Magne Asheim

Magne Asheim i SNO sier det har vært vanskelig å både lete etter kadavre og jakte på ulven på grunn av føreforholdene.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Frykter opptil 200 tapte dyr

Reineier Gaute Hallen har ledet jakta etter at fellingstillatelsen ble gitt 3. desember. Han sier at ulven har drept mye mer enn den spiser.

– En morgen tok den to rein, og da hadde den tatt én kvelden før. På 12 timer hadde den altså tatt tre rein – og ikke spist noen av dem, sier Hallen.

Et viltkamera som overvåket et elgkadaver, viste at det var en ulv i området i midten av september. Hallen tror den kan ha kommet lenge før den tid.

– At den har tatt to om dagen er helt garantert. Jeg blir ikke forferdet om det viser seg at ulven har tatt 200 voksne dyr, men det er jo bare et anslag, sier Hallen.

– Den har vært alene med reinen på vinterbeitet uten at vi har hatt mulighet til å være der.

Om høsten har reineierne fullt opp å gjøre med flytting, samling, merking og slakting av reinen. Først de siste ukene har forsøket på å felle ulven vært hovedjobben for reinbeitedistriktet.

Tamrein drept av ulv i Pasvik

Kraftige bitt i hals og nakke er typisk for ulvens drapsmønster.

Foto: Magne Asheim / SNO

Forlenget jakta

Nesten alle kadavrene er funnet innenfor grensene til Øvre Pasvik nasjonalpark. Det er uklart om ulven fortsatt er i området.

– Reineierne håper og tror at den har gått østover og over elva til russisk side. Men vi har ikke vært og bekreftet det. Det er vanskelig å spore ulven, for det er så mye reintråkk, sier Asheim i SNO.

Jakta på ulven har vært vrien fordi det har vært lite snø.

– Det er vanskelig å kjøre snøskuter i Pasvik. Det er mye stein, tuer og trær, så det er ikke så lett hverken å lete kadaver eller å jakte ulv. Først i de siste dagene har det kommet mer snø, sier Asheim.

Statsforvalteren har forlenget fellingstillatelsen fram til 29. desember.

I utgangspunktet er det jaktforbud i jula, men rovdyr som utgjør en akutt fare for beitedyr er omfattet av andre regler, opplyser miljødirektør Lisa Bjørnsdatter Helgason til NRK.

Ulv skutt i Rendalen

Denne ulven ble skutt i Rendalen 1. desember.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Vanlig med streifende ulv

Asheim forteller at streifende ulv er nesten årviss i Finnmark. Vanligvis er det unge hannulver fra Finland eller Russland som har forlatt flokken sin for å søker make.

– Våre finske kolleger sier at de har hatt uvanlig mye ulv i finsk Lappland i høst. Det er mange rein som er tatt av ulv, og de har allerede skutt fire i Sodankylä-området.

Det er vedtatt politikk at ulven ikke skal ha fast tilhold i tamreinområder.

– Forvaltningen gir fellingstillatelse så fort det blir dokumentert skader. Det er ofte vanskelige jakt. Blir skadene store nok, iverksetter Miljødirektoratet et eget fellingsregime med SNO og helikopter. Det kan skje her i Pasvik også, men neppe før sola er tilbake og det blir litt lengre dager, sier Asheim.

Anne Margrethe Vadder leder i Rovviltets Røst.

Anne Margrethe Vadder i Rovviltets Røst mener ulven kan ha verdifulle gener.

Foto: Petter Larsson / NRK

Klaget på tillatelse

Organisasjonen Rovviltets Røst har klaget på vedtaket om at ulven i Pasvik kan felles.

De viser til at innvandrende ulver kan ha gener som er viktig for den norske ulvestammen, der innavl er et stort problem.

Anne Margrethe Vadder i Rovviltets Røst mener man burde skaffet DNA fra ulven og deretter vurdere å flytte den. Om den da ikke raskt streifer videre selv:

«Selv om det er rikelig tilgang på bytte i området den er i nå, vil den neppe lykkes i å finne en make, og da vil instinktene drive den videre på vandring», skriver Vadder i en pressemelding.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark

Universitetsmuseet i Bergen

Legger frem søkertall for høyere utdanning