Hopp til innhold

Forsvarsekspert om norsk etterretning: – Det fremstår noe uproft

En av Norges fremste eksperter på utenriks- og forsvarspolitikk er kritisk til den angivelige vervingen av norske agenter for etterretning i Russland. Stortingpolitikere mener regjeringa må rydde opp.

Frode Berg

Spionsiktede Frode Berg sier at han var i Moskva for den norske E-tjenesten. Norske myndigheter er fremdeles tause.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Leder av forskningsgruppen for sikkerhet og forsvar i NUPI, Karsten Friis, mener etterretningstjenestenes angivelige forsøk på å verve ansatte i Ølen Betong, samt Frode Berg-saken, gjør at tjenestene framstår som uprofesjonelle.

Spionsiktede Frode Berg har sagt at han var i Moskva for den norske E-tjenesten.

I forrige uke fortalte NRK hvordan norske etterretningsagenter i årevis skal ha forsøkt å rekruttere norske ansatte ved Ølen Betongs fabrikk i Murmansk i Russland. To av dem ble i etterkant tatt inn til harde avhør av det russiske sikkerhetspolitiet FSB og utestengt fra landet.

Karsten Friis

NUPI-forsker Karsten Friis stiller spørsmål ved måten norsk etterretning har håndtert de profilerte etterretningssakene som er blitt omtalt i mediene den siste tiden.

Foto: NUPI

– Fremstår uproft

Seniorrådgiver Karsten Friis i NUPI reagerer på særlig to ting ved norsk etteretningstjeneste sitt arbeid rettet mot Russland:

– Det første er om de som driver denne delen av virksomheten gjør en god nok etterretningsfaglig jobb. Det fremstår noe uproft utenifra i alle fall.

– Det andre er om det gjøres tilstrekkelige sikkerhetspolitiske vurderinger før man kjører operasjoner med agenter.

– Er informasjonen de kan skaffe så verdifull, at det oppveier den politiske skaden som kan oppstå dersom de blir tatt?

Ølen betong i Murmansk

I årevis skal norske etterretningsagenter ha forsøkt å rekruttere norske ansatte ved Ølen Betongs fabrikk i Murmansk i Russland.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Skadelig dobbeltrolle

Ølen Betong har mottatt offentlig økonomiisk støtte for å etablere seg i Murmansk.

Dette er blant annet en støtte fra Barentssekretariatet i Kirkenes finansiert av Utenriksdepartementet for å utvikle samarbeid over grensa til Russland.

Leder av Barentssekretariatet Lars Georg Fordal mener det er uholdbart at hemmelige tjenester underlagt Forsvarsdepartementet og Justisdepartementet samtidig angivelig bruker samarbeidet til å spionere på Russland. Det er ødeleggende for Barentssekreretariatets arbeid, sier han.

– Det handler om å bygge opp samarbeid og tillit. Det er en skjør og delvis komplisert oppgave. Dobbeltroller skader et slikt samarbeid, sier Fordal.

Lars Georg Fordal

Daglig leder i Barentssekretariatet, Lars Georg Fordal, mener at mistanke om dobbeltroller tilknyttet norsk forretningsvirksomhet i Russland kan svekke forholdet til Russland.

Foto: Morten Jentoft

– Slike saker er skadelig

Stortingsrepresentant Geir Iversen (Sp) syns det er trasig at norske næringsaktører må gå til rettssak på grunn av norsk etterretning. Iversen mener at dagens politiske ledelse må rydde opp.

– Det at næringslivet må gå til rettssak mot staten, syns jeg er uakseptabelt, sier Iversen.

Også stortingsrepresentant Runar Sjåstad fra Arbeiderpartiet reagerer.

– Det er skadelig og de som har ansvar burde rydde opp, sier han.

Sjåstad har bodd i Finnmark hele sitt liv, og mener det er urovekkende at norsk næringsliv – som søker et samarbeid med Russland – opplever press fra norsk etterretning.

Han er bekymret over konfliktene som skjer i hemmelighet, både med Ølen Betong-saken og Frode Berg-saken.

– Norge og Russland er inne i en vanskelig periode, men vi har et veldig godt samarbeid i nord som har gått over tid, og som er basert på tillit og resultater, sier Sjåstad.

Seniorrådgiver Marita Hundershagen i Forsvarsdepartementet skriver i en e-post at departementet «kommer tilbake dersom vi skulle ha noen kommentarer til denne saken».

Etterretningstjenesten ønsker ikke å gi noen kommentarer.

Geir Adelsten Iversen

Stortingspolitiker Geir Iversen mener at regjeringen må ta ansvar og sørge for at Ølen betong-saken blir løst før den havner i rettssalen.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark