Hopp til innhold

Forsvarer: – Han ønsker å oppklare saken best mulig

Fembarnsfaren fra Senja, som skal ha sluttet seg til terrorgruppen IS i 2014, vil ikke kommentere tiltalen før rettssaken starter i Oslo tingrett.

Bortføringssak i Senja tingrett

Den norsksyriske mannen var gift og bosatt i Botnhamn på Senja. Nå er han tiltalt etter flere terrorparagrafer.

Foto: Arild Moe / NRK

Tirsdag ble det kjent at den norsksyriske 38-åringen er tiltalt for terrorforbund og deltakelse i IS.

I dag har mannens forsvarer, Christian Flemmen Johansen, hatt et møte med mannen, som inntil for tre år siden bodde og jobbet i den lille bygda Botnhamn på Senja. 38-åringen sitter i varetekt i påvente av rettssaken.

– Sitt syn på saken ønsker han ikke at jeg skal gå ut i media med nå. Det er fordi grunnlaget i tiltalen er komplisert og sammensatt, og han ønsker å forklare hele historien slik han har opplevd det for retten. Han ønsker å oppklare saken på en best mulig måte, sier Flemmen Johansen.

PST mener mannen har planlagt eller forberedt en terrorhandling og har deltatt på våpen- og skytetrening under kommando av terrororganisasjonen IS. Dette skal ha skjedd de fire ukene han og familien befant seg i Syria sommeren 2014.

Christian Flemmen Johansen

Forsvarer Christian Flemmen Johansen snakket fredag med 38-åringen, som er tiltalt for å ha sluttet seg til IS da han tok familien med seg til Syria i 2014.

Foto: Heidi Elisabeth Odde / NRK

Fra Tyrkia til Syria

I februar i fjor sto mannen tiltalt for frihetsberøvelse i Senja tingrett. Der forklarte kona hans, Ruth Meyer Johansen, hvordan hun og barna nærmest ble jaget over grensen til Syria.

– Jeg tryglet mannen min om at vi måtte snu, men han sa at nå hadde han reddet oss, og dersom noe skjedde med oss nå, ville vi komme til paradis, forklarte kvinnen i retten.'

Ifølge Johansen levde hun og barna, som da var mellom ett og åtte år gamle, innesperret og under svært vanskelige forhold. Mannen kom bare innom noen få ganger, og ifølge kona var han da i lag med IS-soldater med våpen og flagg. Ikke før den yngste datteren deres ble alvorlig syk, fikk mannen familien ut av Syria.

6. september 2014 landa de på Gardermoen, og familiefaren ble pågrepet og satt i arrest.

Misforståelser

Under hele den forrige rettssaken holdt den norsksyriske mannen fast på at hele Syria-oppholdet skjedde på grunn av misforståelser og omstendigheter han ikke rådde over. Han erkjente ikke straffskyld for frihetsberøvelse, som han da var tiltalt for. Han hevdet også at han ikke tilhørte noen spesiell gruppe.

Skyldspørsmålet endte til slutt med å ikke bli behandlet i tingretten, fordi det ikke var lagt fram bevis for at frihetsberøvelse også er forbudt i Tyrkia og Syria. Saka er fortsatt ikke avgjort.

Mannen ble imidlertid dømt til å betale nærmere 660.000 kroner i oppreisning og erstatning til kona og de fem barna.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark