PST vil fengsle 37-åring: – Saken har ikke vært optimalt håndtert

OSLO TINGRETT (NRK): PST fikk i dag medhold i å varetektsfengsle en 37-åring fra Syria i fire uker, fordi han skal ha vært med i terrororganisasjon IS. PST innrømmer at de ikke var kjent med at mannen skulle løslates tidligere denne uka.

Signe Kathrine Aalling

Politiadvokat Signe Kathrine Aalling mener det er grunn til å frykte at 37-åringen returnerer til Syria.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

37-åringen ble fremstilt for varetektsfengsling torsdag. PST ba om fire uker i varetekt, og fikk medhold i dette av Oslo tingret.

PST begrunner ønsket om varetekt med unndragelsesfare og bevisforspillelsesfare, nå to år etter at den terrorsiktede returnerte fra Syria frivillig.

Mannen ble pågrepet av PST tirsdag, som har overtatt etterforskningen av saken fra Troms politidistrikt. Mannen nekter straffskyld, og forklarte seg for åpne dører i fengslingsmøtet torsdag. Grunnet referatforbudet i fengslingsmøter er det ikke anledning for pressen til å gjengi detaljene av dette.

– Han er siktet for å ha overtrådt straffelovens 147 d, som gjelder deltagelse i en terrororganisasjon. Vi mener han har vært med i IS i en periode i 2014, sier politiadvokat Signe Kathrine Aalling i PST.

– Vil ikke gå inn i en polemikk

37-åringen var tidligere gift med norske Ruth Johanne Johansen. I september 2014 kom han og Johansen hjem fra Syria, der de skal ha vært i et IS-kontrollert område. Selv om 37-åringen har vært straffeforfulgt for frihetsberøvelse, ble han ikke etterforsket for terrordeltagelse av lokalt politi.

Ruth Meyer Johansen

37-åringens ekskone, Ruth Meyer Johansen, sa i forbindelse med pågripelsen av eksmannen at hun håper på å komme seg videre i livet.

Foto: Arild Moe / NRK

Mens Troms politidistrikt på sin side viser til at det ikke har kommet noen anmodning fra PST om overta etterforskning, sier PSTs politiadvokat at de aldri ble bedt om å overta saken.

37-åringen sonet først en periode i varetekt etter at han returnerte til Norge i september 2014. Deretter påbegynte han soningen av en eldre narkotikadom. Denne ble han løslatt fra i august i år, slik VG tidligere har omtalt.

Etter dagens fengslingsmøte sier Aalling til avisa at PST ikke var kjent med 37-åringen kom til å bli løslatt. Overfor NRK erkjenner Aalling at saken, så langt hun er i stand til å vurdere, ikke har vært optimalt håndtert.

Hun ønsker likevel ikke å gå inn på om skylden ligger hos politiet lokalt, eller hos PST.

– Jeg tenker at jeg ikke skal gå inn i en polemikk når det gjelder hva som kunne skjedd. Jeg konstaterer det objektive, sier Aalling.

Bedre etter 1. oktober

1. oktober 2015 besluttet Riksadvokaten at etterforskningen i fremmedkrigersaker skal sentraliseres i Den sentrale enhet i PST for en toårsperiode. Aalling mener dette vil bidra til at man unngår en lignende situasjon i fremtiden.

– Nei, for da ligger ikke ansvaret hos det lokale politidistriktet, da ligger det hos oss, sier Alling.

Mannen frikjent for frihetsberøvelse 25. februar i år, en dom som senere ble senere omgjort av lagmannsretten. Dette betyr at det blir en ny rettsrunde i saken, men politiadvokat Aalling kan per nå ikke svare på om det blir aktuelt å slå sammen de to sakene. Politiadvokaten svarer slik på hvorfor det er nødvendig å holde mannen varetektsfengslet som følge av terroretterforskningen.

– Vi begrunner ut i fra den saken og den informasjonen vi har, at det finnes en unndragelsesfare.

– Dere er redde for at han skal forlate landet, dersom han ikke varetektsfengsles?

– Det er det som er unndragelsesfare, og som jeg har argumentert med i retten her, sier Aalling.

Nekter straffskyld

Mannen nekter straffeskyld for både frihetsberøvelse og terrordeltagelse.

37-åringens forsvarer Christian Flemmen Johansen skriver i en SMS til NRK at «saken fremstår som svært dårlig fundert, og ut over det vil jeg ikke kommentere». I retten torsdag representerte advokat Ida Andenæs mannen, hun ønsket heller ikke å kommentere saken ytterligere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger