Hopp til innhold

Forskere vil gjøre det mulig å jobbe dobbelt så lenge i kulda

Arbeidsklærne til oljebransjen tåler ikke sterk kulde godt nok. Derfor har forskere nå kommet fram til klær som betyr at arbeid ute kan pågå dobbelt så lenge.

Nye offshore-klær

SINTEF har forsket fram nye arbeidsklær til offshoreindustrien som gjør det mulig å jobbe en time ute i minus 25 grader.

Foto: Sintef

– Dagens klær er i stor grad bomullsbasert. Det gjør at de ikke beskytter godt nok mot vind og fuktighet. Arbeiderne må kle på seg mye for å holde seg varm og komfortabel, sier Ole-Petter Næsgaard som er forsker i SINTEF.

Kaldere og lenger nord

Bakgrunnen for arbeidet til Sintef er at de siste årene har olje- og gassplattformer på norsk sokkel etablert seg nord i Norskehavet og Barentshavet. Dermed har kulden blitt en større utfordring. SINTEF og klesleverandøren Wenaas har i samarbeid med flere aktører fra næringen forsket og utviklet nye klesplagg. De skal takle denne utfordringen og samtidig ivareta alle sikkerhetskravene.

Goliat

Eni Norge som opererer Goliat-plattformen har vært med på forskningen som nå gir bedre beskyttelse til arbeiderne i kulda.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Kulde fører til at kroppens funksjoner virker dårligere.

– Kulden går utover konsentrasjon, årvåkenhet og oppfattingsevne. Risikoen for å gjøre feil øker når gradestokken kryper nedover. Nerveimpulsene overføres langsommere og motorikken blir dårligere, forteller prosjektleder Hilde Færevik som er fysiolog ved SINTEF til forskning.no

Inspirert av friluftsbekledning

– Vi har henta inspirasjon fra godt friluftstøy som fungerer over et stort temperaturspekter. Det betyr en skallbekledning som beskytter mot vind og fuktighet. Og andre plagg som kan regulere isolasjonen, sier Næsgaard.

Det nye klesplagget vil få betydning for arbeidshverdagen til olje- og gassarbeidere på norsk sokkel. Dekksarbeider Bjørn Tore Kjerkreit har arbeidet åtte år på norsk sokkel og de siste fem i Barentshavet. Han har vært testperson for klesplaggene og har gitt tilbakemelding underveis i forskningen.

– Nå kan vi jo arbeide mye lenger ute i vær og vind, sier han.

Arbeider dobbelt så lenge

Forskningen viser at arbeidstiden ute på dekk kan dobles som følge av bedre klær.

– Ved minus 25 grader er det en anbefalt arbeidsperiode på en halvtime. Våre tester viser god komfort i hele testperioden, som har vært en time i minus 25 grader, forklarer Næsgaard.

Oljeselskapet ENI som drifter Goliatplattformen nord i Norskehavet er en av aktørene fra næringen som har vært på forskningsprosjektet, sammen med Sintef og Wenaas.

Kommunikasjonsdirektør Andreas Wulff sier Goliat-plattformen er spesialbygd for å beskytte mannskapet mot vinteren, men utvikling av klær er likevel viktig for selskapet:

– Det er viktig å jobbe for at både klær og det øvrige utstyret er best mulig. Det gjelder både det folk har på seg og annet utstyr, sier han.

Det nye klesplagget som skal brukes på norsk sokkel kan på sikt komme til nytte i andre næringer, mener SINTEF.

– Den kunnskapen vi har bygd opp er relevant for alle som jobber utendørs på vinteren, sier Næsgaard.