Perfekt med iskaldt vær, mener Forsvaret

Mens andre hutrer og håper på mildere vær, er tosifra minusgrader gull verdt for Forsvaret.

frost

Forsvaret mener at kuldeperioder må til for at soldatene skal bli gode nok.

Foto: Linda Pedersen / NRK

frost

Dersom vi skal være i stand til å forsvare landet, må vi håndtere slik kulde, sier oberstløytnant Alexander Jankov.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Det her er virkelig god trening for avdelingene våre i Brigaden. For å være i stand til å forsvare Norge gjennom hele året, er vi nødt til å få dager som dette, hvor vi kan få trent i vinterkulda. Det er da vi blir best, sier Alexander Jankov, oberstløytnant og talsmann for Hæren.

Kulden merkes godt

Frost

Soldatene lærer mye om hvordan de skal kle seg i kulden, men er glade for at vakt i porten bare varer en time av gangen.

Foto: Ole-Sverre Haugli/Forsvaret / Ole-Sverre Haugli/Forsvaret

Natt til torsdag var det målt 33 minusgrader lokalt på Bardufoss. Slike temperaturer merkes godt, sjøl for godt utrusta soldater. Håkon Hvam avtjener førstegangstjenesten i Rusta leir. Snart er det hans tur å stå vakt i porten. Når det er så kaldt som nå, reduseres tida til én time per soldat.

– Hæren har et godt gjennomarbeidet treningsprogram for vintertjeneste. Dette har Forsvaret lang erfaring med. Vi ser at det fungerer godt, og sjøl om dagens ungdom nok har tilbrakt mindre tid ute enn det som var vanlig før, ser vi ingen oppsving i antall frostskader, sier Jankov.

Vakta Hvam starta førstegangstjenesten i august, og har vært gjennom opplæringa. Han sier han har lært mye om bekledning.

– Før brukte jeg kun én stor jakke, og så ikke så mye mer under. Her har jeg lært at det er lag på lag som teller, sier han.

Bilister må være beredt

På Buktamoen er det mange kunder innom denne dagen. De fleste gjør seg fort ferdig med pumpene, og mange kjøper seg noe varmt å drikke.

– Folk som skal ut å kjøre bil i kulda bør ha med seg pledd og kanskje noen ekstra klær. Ei god lommelykt, en spade og kanskje også litt mat og drikke, kan også være lurt, sier han.

frost

Inne i bilen til Jørn Jensen er det godt og varmt, så han satser på T-skjorte, selv i 30 blå grader.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Får du motorstopp, er det ikke mange minuttene før du begynner å fryse kraftig. Så det er greit å være forberedt på at det kan skje noe. Sitter du da i skjorta og skal ut i tretti minusgrader, da har du et problem.

Én av dem som kommer inn på stasjonen i bare T-skjorta, er Jørn Jensen i Senja Avfall. Han har det godt og varmt inne i bilen.

– Men jeg merker jo at bilen går tregere når det er så kaldt. Alt som skal oppi av søppel, er frossent. Det går saktere. Jeg håper det snart blir mildere, sier han.